From Iceland with Love

Egy Izlandon élő magyar testvérpár blogja mindenről, ami Izland: Életmód, látványosságok, kultúra, emberek, gazdaság... és persze a sorsunk itt és Izland sorsa a világban.

Stykkishólmur Live

Időjárás - Reykjavík

Kapcsolat

t.lodovik(at)gmail(dot)com

Utolsó kommentek

 • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
 • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
 • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
 • Marci22: Sziasztok! Lenne pár kérdésem. Elsőre lehet hogy kicsit merésznek tűnik az ötlet,de jövő nyáron sz... (2012.08.07. 02:16) Kérdések és Válaszok I.
 • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van
 • Utolsó 20

Friss topikok

 • Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom csodálkoznának Izlandon, ha megkóstolnák az igazi napon érett paradicsomot. Elhiszem, hog... (2017.01.25. 21:36) Mit esznek Izlandon?
 • Ferenc Pósa: Sziasztok látom régi az utolsó bejedzés de hátha.44éves vagyok b,c,d,kategóriás jogsival az összes... (2016.04.30. 11:12) Kérdések és Válaszok I.
 • Julos: Üdv! Tudom, hogy régen nem volt mozgás az oldalon, de azért lenne egy kérdésem, remélem valaki vál... (2012.11.26. 18:39) Tanulj Izlandiul! - Otthon
 • Talon Karrde: Helló, A blogotk egy kincsesbánya, gratulálok. Egy kérdésem lenne: vilaghelyzete.blogspot.ro/2012... (2012.07.28. 05:19) Ez van
 • Marianna811: @Thomas7: Szia Thomas! Köszönöm a lehetőséget! Izlandon még nem voltam, de vannak kapcsolataim:), ... (2011.11.14. 22:26) Szolgálati közlemények

RSS + Statwebsite counter

Locations of visitors to this pageSzolgalati kozlemeny

2010.04.24. 21:51 Lodovik Trema

 A blog mar egy eve erintetlen lassan, de meg mindig surun kapok maileket/uzeneteket. 

Egyreszt: A blogot vissza akarom hozni az eletbe. Mar nem elek Izlandon, de a nyarakat meg mindig ott toltom. Iden is megyek junius elejetol szeptember vegeig.

Masreszt: Mar nem igazan vagyok naprakesz az orszaggal kapcsolatos temakban. Ha valakinek az izlandi belpolitikaval kapcsolatban van kerdese, abban tudok segiteni, arakkal-fizetesekkel es lehetosegekkel egyre kevesbe vagyok tisztaban. Nyaranta mindig barati kapcsolatokon keresztul talalok munkat, fogalmam sincs, h kapcsolati toke nelkul mennyire lenne konnyu/nehez. Itt Cardiffban most a vizsgaidoszak is a nyakamon van, szoval nem lesz erom sem idom levelekre valaszolni - juniusig semmikepp. 

Ha latjatok, hogy a blog ujra eletre kel, levelekre is tudok majd valaszolni.

Sajnos ez most meg ket honapig biztosan nem fer bele.

29 komment

Izlandi történetek következnek igazi férfiakról

2009.06.03. 01:56 Lodovik Trema

Ugye volt ez az Air France szerencsétlenség. Munkahelyen azon viccelödtunk, hogy az izlandi utas túlélte és valószinuleg egy cápafejjel az arcán fog megérkezni két hét múlva az Argentín partokhoz. A dolog elvileg nem vicces, ha nem történt volna meg a következö három eset pár éve Izlandon.

Elsö: Akureyriben egy halász épp a zsákmányt pakolta ki a partra, amikor meglátta, hogy az öbölbe beúszott egy cápa. Nem volt különösebben nagy méretü, de cápa volt. Ott északon nagyon szeretik a férfias dolgokat. (pl fáklyát tartva úszni a jeges vizben kilométereket miközben a himnuszt éneklik) Szoval a srác kitalálta, hogy ö aznap éjjel le akar fekudni valakivel, úgyhogy levetközött meztelenre, a szájába vett egy kést, beúszott és megölte a cápát.

Második: Egy buszt anno telibe utott egy kamion, a busz soförje kirepult a szélvédön, de a lábai valahogy a buszban maradtak. Amikor a mentök odaértek, akkor a földön heverészett cigivel a kezében. (“Azt már nem varjátok vissza, viszont a cigi a mellényzsebemben volt hála Istennek”)

Harmadik: Izland partjaitól 10 kmre elsullyedt egy halász a csónakjával, de nem esett pánikba és kiúszott a partra majd besétált egy kocsmába. Kérdezték is persze, hogy akkor ezt most így hogy. A válasz pedig: “Elsüllyedt a csónak, szóval kiúsztam. Hol a söröm?”

Vikingek. Ez kész.

14 komment

Ez van

2009.05.28. 18:31 Lodovik Trema

A blog egy ideje már halott - hála nektek, mert elvettétek a növérem kedvét a blogolástól.

Az életem viszont úgy alakult, hogy a nyarat ismét Izlandon fogom tölteni és komoly az esélye, hogy legalább erre a pár hónapra visszahozzam a blogot az életbe. Az elég motiváló, hogy fél év teljen szunet után is viszonylag szép a látogatottság - kár lenne veszni hagyni.

Ha esetleg köztetek van valaki, aki szivesen írná a blogot tovább: írjatok bátran, mailcim az oldal szélén. Megbeszéljuk.

Amíg eldöntöm, hogy mit hogyan csinálok, itt megtaláltok: Blog - Twitter - Tumblr

5 komment

Gleðileg Jól! Part 1

2008.12.15. 01:00 Evita.is

Örömmel jelentem, hogy végeztem a vizsgáimmal:) és végre van időm a bloggal is foglalkozni. A vizsgáim elég jól sikerültek, bár az izlandi nyelvtan vizsgának még nincs meg az eredménye, de reménykedem:)

Elsőként szeretnék írni Nektek a karácsonyról, habár testvérem is írt róla múlt évben. A viking és keresztény hagyományok keverékeként itt 13 apró Télapó (jólasveinn) hozza az ajándékokat. A legenda szerint régen ők  gonosz  manók voltak, akik folyamatosan bosszantották az embereket, de a Télapó megfegyelmezte őket és megszelídültek. Attól a pillanattól kezdve hozzák a gyerekeknek a meglepetéseket, akiknek kint vannak a csizmácskáik az ablakokban és dec.12-től karácsonyig minden nap kerül beléjük egy-egy apróbb meglepetés. Aki rossz volt idén, annak csak krumpli jár. Mindegyik manónak van saját neve és mindegyik egy külön egyéniség. December 12-én érkezik az első, 24-én az utolsó, majd egyesével hazamennek.

Január 6-án megy haza az utolsó Jólasvein a hegyekbe. Vízkereszt napja az utolsó éjszaka ünnepe.

/A képen a Pottaskefill (Bödön-nyaló) nevű  Télapó látható./

A tejesdobozokon is ezek a kis Télapók szerepelnek a karácsonyi időszakban és kisebb versikék. Bár apróbb  versek az év többi napján is vannak a tejesdobozokon.

 

 

 

 

A karácsonyhoz kötődő fontosabb szavak, kifejezések:  

- Jól [joul]

karácsony

-Jólatré [joulatré]

karácsonyfa

-Píparkökur [pípárkökür]

mézeskalács

-Gjöf [gjöf] ajándék

 

-Jólasveinn [joulasveitn]  Télapó

-Snjór [snyour] hó

- GLEÐILEG JÓL! [gledileg jóul] : Boldog Karácsonyt!

- GLEÐILEG HÁTÍÐ! [gledileg háutid] : Boldog ünnepet!

 

/A képet én készítettem a Laugavegur-on az egyik bolt kirakatáról./

9 komment

kis szunet...

2008.11.26. 23:55 Evita.is

Ne haragudjatok, hogy igy eltuntem es nem irtam mar egy ideje. Nem azert nem irok, mert nem szeretnek, hanem elkezdödött az egyetemen a vizsgaidöszak (izlandi nyelvet tanulok), mellette dolgozom, es egyszeruen nincs idöm:( De dec.11-én végzem minden vizsgámmal es tervezek irni a karácsonyi hagyományokról, a válságról, feltenni néhány karácsonyi képet!:)

Vasárnap voltam Sigur Rós koncerten...Egész estés koncertet adtak a Laugadashöll-ben (Reykjavik legnagyobb csarnoka) es hatalmas élmény volt. En szemely szerint sosem hallgattam a cd-iket, de élöben egy koncerten annyira más...olyan hangulata van az egésznek, hogy sosem tudnék kihagyni egy Sigur Rós koncertet sem:) Testvérem írt róluk pár cikket a blogra, a regebbi bejegyzések között megtaláljátok öket!

Decemberben jelentkezem!:)

6 komment

Valós...

2008.11.01. 20:28 Evita.is

Mindenképpen szerettem volna Nektek belinkelni egy újságcikket, amit egy ide ellátogató magyar újságíró publikált. Személy szerint találkoztam én is Vele, és ahhoz képest, hogy csak egy pár napot töltött el Izlandon, azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon reális képet adott vissza Izlandról. A cikket mindenképp érdemes elolvasni!

http://nol.hu/gazdasag/lap-20081031-20081031hv-13

Másrészt azt is nagyon becsulöm, hogy végre valaki tényleg utanajár a dolgoknak, ideutazik azért, hogy tényleg a valóságot írja meg és nem  csak légböl kapott, valótlan dolgokat jelentet meg hírként leközölve...

Az utóbbi hetekben elég sokan kerestek meg, hogy nyilatkozzam a kinti helyzetröl, de az elsö két interjú után nem vállaltam többet, mert sajnos rájöttem, hogy barmit is mondok/ mondunk, mindig úgy alakítják át a dolgokat ahogyan akarják es mindig negatív körítéssel hozták le az öket. Nagyon szépen megvágják az interjúkat és alámondanak egy negatív szöveget, ahogy pontosan ez történt a Fokusz cimu musorban is...

Ezek után kicsit el is ment a kedvem az egésztöl. De mostantól megpróbálok kicsit más témákról is írni.

20 komment

Szolgálati közlemények V.

2008.10.23. 17:02 Lodovik Trema

Indult egy másik Izlandos blog, amely stílusában sokkal közvetlenebb és személyesebb ennél. Egy északra most kiköltözött önkéntes srác írja. Minden mást megtudhattok az ö blogjából. Címe: www.3mteam.hu

Hamarosan újabb, a válsággal foglalkozó bejegyzések jönnek. Stay tuned.

3 komment

Hollandia-Izland 2:0

2008.10.16. 02:22 Lodovik Trema

Ezt a bejegyzést a Brüsszelben élö Halmai Katalin eurokrata Európáról szoló igényes és szórakoztató blogjából loptam. A We have your money-s résznél sírtam. :) Régi kedvencem egyébként. RSS itt.

Világbajnoki selejtezőmérkőzést játszott a holland és az izlandi labdarúgó válogatott szombaton. Az eredmény fönt. A holland lapok szerint a két csapat szurkolótábora fehér lepedőkre pingált aktuálpolitikai üzeneteket váltott. Hírháttér: A romokban heverő izlandi bankokban holland pénzek is lapulnak, és egyelőre nem tudni, hogy a tulajdonosok hozzáférnek-e a megtakarításaik teljes összegéhez. “We have your money” (”Nálunk van a pénzetek”) - így az izlandi focibarátok egyik transzparense. A holland szurkolók ezzel válaszoltak. “Icesave ‘n drama, Nederland saves 2day” (Szabadfordításban: “Az Icesave a padlón, Hollandia ma kiütéssel győz”). (Az Icesave egy csődbe ment izlandi bank, amelyben holland betétesek is tartják a pénzüket). 

Szólj hozzá!

Bekerültünk a híradóba...

2008.10.15. 23:20 Evita.is

A következö link alatt megtekinthettek egy velem készült rövidke interjút és idézeteket a tegnap publikált bejegyzésböl a blogon!

http://www.dunatv.hu//video/videoplayer?video=1_468524

5 komment

A "válság" testközelböl...

2008.10.15. 08:00 Evita.is

Azért használok idézöjelet, mert én egy kicsit túlzásnak érzem az Izlandról megjelent híreket. Tény, hogy napjainkban komoly gazdasági gondokkal küzd az ország, de azért az, hogy az emberek megrohanják a boltokat stb...ezt így semmiképp sem mondanám.

/Másfelöl személyes véleményem es tapasztalatom alapján azt kell, hogy mondjam, hogy még így is sokkal jobb a helyzet itt, mint bármikor is volt Magyarországon.../

Elsö és egyben legmegdöbbentöbb élményem 5 napja történt velem, amikor bementem Izland egyik legnagyobb bankjába és át szerettem volna váltani egy bizonyos összeget a bankkártyámról svéd koronára, mivel a testvérem épp Svédországba készült. Aztán közölték velem, hogy az nem úgy van, hogy én annyi pénzt váltok át amennyit szeretnék/amennyire szükségem van, hanem van egy LIMIT (!!), aminél többet nem lehet levenni a kártyáról...(a limit: 50 000 korona /80 ezer forint/ és ma is érvényben van)  Nah ez volt az a pillanat, amikor ráeszméltem, hogy itt tényleg valami komoly dolog történik.. Aztan a bankból kifelé menet észrevettem, hogy egy biztonsagi ör áll az ajtó mellett, ami itt Izlandon nem szokás.  Az örök soha nem szoktak találkozni az ügyfelekkel, mert egy belsö irodában ülnek kamerákat figyelve.

Ráadásul mostanában már szinte senkit sem lehet látni a bankokban, kizárólag csak egy-két „szerencsés“ dolgozót...A legtöbb banki alkalmazott manapság azon aggodik, hogy egyaltalán lesz-e állása másnap, meg fogja-e kapni a fizeteset. A Lansbankinn-ból például  550 dolgozót bocsájtottak el az elmúlt napokban, ami itt Izlandon példa nélküli. A nyár elején még 850 regisztrált munkanélküli volt Reykjavíkban és ez az érték csak a múlt pénteken duplájára ugrott.

A rossz gazdasági helyzet az üzletek tulajdonosainak sem kedvez..Pont ma sétaltam végig a bevásárlóutcán (Laugavegur) es néhány üzlet, fökent ruha – és cipöüzlet zárt be a napokban és rengeteg a kiadó helység.

Az élelmiszerek 15-20%-ot drágultak tavasz óta folyamatosan, habár eddig sem voltak olcsóak. De azért egy izlandi fizetéshez viszonyítva ez még mindig nem okoz akkora problémát...Azt pedig határozottan túlzásnak tartom, hogy az emberek megrohanták a boltokat! Az igaz, hogy például az indexen is említett Bónus üzletláncnak vannak hianyzó termékei, de nem az alapvetö élelmiszerekröl van itt szó. De még mindig van pár másik áruházlánc, ahol hozzá lehet jutni a szóban forgó termékekhez, csak jóval drágábban. A Bónus egyébkent a legolcsóbb üzletlánc Izlandon, olyasmi, mint Magyarországon a Tesco. Ami viszont igaz, hogy teljesen feltöltötték a boltok polcait. Sokkal többet pakoltak ki a termékekböl, mint amennyit általában szoktak..halomban álltak a wc papir gurigák stb...

Amit meg fontosnak tartok megemlíteni, hogy nagy kár érte az itteni sportéletet is, mert nagyon sok futball klubnak például a különbözö bankok voltak a szponzoraik, és mivel most visszaléptek a támogatástól pénz híjan, ezért nagyon sok klub bajba kerult..a legtöbb külföldröl szerzödtetett játékost kellett hazaküldeni,mert nem tudták öket tovább fizetni.

Az egyik munkahelyemen, egy DVD kölcsönzöben, ahol nap, mint nap talákozom  emberekkel, saját börömön tapasztalom, hogy ezekben a napokban sokkal frusztráltabbak, türelmetlenebbek, stresszesebbek  az izlandiak, sokkal jobban meggondolják, hogy mire költsenek. Emellett a valság folyamatos beszédtéma az emberek között. Nincs olyan párbeszéd, ahol ne kerülne szóba, hogy mi törtenik épp Izlandon. Azt figyeltem meg, hogy az emberek nagyon bizakodóak a jövöt illetöen (megjegyzem, hogy mindig is nagyon poztívan álltak/állnak mindenhez)... Pánikhangulatról szó sincs. Mindenki igyekszik tenni a dolgát és bíznak a javulásban.

Ezt bizonyítja egy napokban megjelent újságcikk részlete is, miszerint lehet, hogy a gazdasági helyzetünk csapnivaló a jelenben, de akármi is törtenjék, egy szép országunk  /“awsome country“/ mindig lesz!:)

u.i. : A bemutatkozás most elmaradt, de mielöbb pótolom! Evita

------------------------------------

És hogy mennyire is awesome ez az ország:


118 komment · 1 trackback

Címkék: fotó szubjektív eyecandy

Mindjárt jön - de tényleg

2008.10.11. 23:24 Lodovik Trema

A blog hamarosan feléled. Az új idöszak elsö posztja belülröl meséli majd el az Izlandon most történö szörnyüségeket, avagy a legészakabbi Hedge Fund bukása - egy nap alatt sikerült megduplázni a fövárosi munkanélküliek számát.

Addig unalomüzönek itt egy rövid post nehány képpel az utolsó hetemröl, amit Izlandon töltöttem.

Kitartás. Tartsatok ki.

7 komment

Könnyes búcsú

2008.10.03. 00:22 Lodovik Trema

A székhelyemet ezentúl a lodovik.blog.hu címre teszem át, ahol továbbra is fogok írni Izlanddal kapcsolatos bejegyzéseket, de többségben lesznek majd a személyes jellegü, illetve jelenlegi lakhelyemmel - Londonnal - kapcsolatos írások. A korábban ide beígért dolgokat is odaát fogom publikálni. Az IzlandBlogot 22 éves növérem viszi tovább töretlen lelkesedéssel és elszántsággal. 

Az elmúlt 6 hétben nyaraltam [nem ez a jó szó rá, mert Budapesten töltöttem], ezért nem jutott idö e-mailek olvasására, föleg a megválaszolásukra, így szeretnék elnézést kérni mindenkitöl, aki ebben az idöszakban írt - válaszra hiába várva.

A jövöben elérhetö leszek a t.lodovik(kukac)gmail címen, illetve két másik blogomon: inpieces.blog.hu valamint a most induló lodovik.blog.hu

A blogolás addikció. Sziasztok. 

7 komment

Ami várható

2008.07.04. 18:00 Lodovik Trema

Vészesen közeledik költözésem napja - már alig több, mint 5 hét van hátra. Az összes itt töltött idöt összeadva 2005 óta nagyjábol 22 hónapot éltem Izlandon, ami az életkorom közel 10%-át teszi ki. Ha egyedül vagyok [utcán sétálok/otthon fekszem/vezetek]  egyre többet gondolkozom azon, hogy hogyan is kéne megítélnem ezt az elmúlt három évet, amit föleg Izland határozott meg. Azt tervezem, hogy írok egy bejegyzést az összes jó dologról, amit Izlandról el tudok mondani, de csak akkor derülnek ki, ha az ember hosszabb idöt tölt el itt, valamint írnék a negatívumokról is [van böven], mert a töltetek kapott levelekböl arra következtetek, hogy az országról kialakult képetek túl pozitív és sokan olyan elvárásokkal érkeznek meg Izlandra, aminek még a mennyország sem tudna megfelelni.

Bevezetésnek itt egy Sigur Rós klipp, ami Meleg témájú videóklipp címen került feltöltésre a youtube-ra. Azért is ezt illesztem be, hogy el tudjátok olvasni a hozzászólásokat, melyek a videóval azonos kontextusban kiváló keresztmetszetét adják a magyar társadalom toleranciájának. Az egyik dolog, ami nagyon hiányozni fog, az éppen ez: Ha valaki meggyözödésböl buzizik, arra úgy néznek, mintha valaki Nyugaton nekiállna négerezni/zsidózni. Ilyennel egyszer találkoztam, de meglepettségemet észlelve azonnal a fülembe súgta egy idegen, hogy "öreg halász, nem tudja mit beszél. szomorú, de az ö generációjában még vannak hasonlók".

Egyébként a múlt szombati Sigur Rós koncert kiváló volt. Idörendben haladva eljátszatták a legsikeresebb számaikat. Két Untitleddel indult a show, majd az egyik nagy kedvencem, a Ný Batterí következett, ami hihetetlenül jól szól élöben. Ezeket a Takk slágerei [Glósóli, Hoppípolla, Sæglópur] követték, lezárásnak pedig a Með suð í eyrumröl jött három dal. A legjobban az tetszett, amikor a Gobbledigookot játszották és a dobolásba besegített Björk és Olöf Árnalds is. Erröl videó itt [jobb hanggal] és itt [jobb képpel]. 

Pár órával a koncert után néhány barátommal sorban álltunk a Kaffibarinn elött [itt játszódik a 101 Reykjavík bulizós jelenete], amikor feltünt Jónsi, a Sigur Rós énekese. A soron kivül próbált bejutni, de az ajtónál álló [nem izlandi] ör megfogta és lelökte a lépcsö tetejéröl. Erre ö felállt és az öklét rázva elkezdte skandálni, hogy 'PSY-CHO-PATH, PSY-CHO-PATH'. A környéken lévö emberek egy része szintén beszállt a ritmusok hangos ismétlésébe, míg egy másik része - köztük én is - a biztonságiaknak üvöltötte, hogy 'He's Jónsi from the Sigur Rós! Let him in, you @$#+%&! Fél percen belül Jónsi már ajtón belül állt és hátulról ordította az öt fellökö ör fülébe búcsúzóul: PSY-CHO-PATH. 2 perc múlva aztán én is bejutottam és ott még párszor találkoztam vele a bár és a táncparkett közti útjaimon, de végig a barátjával volt elfoglalva.

Sigur Rós - Viðrar vel til loftárása

15 komment

Címkék: szubjektív sigurrós

Az evolúció Izlandon

2008.07.04. 03:43 Lodovik Trema

A napokban volt 150 éve, hogy Darwin elöállt az emberiség egyik legnagyobb felfedezésével. Ennek kapcsán különbözö portálok/blogok sokat foglalkoztak vele és végtelen hosszú vitákat generáltak. Ezeket a fórumokat olvasgatva két dolog jutott eszembe. 1: az emberek 99%-a úgy vitatkozik az evolúcióról, hogy fogalma sincs az egészröl [lásd: 'véletlenül összeállt']. 2: meg kéne néznem, hogy Izlandon mi a helyzet. Vannak-e komolyabb viták, illetve mekkora az evolúció elfogadottsága. Azt tudtam, hogy papíron a teljes lakosság vallásos, de gyakorlatban a két év alatt eddig egyetlen olyan családdal találkoztam, akik valóban hittek Istenben és nem csak hagyományból keresztelkedtek meg és jártak tisztességesen templomba. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy szinte kizárólag fiatalokkal [20 és 30 között] töltöm az idömet, akik az összes fejlett országban hajlamosabbak az ateizmusra. Richard Dawkins az Isteni téveszme c. könyvében tesz említést azokról a szociológiai kutatásokról, amik kimutatták, hogy a tudósok között a társadalom többi rétegéhez képest felülreprezentáltak az ateisták, míg a képzetlenek és iskolázatlanok körében ez pont fordítva van. Tudom, hogy elvileg nem szabadna a vallásosság kérdését összemosni az evolúció elfogadottságával, de gyakorlatilag a hivök és az evolúciót elfogadók csoportjának metszete szük és az evoluciót elutasítók közé kizárolag vallásos emberek tartoznak [annak ellenére, hogy a katolikus egyház is elfogadja az evolúció tényét].

Amennyiben az izlandiak vallásossága valódi, úgy az evolúció elfogadottságának az amerikai értékekhez kell közelítenie, viszont ha a személyes tapasztalataim megbízhatóak, úgy a tudománypártiak lesznek többségben. [Öszintén szólva utóbbiban bíztam, hiszen a kevés lakos miatt kis túlzással már a szükebb baráti köröm is szélsebb mintát jelent, mint a magyarországi közvéleménykutatók által megkérdezettek aránya a teljesen népességhez képest]

A googlebe a acceptance+evolution+study kulcsszavakat begépelve jutottam el a NatGeo honlapjára, ahol egy 2 évvel ezelötti cikkben járják körül a témát. Az itt található tanulmány elkészítéséhez 34 országban kérdezték meg az embereket. Az eredmény a következö:

Izland helyezése [85% az elfogadottság aránya!] annyira nem volt meglepö és annak is örülök, hogy az adóztatás mértékét leszámítva van még egy olyan mutató, amiben Magyarország felzárkózott Nyugat-Európához és éllovasa a KK-Európai térségnek.

Szintén a listából következtethetö ki az is, hogy nem lehet összemosni a vallásosság és a evolúció kérdését, mint ahogy tettem én azt a bejegyzés elején [lásd: Spanyolország elökelö helyezését] valamint hiába próbáltam azt sejtetni, az oktatás erejéröl sem mond el sokat a kutatás [a PISA felmérés királya, Finnország a gazdaságilag és társadalmilag fejletlenebb országok között található].

Ha érdekel, hogy pontosan milyen tényezök alakítják ki ezt az értéket [föleg az USA-val kapcsolatban], a cikket mindenképp olvasd el.

3 komment

Címkék: statisztika szubjektív

15 év után jegesmedve Izlandon

2008.06.25. 17:52 Lodovik Trema

Még a hónap elején egy jégtábla hátán úszott át Grönlandról egy medve, amit azóta kettö másik is követett. Az állatok közel 600 km-t úsztak, valószínüleg véletlenül maradtak egy leszakadó jégdarabon. Az utazókat lelötték.

Angolul itt a cikk az elsö medvéröl. A második már alig kapott figyelmet, a harmadikról pedig kiderült, hogy egy bárány.

A témáról írt egy bejegyzést az egyik legismertebb izlandi magyar expat, Pesti Balázs, aki szintén mostanában költözik el Izlandról.

9 komment

Címkék: hírek