I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Télen bálnales Izlandon? Ne. Ajánlunk jobbat helyette.

2017. november 26. 14:14 - iloveiceland

Aki télen szeretne Izlandon a tengerben élő nagytestű állatokat nézni azok számára van egy jó és egy rossz hírünk. Bálnalesre ne menjetek Reykjavíkból, kicsi az esélye a téli időszakban, eléggé átverés ízű a dolog - persze nincs kizárva, aki szeret kockáztatni, próbálkozzon - ha nem jön össze kap egy ingyenes vócsert, egy másik alkalomra. Észak-Izlandon Húsavíkból sem indítanak bálnalesre hajókat.  De!

Orka!

Nyugat-Izlandon, a Snæfellsnes-félszigeten ilyenkor tart az orkales szezonja. Az orka, másnéven kardszárnyú delfin (sokszor emlegetik gyilkos bálnaként is) igazi ragadozó, szinte minden kellően nagy tengeri állatot megtámad és elfogyaszt. A halak mellett megeszik a delfineket, fókákat, tengeri madarakat, de még a náluk sokkal nagyobb bálnákat is. A hím átlagos hossza 8 méter a nőstény valamivel kisebb. Testtömege akár a 10 tonnát is elérheti. Teste vaskos, de áramvonalas, ezért kitűnő úszó. Feje lekerekített, "csőre" alig vehető észre. Hátuszonya és "szárnya" hosszú - ezért nevezik kardszárnyúnak -, a hímek hátúszója háromszögletű, a nőstényeké kisebb, hátrafelé hajló és tengeri állatokhoz hasonlóan a háta sötét, a hasi része pedig világos, így felülről és alulról is nehéz észrevenni. [forrás: wikipédia]

Elméletileg Izland partjai mentén előfordulhat, de a legnagyobb esély az észlelésükre Grundarfjörður öbleiben van, mert az utóbbi években a heringek itt telelnek át. Az orkák megfigyelésére a téli és a kora nyári időszak a legalkalmasabb, a hajók Grundarfjörðurból és Olafsvikből is indulnak. A nyári időszakban az orkák mellett előfordulnak csukabálnák, hosszúszárnyú bálnák, fehércsőrű delfinek és barna delfinek is.

Iceland 2013 - Orcas @ Grundarfjörður on Snæfellsnes from Oliver Degener on Vimeo.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr4813908922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása