I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Mikor menjünk Izlandra? Tapasztalataink

2017. november 03. 19:59 - iloveiceland

Nagyon sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy Izlandra melyik évszakban menjünk. Persze azon túl, hogy Izlandra mindig érdemes, összeszedtük minden hónap előnyét hátrányát az eddigi utazásaink tapasztalatai alapján.

JANUÁR

Az izlandi tél természetesen hideg, bár a déli területek néha produkálnak érdekes időjárási körülményeket köszönhetően a Golf-áramlatnak, nem ritka januárban 0 vagy akár plusz 5-6 fok. Januárban Izland partvonala mentén tudunk barangolni, a belső területek megközelíthetetlenek.
Előnyök: a téli hónapokban van a legtöbb esélyünk sarki fényre, hiszen kevés a napos órák száma (kb. 5-6 óra), a szállások és autóbérlések költsége alacsonyabb, kevesebb a turista, napos időben gyönyörű fények vannak. Ilyenkor próbálhatjuk ki a téli izlandi kalandokat: gleccsertúrákat, jégbarlangokat, kutyaszánozást, hómobilozást.
Hátrányok: kevés a nappali órák száma, tehát alaposan meg kell terveznünk az utunkat, hogy időben odaérjünk a látványosságokhoz. A táj kevésbé színes, inkább minden fekete, szürke és fehér de az is gyönyörű. A madár- és állatvilág is szegényes ilyenkor, az izland lovakon és birkákon kívül más állat nem fogunk talákozni. Esetleg északon fókákkal, keleten rénszarvasokkal.

FEBRUÁR

Nincs jelentős különbség januárhoz képest, sarki fény, behavazott táj, északon hidegek, déli partszakaszon melegebb idő. Sokszor tapasztaltuk, hogy januárban és februárban is délen melegebb az idő mint Magyarországon. A szinte állandó szél miatt az enyhébbb fokokat is hidegebbnek érezzük. Bálnalesek nincsenek télen, ezért a téli sportok kerülnek előtérbe: gleccsertúrák, kutyaszánozás, síelés stb.

MÁRCIUS

Márciusban még inkább a téli jellemzőkre számítsunk, a hónap vége felé kezd éledni a természet, ezért nagyon kiszámíthatatlan milyen körülmények várnak ránk. Sarki fény ekkor még szintén nagyon esélyes. Újraindulnak a bálnales hajóutak, de még a téli izgalmak is elérhetőek (pl. jégbarlangok, gleccsertúrák, búvárkodás - snorkeling). Az utak állapota is változó lehet, figyeljük nagyon az útinformot ((www.road.is) és fokozottan az utakat, mert még sok helyen jegesedés lehet.

ÁPRILIS

Ebben a hónapban már enyhébb idő várható, de kiszámíthatatlanul szélsőséges is lehet. Mi tapasztaltunk már enyhe napsütéses időt, de egészen zord, kegyetlen hózivatart is. A dél-izlandi területek kezdenek kiszabadulni a hó fogságából, de északon még számíthatunk kemény télre, a Felföldön is még tombol a tél. Jökulsárlón gleccserlagúnájában a hónap végén elindulnak a kétéltű hajók.

MÁJUS

Május közepétől indul be általában a főszezon, ekkortól beszélhetünk izlandi nyárról. A déli és északi területekről visszahúzódik a hó és kezdenek a nappalok nagyon hosszúak lenni, a hónap vége fele már szinte le sem megy a Nap. A felföldi utak ilyenkor még általában járhatatlanok. A turisták száma látványosan megugrik és a szolgáltatások árai is emelkednek.

JÚNIUS

Június már igazi nyárnak számít, kifoghatunk végig gyönyörű napsütést és Izlandi viszonylatban meleg időt (15-20fok), Egyfolytában világos van. 1-2 órára tünik csak el a horizont mögé a Nap. A táj a szürkés-halványzöldről átvált élénk zölddé és sárgává, a madárvilág változatos lesz, a lundák is visszatérnek. Minden látványosság könnyen megközelíthető, de sok turistával fogunk találkozni. A kempingek megtelnek, a szállások nagyon drágák lesznek, és még így is nehezen lehet találni. Ezért ha valaki a nyáron tervezi az Izlandi útját, akkor jó előre nézzen szállás után. A felföldi utak jellemzően június közepén nyílnak meg. Lehet menni bálnalesre, orkalesre, lundalesre, és a különféle aktív extrémsport lehetőségekre.

JÚLIUS

Hasonló júniushoz. Melegebb idő, virágzó természet, sokszínű madárvilág. Rengetegen lovagolnak, horgásznak és túráznak országszerte, a Felföld jól járható, Westfjords híres érintetlen rezervátumába (Hornstandir Nature Reserve) is ebben az időszakban lehet ellátogatni.

AUGUSZTUS

A hideget nem kedvelők számára a legjobb hónap, de ebből következően a legdrágább is. Minden tele van, a déli híres látványosságok már-már az élvezhetetlenség határát súrolják, ezért mi is inkább erre az időszakra szervezzük a felföldi és a nyugati (Westfjords) körútunkat. A hónap vége fele már hosszabb ideig van sötét, mi már láttunk sarki fényt - augusztus végén.

SZEPTEMBER

A hónap eleje még nyár, a közepétől kezdhet rohamosan romlani az időjárás. A felföldi utak még járhatóak, és ilyenkor futhatunk bele az izlandiak nemzeti szertartásaiba, az évenként egyszer megtartott birkabegyűjtő és -szétválogató ünnepségekbe (Réttir). Az éjszakák egyre hosszabbak, sarki fény már előfordulhat. A lundák a hónap közepén már lejjebb húzodnak a tengerekre.

OKTÓBER

A nyár véget ér és kezd minden rohamosan átalakulni téllé. De, ahogy a március és április, az október és a november is teljesen kiszámíthatatlan, sokszor nagyon szeles és csapadékos, de előfordulhat kellemesen enyhe hét is. A felföldi utakat lezárják, mert ellepi a hó a magasan fekvő részeket. A turizmus csökken, visszaváltanak a szolgáltatók utószezoni árakra és kapacitásokra. A táj még színes, de a madárvilág ritkul. Az izlandi tájból eltűnnek a birkák, már csak a szélsőséges körülményekkel dacoló izlandi lovak láthatóak.

NOVEMBER

A hónap közepétől már kemény havazások és lezárt utak lehetnek országszerte, főleg északon. A táj az élénkzöldről-sárgáról szürkébbre vált, beindulnak a téli sportok, Jökulsárlónnál leáll a hajókázás. Sarki fényre nagy esély nyílik, hiszen sokat van már sötét, és egyre kevesebb a turista.

DECEMBER

Mindenfelé lehetnek havazások, de tapasztalatunk alapján délen inkább esős és szeles, az északi országrészben viszont szinte állandó havazás és lefagyott utak a meghatározó élményeink. Programokban leginkább a téli sportok kerülnek előtérbe: síelés, hómobilozás, kutyaszánozás, lovaglás. Sarki fény a többi téli hónaphoz hasonlóan rendkívül esélyes, a nappalok kb. 5-6 órát tartanak csak.

Amint az láthattuk Izlandon minden hónapra és évszakra vannak izgalmas lehetőségek, más-más arcát mutatja, mi nem vennénk a bátorságot, hogy eldöntsük melyik a "legjobb-legszebb". Szeretjük a nyarat Izlandon, szerettjük a zordabb telet is a sarki fénnyel, de például ezek a sorok november elején íródnak Izlandon, ahova most érkeztünk ki a csoporttal. Gyere velünk te is! Bármikor.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr7113908908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.