I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Mikor érdemes Izlandra utazni, valójában.

2019. augusztus 23. 16:17 - iloveiceland

Bármikor :) Na de. Nagyon sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy Izlandra melyik évszakban menjünk. Persze azon túl, hogy Izlandra mindig érdemes (előző bejegyzésünkben már kifejtettük), összeszedtük minden hónap előnyét és hátrányát az eddigi utazásaink tapasztalatai alapján. Olvassátok szeretettel.

JANUÁR

Az izlandi tél természetesen hideg, bár a déli területek néha produkálnak érdekes időjárási körülményeket köszönhetően a Golf-áramlatnak, nem ritka januárban 0 vagy akár plusz 5-6-8 fok. Januárban csak Izland partvonala mentén tudunk barangolni, a belső területek megközelíthetetlenek.

Előnyök: a téli hónapokban (októbertől-márciusig) van a legtöbb esélyünk sarki fényre, hiszen kevés a napos órák száma (kb. 5-6 óra), a szállások és autóbérlések költsége kedvezőbb, jóval kevesebb a turista, a fotósok számára pedig egész nap gyönyörű fények vannak (mivel a napsugarak beesési szöge alacsony). Ilyenkor próbálhatjuk ki a téli izlandi kalandokat: gleccsertúrákat, jégbarlangokat, kutyaszánozást, hómobilozást.

Hátrányok: kevés a nappali órák száma, tehát alaposan meg kell terveznünk az utunkat, hogy időben (még világosban) odaérjünk a látványosságokhoz. A táj kevésbé színes, inkább minden fekete, szürke és fehér de persze az is tud varázslatos lenni. A madár- és állatvilág is szegényesebb ilyenkor, hiszen sok az (el)költöző madár, az izlandi lovakon és birkákon kívül más állattal nem fogunk találkozni utunk során. Esetleg északon fókákkal, keleten rénszarvasokkal, akik ilyenkor  az élelem hiányában a tengerpart felé vándorolnak.

AJÁNLOTT KÖRUTAZÁSUNK: Iceland Winter Circle – Teljes kör a téli Izlandon

FEBRUÁR

Nincs jelentős különbség januárhoz képest, sarki fény, behavazott táj, északon hidegek, déli partszakaszon melegebb idő, bár az évek alatt azért többször előfordult, hogy az enyhe január után hidegebb februárunk volt. Sokszor tapasztaltuk, hogy januárban és februárban is délen melegebb az idő mint Magyarországon, ám a szinte állandó szél miatt az enyhébb fokokat is hidegebbnek érezzük. Bálnalesek nincsenek télen, ezért a téli sportok kerülnek előtérbe: gleccsertúrák, kutyaszánozás, síelés stb. A téli hónapokban kiemelten ajánljuk a változatos meleg fürdőket (természetes hot potok, városi fürdők, kiépített termáélfürdők), mert jól esik a zord hideg elől elmenekülve, megmártózni egy-egy forró fürdőben.

Előnyök: a téli hónapok előnyei (kedvezőbb árak, kisebb tömeg, behavazott szépséges tájak, jeges programok, sarki fény)

Hátrányok: a nappali órák száma még mindig elég szűkös, és átlagosan azért hideg van, de kiszámíthatóbb az idő, mint a következő hónapban...

AJÁNLOTT KÖRUTAZÁSUNK: Iceland Winter Circle // Február – Teljes kör a téli Izlandon

MÁRCIUS

Márciusban még inkább a téli jellemzőkre számítsunk, a hónap vége felé kezd éledni a természet, ezért nagyon kiszámíthatatlan milyen körülmények várnak ránk. Az átlaghőmérséklet -2 és +3 között mozog. Sarki fény ekkor még szintén nagyon esélyes, és újra van lehetőségünk bálnalesre befizetni (amit egyébként Húsavíkból, Akureyriből vagy Dalvíkból ajánlunk). A napos órák száma kezd növekedni, a hónap vége felé már 10-11 órát is lehet világos.

Előnyök: a téli hónapok előnyei (kedvezőbb árak, kisebb tömeg, behavazott szépséges tájak, jeges programok, sarki fény). Március 1-én van a Nemzeti Sörnap :), amikor legtöbb étteremben kedvezőbb áron adják a söröket.

Hátrányok: még lehetnek lezárt utak, előfordulhatnak hóviharok, a nagy hideg elleni öltözék javasolt még mindig.

ÁPRILIS

Ebben a hónapban már enyhébb idő várható, de még kiszámíthatatlanul szélsőséges is lehet. Izlandon nincs igazából tavasz, a tél és nyár között az átmenet igen gyors. Áprilisban mi tapasztaltunk már enyhe és gyönyörű napsütéses időt, de egészen zord, kegyetlen hózivatart is. A dél-izlandi területek kezdenek kiszabadulni a hó fogságából, de északon még számíthatunk kemény télre, a Felföldön is még tombol a tél. Jökulsárlón gleccserlagúnájában a hónap végén elindulnak a kétéltű hajók. A madárvilág kezd megélénkülni és a melegebb részeken a virágok is kezdenek kinyílni.

Előnyök: átlagosan melegebb a hőmérséklet, de hófoltok még előfordulnak. már 13-15 órán keresztül van világos, ami azért már kényelmesebb utazástervezésre is lehetőséget ad.

Hátrányok: nincs különösebb hátránya, ha csak nem akarunk melegebb időt. Április a kompromisszumos megoldás, mert még szezon előtt, de már enyhébb idő, kevesebb turista, de már a sarki fényre kicsi az esély.

MÁJUS

Május közepétől indul be általában a főszezon, ekkortól beszélhetünk izlandi nyárról. A déli és északi területekről visszahúzódik a hó és kezdenek a nappalok nagyon hosszúak lenni, a hónap vége fele már szinte le sem megy a Nap. A felföldi utak ilyenkor még általában járhatatlanok. A turisták száma látványosan megugrik és a szolgáltatások árai is erősen megemelkednek. Az időjárás kiszámíthatóbb - melegebb lesz (izlandi viszonylatban). Számos fesztiválra érdmes ellátogatni májusban, pl. RAFLOST: Icelandic Festival of Electronic Arts, Saga Fest, de ilyenkor tartják az Izlandi Lovak Nemzetközi Napját is.

Előnyök: indul a nyár! az enyhébb idő mindenkinek jobban esik, de persze megszűnnek a téli fakultatív programok (már nagyon olvadnak a gleccserek (jégbarlangozás vagy gleccserséta már nem lehetséges). Hónap elején megérkeznek a lundák.

Hátrányok: ugrásszerűen növekszik a turisták száma, a főbb látványosságokat érdemes nem napközben felkeresni, ha van rá módunk, hanem kora reggel vagy este 7-8 után, mert még világos van, de a nagy csoportok már eltűnnek.

JÚNIUS

Június már igazi nyárnak számít, kifoghatunk végig gyönyörű napsütést és Izlandi viszonylatban meleg időt (15-20fok), Egyfolytában világos van. 1-2 órára tűnik csak el a horizont mögé a Nap. A táj a szürkés-halványzöldről átvált élénk zölddé és sárgává, a madárvilág változatos lesz, a lundák is visszatérnek. A táj sokfelé lilás színűbe vált a mindfelé elterjedt csillagfürt virágtól. Minden látványosság könnyen megközelíthető, de sok turistával fogunk találkozni. A kempingek megtelnek, a szállások nagyon drágák lesznek, és még így is nehezen lehet találni. Ezért ha valaki a nyáron tervezi az Izlandi útját, akkor jó előre nézzen szállás után. A felföldi utak jellemzően június közepén nyílnak meg. Lehet menni bálnalesre, orkalesre, lundalesre, és a különféle aktív extrémsport lehetőségekre. Júniusban tartják mindig a Secret Solstice zenei fesztivált, ami az Iceland Airwaves-hez hasonlóan, nemzetközi hírű zenei esemény. Szintén jőnius második felében szokott lenni a Viking Fesztivál hafnarfjördurban.

Előnyök: jó idő, hosszú nappalok, éjféli nap, kiszámíthatóbb időjárás

Hátrányok: nincs sarki fényre esély :( drágább költségvetés kell az utazáshoz, a repülőjegyek is magasabbak

JÚLIUS

Hasonló júniushoz, átlagosan még melegebb idő, virágzó természet, sokszínű madárvilág. Rengetegen lovagolnak, horgásznak és túráznak országszerte, a felföldi utak megnyílnak és jól járhatóak lesznek, a Westfjords híres, érintetlen rezervátumába (Hornstrandir Nature Reserve) is ebben az időszakban lehet ellátogatni.

Előnyök: tombol a nyár, átlaghőmérséklet 15-20 fok körül mozog, hosszú nappalok

Hátrányok: drágább árak, még több turista

AUGUSZTUS

Legmelegebb hónap, de ebből következően a legdrágább is. Minden szállás tele van, a déli híres látványosságok már-már az élvezhetetlenség határát súrolják, ezért mi is inkább erre az időszakra szervezzük a felföldi és a nyugati (Westfjords) körútunkat, nem csinálunk körutat a part mentén. A hónap vége fele már hosszabb ideig van sötét, és mi már sokszor láttunk sarki fényt augusztus végén.

Előnyök: tombol a nyár, átlaghőmérséklet 15-20 fok körül mozog, hosszú nappalok

Hátrányok: drágább árak, még több turista

SZEPTEMBER

A hónap eleje még nyár a javából, még lehet menni a Felföldre is. Ilyenkor futhatunk bele az izlandi farmerek legfontosabb ünnepébe, az évenként egyszer megtartott birkabegyűjtő és -szétválogató fesztiválokba (Réttir). A hónap közepétől kezdhet rohamosan romlani az időjárás. az éjszakák egyre hosszabbak, és már a sarki fény észelésére is van bőven esély (mi már többször láttunk komoly erősségű fényt szeptemberben). A lundák a hónap közepén már elköltöznek, viszont még jó eséllyel látunk fókát, bálnát. Híres fesztivál szeptemberben, a The Night of Lights Festival (fényfesztivál) és ilyenkor szokták tartani a Reykjavík Filmfesztivált is.

Előnyök: Az időjárás izlandi viszonylatban kedvezőbb, fogynak a tusiták, a repülőjegy árak is csökkennek.

Hátrányok: nincs igazából, ha kifogjuk a jó időt ez minden szempontból kellemes hónap, mindenre lesz lehetőségünk.

OKTÓBER

A nyár októberre már véget ér és kezd minden rohamosan átalakulni téllé. De, ahogy a március és április, az október és a november is teljesen kiszámíthatatlan, sokszor nagyon szeles és csapadékos, de előfordulhat kellemesen enyhe "ősz" is, bár tavaszhoz hasonlóan izlandi őszről nem szoktunk beszélni. A felföldi utakat lezárják, mert ellepi a hó a magasan fekvő részeket. A turizmus csökken, visszaváltanak a szolgáltatók szezonion kívüli árakra és kapacitásokra (sok izlandi szállásadó bezár a téli hónapokra és elmegy nyaralni Spanyolországba :) ). A táj még színes, de a madárvilág ritkul. Az izlandi tájból eltűnnek a birkák, már csak a szélsőséges körülményekkel dacoló izlandi lovak láthatóak szabadon.

Előnyök: Csökken a turizmus, kedvezőbbek az árak, sarki fényre sok esély van, már lehet jeges programokat kitalálni

Hátrányok: kiszámíthatatlan az időjárás, de a tájak gyönyörűek (jó az mindig)

AJÁNLOTT KÖRUTAZÁSUNK: Iceland Ring October II. – Kiscsoportos körút az őszi szünetben

NOVEMBER

A november - azontúl, hogy kissé kiszámíthatatlan - már kemény havazások és lezárt utakat hozhat magával országszerte, de főleg északon és a Westfjords-ban. A táj az élénkzöldes-sárgáról szürkébbre vált, beindulnak a téli sportok, Jökulsárlónnál leáll a hajókázás. Sarki fényre nagy esély nyílik, hiszen sokat van már sötét, és egyre kevesebb a turista. Novemberben tartják Izland legfontosabb zenei fesztiválját, az Iceland Airwaves-t.

Előnyök: A zord időjárás sok turistát elriaszt, pedig már lehetnek gyönyörű téli tájak. Kedvezőbbek az árak, sarki fényre sok esély van, jeges programok mindenhol igénybe vehetőek, a bálnalesek november végén abbamaradnak

Hátrányok: Kiszámíthatatlan az időjárás. Kevés a nappali órák száma, viszont szépek a fények.

AJÁNLOTT KÖRUTAZÁSUNK: Iceland Ring November – Novemberi kiscsoportos körút Izlandon

DECEMBER

Igazi tél Izlandon, de a déli részeken sokszor tapasztaltunk 8-10 fokot decemberben is. Mindenfelé lehetnek havazások, de tapasztalatunk alapján délen inkább esős és szeles, az északi országrészben viszont szinte állandó havazás és lefagyott utak a meghatározó élményeink. Programokban leginkább a téli sportok kerülnek előtérbe: síelés, hómobilozás, kutyaszánozás, lovaglás. Sarki fény a többi téli hónaphoz hasonlóan rendkívül esélyes, a nappalok kb. 5-6 órát tartanak csak.

Előnyök: Hangulatos tájak, hangulatos reykjavíki utcák, a Szilveszter kiemelt jelentőségű esemény, érdemes ott tölteni

Hátrányok: Hideg lehet, amúgy mi nagyon szeretjük ezt az időszakot (is)

AJÁNLOTT KÖRUTAZÁSUNK: Iceland Szilveszter

Amint az láthattuk Izlandon minden hónapra és évszakra vannak izgalmas lehetőségek, más-más arcát mutatja, mi nem vennénk a bátorságot, hogy eldöntsük melyik a "legjobb-legszebb". Szeretjük a nyarat Izlandon, szerettük a zordabb telet is a sarki fénnyel. Gyere velünk te is! Izland bármikor.

IZLANDI KÖRUTAZÁSAINK RÉSZLETEIT ITT TALÁLJÁTOK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr6415021248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása