I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Izlandi programlehetőségek - mit érdemes és mit nem

2018. július 19. 11:29 - iloveiceland

Sokéves izlandi utazási tapasztalataink alapján összeírtuk -  a teljesség igénye nélkül - azokat a programokat, amiken már részt vettünk / szerveztünk - javasolva a kipróbálását vagy épp elkerülését.

9503509451_4156f7bb2b_b.jpg

Bálnales

Az Izlandra utazónak az egyik leghőbb vágya, hogy befizessen egy bálnalesre. Sajnos azt kell mondjuk, hogy a legtöbb csalódik, hiszen a többség reykjavíki kikötőben fizet be erre szolgáltatásra, és hát őszintén szólva a nyári időszakon kívül szinte a nullához közelít az esélye a bálnaészlelésnek, és nyáron is kétesélyes, bár akkor azért jobbak a tapasztalatok. Aki biztosan akar látni bálnát, Észak-Izlandra kell mennie, Húsavíkba. Ott mi akárhányszor voltunk, akármilyen időszakban, mindig fantasztikus élményekkel jöttünk el. Egyszóval a bálnales Reykjavíkban kevésbé, Húsavikban nagyon ajánlott.

Ide kapcsolódó program, ha valaki Orkát (kardszárnyú delfin) szeretne megfigyelni, azt Nyugat-Izlandon tud, Olafsvík vagy Grundafjördur kikötőiből mennek ki hajók áprilistól októberig. Ezt is ajánljuk.

Lundales

Ez viszonylag egyszerűbb és sikeresebb program, hiszen lundából az adott időszakban (áprilistól szeptemberig) nagyon sok van, Reykjavíkból indulnak hajóstúrák. Viszont ha valaki kicsit különlegesebbre vágyik, és el tud jönni Reykjavíkból, érdemes átkompozni Heimaey-szigetére (Vestmann-szigetek), nem drága a komp és a sziget partjai mentén rengeteg lundával lehet találkozni, és kiépített madárlesek is vannak. Ezt ajánljuk inkább lundanézésre. Távcsövet ne felejtsük el.

Fókák?

Mindent mi sem fogunk elárulni, de biztos tipp a Jökulsárlón gleccserlagúna, ahol rengeteg fóka sütkérezik és úszkál, a másik meg a Fókaföldnek is hívott Hvammstangi környéke (Vatsnes-félsziget) északra Reykjavíktól. A part mentén számos fókalelőhely van. Ezek ingyenes programok és ajánljuk őket mert nagyon cukik :)

Fürdők

Na ez megosztó nagyon, hiszen ki ne hallott volna már a Kék Lagúnáról? A Kék Lagúna szép, érdemes megnézni, de fürdést benne már elég szkeptikusan ítéljük meg, ugyanis nagyon népszerű, zsúfolt és túlárazott lett. Akinek nincs más lehetősége, nem beszéljük le róla, de ha el tudunk másfele is szakadni, inkább javasoljuk a kisebb fürdőket (Secret Lagoon, Myvatn Nature Bath), a természetes fürdőket (Selljavallalaug, Reykjadalur), vagy bármelyik településen lévő uszodát, ahova a helyieken kívül alig jár más). Szóval Kék Lagúnát nem annyira, viszont minden más fürdőt jó szívvel ajánlunk :)

Gleccserlagúna hajókázás

Dél-keleten a Jökulsárlón gleccserlagúnában, illetve a Fjallsárlón tavon is van lehetőségünk a jégtömbök közé behajózni kétéltű hajóval, vagy motorcsónakkal. Mindkét helyen izgalmas ez a program, bár van amikor (széljárástól függően) elég kevés jéghegy úszkál a tavon. Erre a programra kb májustól szeptemberig tudunk befizetni, és szívesen ajánljuk.

Superjeepes, quados túrák

Aki szeretne a Felföldre eljutni (és nem velünk jön :) ) más opciója nincsen, mint befizetni egy terepjáró vagy superjeep-es túrára, vagy saját maga által vezetett quados túrákra. Nagyon sok cég kínál mindenféle útvonallal és autómérettel terepjárós utakat, érdemes elmenni rájuk, de persze azért ki kell nyitunk a pénztárcánkat. Ajánlott program

Jégbarlangok

Itt is vigyázni kell mire fizet be az emberfia. A "legolcsóbb" jégbarlang-látogatások azzal járnak, hogy egy jól megközelíthető barlangban összetalálkozik a különféle szolgáltató csoportjai, és nem lesz túl nagy élmény összezsúfolva a barlangban. Aki maradandóbb jégbarlang-élményre vágyik, több kerül és több időt vesz igénybe, de inkább menjen el egy gleccsertúrára, ahol ugyan több erőfeszítésbe kerül eljutni egy-egy jégbarlanghoz, de garantált az élmény. Inkább ezt ajánljuk

Lovaglás

Ajánljuk bárhol. Az izlandi lovak nagyon barátságosak, a táj szép, aki szereti az ilyen programokat, szinte bárhol befizethet egy rövid vagy akár egy napos lovas túrára, nem fogja megbánni.

Helikoptertúra Izland fölött

Aki volt már, az mesélje el nekünk :) De ajánljuk mindenkinek így kipróbálatlanul is :)

1 komment

A Kék Lagúna alternatívái - 5 szuper fürdő Reykjavíkban

2018. május 12. 02:19 - iloveiceland

Nem szívesen vesszük el a Kék Lagúnába vágyó utazók kedvét: a Kék Lagúna annak ellenére, hogy mesterséges, ember alkotta képződmény (a közeli geotermikus erőmű mellékterméke) szép és egyedi látvány, érdemes megnézni, talán még kipróbálni is, de mindenképpen mára túlértékelt lett (turistaáradattal találkozunk szinte minden napszakban és nagyon megdrágult a belépő). Mi, ha Reykjavík környékén járunk sokkal jobban ajánljuk a kisebb, városi fürdőket, vagy a különleges - emberléptékű termálfürdőket.

1. A legrégebbi - Sundhöllin

A Sundhöllin Izland legrégebbi uszodája, 1937-ben nyílt meg Reykjavík belvárosában. Tervezője az a Guðjón Samúelson volt, aki a Hallgrimskirkja katedrálist is tervezte. Külső és belső medencéi is vannak, és az igazán szép belső, minimalista designját tavaly felújították. Számos hot tube (forró kismedence) (de leginkább a (forró s*ggáztató a legjobb fordítás) található, szaunák, jégfürdő, egyszóval minden ami kell. Könnyű megközelíteni, Hallgrimskirkja katedrális szomszédságában található, és igen népszerű az izlandiak körében.

Cím: Barónsstígur 45a, Reykjavík 101
Nyitva tartás: Hétköznap 6:30AM – 10PM, Hétvége 8AM – 10PM
Felnőtt belépő: 950 ISK

4ddb7887-0a34-4c5d-b29e-46de70e7e032.jpeg

14223ba1-4165-4014-9f49-ad51acca740c.jpegFotók: https://wakeupreykjavik.com

Tovább
Szólj hozzá!

22 csoda a Westfjordsban - kedvcsináló az augusztusi körutazásunkhoz

2018. február 12. 09:23 - iloveiceland

A Westfjords Izland legtávolabbi és ezért a legérintetlenebb régiója. Eljutni oda szárazföldön embert próbáló feladat: kanyargós fjordok mentén, változó minőségű utakon, kicsit rövidítve Stykkisholmúr felől komppal, de repülőgéppel csak Reykjavíkból lehet. A táj izlandi mércével mérve is nagyon pazar, fjordokkal szabdalt hegyvonulatok szegélyezik, csodás vízesések, rengeteg fürdőzhető termálforrás, gazdag állat- és növényvilág jellemzi a régiót. Ide fogunk ellátogatni augusztusban kiscsoportos utazásunk keretében. A posztban 22 csodát szedtünk össze, amely a Westfjordsban található és természetesen a mi programunkban is szerepel...

1. Ísafjörður

Ísafjörður a Westfjords legnagyobb lakott települése, a fővárosa. Régi kereskedelmi központ és jelentős halászfalu volt már a 19. században is. Ma a régió halászati központja, saját repülőtérrel.

Ísafjörður is the biggest town in the West Fjords.

 

Tovább
Szólj hozzá!

A nagy viking felfedezők farmja - Eiríksstaðir

2017. december 11. 10:53 - iloveiceland

Eiríksstaðir Nyugat-Izland egyik farmja, ahol Vörös Erik nevelkedett felnőttkoráig. Vörös Erik az izlandi sagák talán leghíresebb szereplője, aki Norvégia déli részén született, de családja Izlandon telepedett le, miután apját, Torvald Asvalddsont gyilkosságért száműzték Norvégiából. Magát Eriket 982-ben szintén gyilkosságért száműzték Izlandról három évre. Ekkor felfedezőútra indult abba az irányba, ahol Gunnbjorn Olafsson ötven évvel korábban látni vélt néhány szigetet.

Tovább
Szólj hozzá!