I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Izland: egyénileg vagy csoportosan menjek?

2017. április 18. 08:42 - Kajlamano

A legtöbbünk számára Izland a bakancslista egyik előkelő helyét foglalja el. Ha már volt, akkor azért, ha még nem, akkor meg azért. De tudod-e, hogy mire figyelj, hogyan utazz, hogy a lehetőségekhez képest a legtöbbet hozd ki az utadból?

izland-0626.jpg

Egyéni utazás a büdzsé miatt?

Hogyha egyéni utazáson gondolkodsz, akkor vagy nagyon nagy a kalandvágyad vagy alacsony a büdzséd. Noha már megy fapados járat a szigetre, de Izland Európa egyik legdrágább országa, ezért ugyan alacsonyabb költségvetésből is ki lehet hozni egy utat, de mindenképpen inkább magasabb költségekkel kalkulálj, mint amit első látásra gondoltál.
Az időben, hónapokkal korábban vett repülőjeggyel sokat tudsz spórolni. Ha megvan a repjegy, akkor következő lépésként gondolkodj azon, hogy milyen szállást szeretnél, és ha találsz megfelelőt, foglald le minél előbb. Izland roppant népszerű úti cél, évi több mint 1 millió turista keresi fel a szigetet, lakossága viszont kicsivel több, mint 300 000 fő. Emiatt a szállások száma korlátozott, főleg a nyári időszakban, így mindenképpen időben lépj.  Ártól függően választhatsz hostel-jellegű szállást, kempinget is, de impozáns szállodák is megtalálhatóak a szigeten.
Ha már van repülőjegy és szállás, következő lépésként döntsd el, hogyan szeretnél a szigeten közlekedni. A legtöbb látnivaló nagyobb távolságra van egymástól, ezért mindenképpen szükséged lehet egy járműre. Alacsony költségvetés esetén vannak fakultatív kirándulást nyújtó lehetőségek, turistabuszok, távolsági járatok, amik között választhatsz. Stoppolni is lehet, az ország az egyik legbiztonságosabb Európa-szerte, viszont fontos, hogy az Arany Háromszögön túl egyre kevesebb autós van, ezért hosszabb időbe telhet messzebb eljutni.

7d121e8bf5144c7ab93f4108f16d8552.jpg


A legtöbb fakultatív program az Arany Háromszögbe vezet (köszönhetően a főváros közelségének), de a sziget többi része is rengeteg látnivalót nyújt. Ezért legrugalmasabb, legjobb, de a legdrágább megoldás az autó bérlése. Cserébe szabadon mehetsz, ahova szeretnél, leginkább az 1-es főút mentén (az F jelzésű utakra sima autóval rámenni nem lehet). Ha a büdzsé a legfontosabb szempont a kényelem rovására, bérelhetsz olyan kisautókat is, melyek már alkalmasak arra is, hogy bennük aludj – hátul matraccal, kempingfőzővel stb. (campervan). Ezt télen nem javasoljuk, csakis a legmelegebb hónapokban (július-augusztus), viszont számolj azzal, hogy 15 fok körül van az átlag hőmérséklet. Igaz, éjszakára sem hűl le nagyon a levegő, hiszen nyáron a nap szinte végig fent van.

Szeretnéd, hogy más szervezzen helyetted?

Szerencsére egyre több lehetőség közül válogathatsz, amit a büdzsé, szimpátia, ajánlás is eldönthet. Vannak olcsóbb, nagy csoportos utak, ahol a létszámnak köszönhetően jellemzően emeletes ágyas, 8-10 fő/szobás szállásokon laknak az utasok. Ahogy említettük, Izlandon a szállások száma korlátozott, viszont szinte mind tiszta, ezért nehéz egy busznyi emberre 2 ágyas vendégházakat találni. Előnyük az áruk, hátrányuk az, hogy fix, kötött programok vannak, igazodni kell a teljes csapathoz. Rövid időre utazva leginkább az Arany Háromszög felé veszik az irányt. Több esetben külön, apróbetűkben találod meg, hogy a látnivalókhoz vezető fakultatív programok esetén további díjak is felmerülhetnek, ezért tervezéskor erre mindenképpen figyelj! Ami elsőre jól hangzik, másodikra már talán kevésbé, de ha mindenképpen szervezetten, alacsony költségvetésből szeretnél utazni, tökéletes megoldás lehet számodra.

Másik, rugalmasabb lehetőség, ha kiscsoportos izlandi körutat választasz. Jellemzően 8-12 fős utakról van szó, busz helyett autóban utazol végig, a program rugalmasabban alakítható, igényekhez igazítható. A csomag ugyan drágább, cserébe ötvözi az egyéni utazás szabadságérzetét azzal, hogy tapasztalt csoportvezetővel utazol, nem kell a netet böngészned szállások után kutatva. Ráadásul a helyismeretnek köszönhetően oda is eljutsz, amit egyénileg könnyen elkerülhetnél.

c60ae4725f25c0d59cfb5e30a127eb2d.jpg
Ez tűnhet a legjobb megoldásnak, érdemes rááldozni egy kicsit többet, hogyha már rászánod magad, akkor ne maradj le semmiről sem. Szerencsére itt is van választási lehetőség, több iroda is kínál kiscsoportos izlandi utakat. Mivel ezek talán az egyik legdrágább utak, ezért érdemes mindig megnézni, hogy pontosan mit tartalmaz az ár, mi a konkrét program, van-e extra felmerülő költség az alapáron túl (belépők, kaja, fakultatív programok stb.), mennyire nagy a csoportvezető helyismerete és milyen szállásokon leszel. Maga a programleírás is fontos, nem mindegy, hogy pl. rövid időre utazva csak az Arany Háromszög fér bele, vagy a csapat kihasználja az időt és máshova is elvezet.
Mielőtt döntesz, érdemes mindig feltenni a kérdéseidet akár külön e-mailben is az adott irodának, hogy ha már rászánod végre magad a nagy útra, biztos, hogy az igényeidnek legjobb megoldást válaszd ki.

Bár csak érintőlegesen írtunk az egyéni és csoportos utazás különbségeiről, a tervezéshez számos fontos információt is érdemes beszerezned: Mikor utazz, hogyan készülj, mit vigyél stb., ezért kövess minket itt a blogon, igyekszünk mindenről beszámolni! Következő bejegyzésünkben tanácsot adunk a mikor kérdésére is. Kérdezz kommentben nyugodtan. :-)

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr3512433273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mckinley 2017.04.19. 09:13:06

Szia,

akkor most jóindulattal javítok bele a dolgokba rendben?

Nem 1 hanem közel 2 és fél millió turista megy oda évente, a nyári hónapokban nevetségesen sokan vannak a nagyobb látványosságoknál. Tervezik is szabályozni is a dolgot.

A Golden Triangle Thaiföldön van, Izlandon Golden Circle, azaz körút van, a kedves turistát tök hülyének fogják nézni, ha elkezd háromszögezni.

Közlekedés: Ha nem nyáron mész, akkor csak stop van, nincs távolsági busz, meg semmi. Egyszerűen nem jár semmi. A turista járat lazán 3x annyi mint egy kisautóbérlés.

Autóban nem alszunk, mert iszonyatosan szigorú lett a rendőrség, jön és büntet. Lehet menni campingbe sátorozni és sehol máshol. 2017 elött igen lehetett egy éjszakát sátrazni, nem több mint 3 sátorral egy helyen. Ez mostmár nincs, camping vagy büntetés.

A többi nagyjából ok, menjen csak mindenki csoportosan, legalább nem jutnak el az igazán cool helyekre és ott még mindig túrázhatok tök egyedül :)

Stupid 2017.04.19. 09:54:05

@Mckinley: :DDDDD

Nem szeretnél inkább Te írni Izlandról? Esküszöm szívesen olvasnám - én is készülök oda. A jóindulat igazán intelligens kifejezés:))) ilyen bakik után...

iloveiceland 2017.04.19. 10:30:58

@Mckinley: Az Arany Körút - Arany Háromszög jogos felvetés, nem mi találtuk ki, szabad fordításban tényleg inkább körút a Circle, de elég sokan használják az utazási irodák magyar oldalakon a Háromszöget is.. nézd: www.google.hu/search?q=arany+h%C3%A1romsz%C3%B6g+Izland&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&ei=9h73WKbZNczi8AenhZSgDQ

Télen is járnak "távolsági buszok" csak ugye ez nem olyan értelemben mint nálunk, hanem valoban ilyen "turistajárat" van napi 1x és kb tényleg olcsóbb ha autót bérelsz.

Az autóban alvást utánanézünk, tavaly még aludtunk autóban :) Köszönjük az infót, ha ez tényleg igaz

iloveiceland 2017.04.19. 10:32:42

ja az 1 millió - 2 millió turista elírás (javitanánk, de cimlapos bejegyzést nem szeretik ha módositgatunk), sőt a következő évekre majdnem 3 milliót várnak

hali69 2017.04.19. 10:39:14

A cikk szerzőjének:
A magyarázkodás majdnem akkora terjedelmű, mint maga a cikk.
Alaposan, vagy sehogy...

iloveiceland 2017.04.19. 10:46:09

nem szokásunk kussolni, ha tévedtünk. leirtuk, hogy van igazság MCkinley hozzászólásában. a te hozzászolásod viszont már csak trolltevékenység. hasznos infót nem tett hozzá a témához

RTB 2017.04.19. 11:33:52

az index2 címlapra kirakott kép szerintem nem Izlandon készült vagy pedig fotosop erősen. Túl sok és magas fák vannak...

iloveiceland 2017.04.19. 11:54:35

de Izland. Skogar Museum .. Skogafoss mellett
www.skogasafn.is/

Mckinley 2017.04.19. 11:59:48

Ha nem gond nem valtok vissza US billrol sokkal gyorsabban megy igy a gepeles.

Szoval. Legalabb valaki ir valamit es tesz valamit, hogy nepszerusitse az orszagot. Ha meg segit is kiutazni a sajnos Angolul alig erto, beszelo Magyaroknak, akkor megjobb.

En csak probaltam segiteni es nem a szart onteni a masikra, mint ahogy itt paran el is kezdtek. Az index2 cimlapos kep izlandon keszult. Izlandon vannak fak es kiterjedt program arra, hogy visszaerdositsek a helyet. Ami azt illeti ott voltam a legmenobb erdoben ahol valaha jartam. Van benne egy nagyon mini forro vizes forras is. Pici erdo felulrol, de varazslatos. GPS: 64.325367, -20.285603

A blognak pedig: A leirasban azt irjatok, hogy tobbszor voltatok ott, akkor miert forditanatok haromszognek, amikor odakint soha sehol egy pillanatra sem mond ilyet senki?

Amit szeretnek latni egy ilyen blogtol mint ez, hogy rengeteg informaciot ad es nem kodosit. Foleg az itthoni fapados utazoknak akik szeretnek olcson egy viszonylag draga orszagot.

Ami a dragasagot illeti btw, szamolni egyszeru a legtobb dolog, kb 2x annyiba kerul maximum, mint itthon. Ennyi. Ergo ha Budapesten egy nap alatt turistakent elkoltesz mindenfele dologra 5000 Ft/ot akkor odakint 10et fogsz. Azert az nem a vilag vege, foleg ha figyelembe vesszuk, hogy sehol sincs belepo ami wtf kiraly dolog. Ja a benzin nem 2x annyi nem kell betojni.

3 draga dologba futhatsz bele, Blue lagoon ahova erdemes elore venni a jegyet es akkor csak 45 euro es azert a fovarosban vannak etterem arak. De ott is le lehet menni a partra es ott van a vilaghires Hot Dog vagy nem messze tole a legmenobb Food Truck ahol Lobster szendvics van. Valamint ugye az autoberles. Erdemes a legkisebb valamit amit lehet ha nincs sok penz tavasztol oszig tokeletesre van takaritva az 1es ut, igy teljesen mindegy mivel mesz, ha le akarsz menni az utrol, akkor meg ugyis fel millio egy rendes terepjaro egy hetre. (hozzateszem minden fillert megert :D )

En elsore csillagturaztam a fovarosbol, ha keves a penzed akkor hajra, erdemes gyujteni es mindig ott megszallni ahova eppen mesz.

calvin&hobbes 2017.04.19. 12:38:43

"éjszakára sem hűl le nagyon a levegő, hiszen nyáron a nap szinte végig fent van" Na azert ez nem igy van... plane ha kempingezik az ember... Ket es fel hetet satraztunk ket eve augusztusban.. kb a tura fele alatt minden reggel kockasra fagyott alfarral ebredtem - pedig a jo oreg gyapju-angora tema volt rajtam... plusz melegito, plusz a szelfogo anorakom plusz kapucni es gyapjusapec plusz a harom evszakos halozsak a tura vegere... Nappalonkent ragyogo ido volt de amint el - vagy lemegy a nap jobb azert ha felkeszul az ember, hogy nem 15 fok lesz am ejszaka...
A kempingezest egyebkent melegen (lol) ajanlom... Mi a szezon kartyat valtottuk ki (fogalmam sincs mar mi a neve) de tobb mint szaz kempingbe jo volt - a nagyobb reszben ingyen, a kisebb reszben pedig egesz jo kis kedvezmennyel... Az autoberles mocskos draga, ha szezonban megy az ember mi egy kozepkategorias, negykerek-meghajtasos dzsipecsket bereltunk es ketszer becsuklottam mikor kifizettuk a temat.. (bereltunk mar mashol is autot, es konkretan tizedebe fajt meg a legdragabb helyen is)... de ezt azert ellensulyozta, hogy fillerekbe volt a szallas a kempingek miatt... masfelol a kempingek marha rendezettek, es altalaban a helyi telepules "strandjaval" vannak osszeepitve ergo a furdes, szaunazas, Jacuzzi mindenhol a szolgaltatas resze (amiert iszonyat halas az ember, ha jegcsapokkal dekoralt az also fele egy-egy fogkocogtato ejszaka utan)...
Ja amin meg becsuklottam - a bizalom... Volt olyan hely ahol nem volt jelen a kempingnek a managere amikor megerkeztunk - regisztralas onkent, es egy csopp lelakatolt fadoboz, rajta felirat: Kerlek ide fizesd a kemping dijat. Es a doboz lazan kint van a kozossegi reszen egy kredencen.. Az emberek pedig nemhogy nem viszik el a dobozt ahogy van, de meg lelkiismeretesen ki is fizetik... es meg csak bekamerazva sem volt a helyseg...(Mi is ezt tettuk es a dobozt is ott hagytuk ;) Teljesen mas vilag van arra fele - es borzasztoan tetszett!

calvin&hobbes 2017.04.19. 12:40:14

@calvin&hobbes: "harom evszakos halozsak a tura vegere"... hmmm oke, ez mindig ott volt, nem csak a tura vegere hahahha

Mckinley 2017.04.19. 12:45:32

@calvin&hobbes: En Aprilisban voltam es a campingek meg nem voltak nyitva, be sem lehetett menni, igy vadcamping volt, mindenhol az akkor hatalyos szabalyok betartasaval. A lenyeg, hogy ejjel lazan volt -15 fok is :) Megfagyott a sator es minden mas is korulotte :)

calvin&hobbes 2017.04.19. 13:07:47

M@Mckinley: wow na az hardcore :D :D Nem hiszem, hogy azt szivesen bevallaltam volna... rajottem, birom a hideget, de nem satorban... vagy legalabbis nem futetlen satorban... Bar ha belegondolok annak is meg van a szepsege... rogton, az hogy nincs mas olyan bator ember aki kovetne a peldadat igy a romantikus magany, tavol a tomegtol, csak te meg a termeszet karpotolhat...
Amikor mi voltunk, annyira a szezon vegen voltunk, hogy volt olyan hely ahol rajtunk kivul nem volt senki, persze a szolgaltasok elerhetok voltak - meleg viz, wc, wecepapirral(!) futott fozofulkek, kozossegi hely, konyvekkel stb.. ..Nagyon tetszett... Persze az is csucs volt, hogy senki nem panaszkodott, mert annyira hangosan kocogott a fogunk hajnalonkent :D :D

Egyebkent merre jartal ha szabad kerdezni? Turazni voltal vagy csak korbeutazgattal?
Mi tervezunk visszamenni hogy vegiggyalogoljuk a Laugavegur vagy a Fimmvörðuháls vonalat... de valoszinuleg CSAK a human szezon johet szamitasba nekem (jun-jul esetleg aug) mert nem birom a jegesmedve szezont... mint kiderult nincs az a mennyisegu gyapju (de meg megfelelo mennyisegu zsir sem) amellyel kepes vagyok a hatsomat melegen tartani...

Mckinley 2017.04.19. 13:42:54

@calvin&hobbes: Huh mindenfele voltam, kb 250 kmt turaztunk gyalog es 2000 kmt vezettunk 8 nap alatt :D 2x voltam eddig, masodjara volt a satoros tema. Napokat toltottunk az eyjafjallajökull mogott turazgatva, eszmeletlen meno hely sehol senki es a latvany elmebeteg. Þórsmörk nem hiaba van benne a vilag 10 legjobb turautvonalaban. A latvany agyoncsap :D

Mindenki azt mondta, hogy nincs jegbarlang mar aprilisban, haaat: 63.664977, -19.621389 de ha radomlik es kinyiffansz en szoltam, hogy veszelyes es csak sajat felelossegre. 150mt mentunk befele, eszmeletlen elmeny. Teny, hogy oda be is kell jutni, mi ezzel csapattuk: ice-rovers.is/wp-content/uploads/2014/07/IMG_6921.jpg pont azzal a kek autoval ami ott all. Ja es koszi nem kerem senkitol a gazdag kocsog kommenteket, 1 evet dolgoztam, hogy negyed magammal kifizessem az auto berleti dijjat. Ami 125.000 ft volt per fo Benzin pedig tovabbi 60.

Az egesz ut kijott 8 nap 300bol repjegyestul.

Ami pedig a hideget illeti tervezni kell. Derekalj a satorba, plusz pokroc amit ra lehet teriteni a halozsakra, de a legjobb mindig az volt, amikor probaltunk melegvizes forrasok mellett aludni, igy aludtunk 3x is fent itt: 64.031728, -21.215835

Kepzeld el a kovetkezot: minusz 10 fok, de te bent ulsz a 38 fokos forro vizben, kezedben a sor es felnezel a tiszta egboltra, ahol egy 2 nappal korabbi G5/s napkitores miatt 9 oran keresztul GIGA aurora tancol az egen :) Jo volt.

Delen Höfn-ig mentunk es onnan turaztunk, meg sem tudom nevezni a helyeket ahol voltunk :D

Mckinley 2017.04.19. 13:46:01

Az oldal szerzoinek, segitek szervezni utat szivesen, ha magatokkal visztek, kb 50 titkos helyet biztos tudok, amit jo megnezni, sokat fotoztam ott, komplett fototurat is lazan elvezetek.

iloveiceland 2017.04.19. 13:51:43

@Mckinley: irsz egy emailt ide: info@iloveiceland.eu és irok neked priviben

Kajlamano 2017.04.19. 15:44:47

@Mckinley: Annyira jó, hogy az írásodból kitűnik, mennyire jól érezted ott magadat! Köszönjük a hozzászólásokat, mindig öröm más beszámolóit is olvasni, olyan, mintha újra ott lennénk. De még várnunk kell 2 hónapot a következőig. Tűkön ülünk, addig is marad az írás. :-)
Kritikát is örömmel fogadunk, még mi is tudunk mindig újat tanulni, főleg attól, aki egyénileg utazott. :-)
Ide egyébként direkt nem írunk túlzottan mélyreható leírásokat, egy-egy témát felületesen boncolgatunk, könnyedebben, de szívesen válaszolunk minden további kérdésre és megfogadjuk az alaposságot. :-)

aleksziev 2017.04.19. 20:12:40

Mi 2016 szeptemberében mentünk és kocsiban aludtunk, egyedul a Glymur melletti fjordnál zavartak el, hogy az öböl menti út teljes hosszában tilos az út menti overnight parking, mindenhol máshol megálltunk az úttól picit távolabb és tudtunk kocsiban aludni.

Tömegközlekedés már szeptemberben se nagyon volt, mi egyszer vettük igénybe, egy egyirányú túra után, Þórsmörktől Seljalandsfossig mentünk busszal, kb 18000 ftnyi izlandi koronáért (per fő) (persze az alternatíva az volt, h visszafele is letoljuk a 8 órás túrát). Nem tudom, hogy a normál tömegközlekedés is ennyibe kerül-e (ilyen spéci, de ránézésre legalább 30-40 éves busszal mentünk, ami a folyókon át tudott gázolni), de azért eléggé meglepődtünk az áron :)
süti beállítások módosítása