I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Izland ízekre szedve

2018. december 05. 11:32 - iloveiceland

Európa peremén, ott ahol a haragos, jéghideg hullámok még a modern idők tengeri utazóit is kihívás elé állítják, szinte a semmiből bukkannak fel Izland partjai. A szigetország a gejzírek, gleccserek és vulkánok hazája, ahol a zord éghajlat barátságos és nyíltszívű embereket nevel. Ez az az ország, ahova inkább a rendkívüli szépségű természeti adottságok miatt látogatunk el, semmint a gasztrotúra kedvéért. Izland gasztronómiai öröksége és vívmányai az élelmiszer tartósítás-kutatás területén azonban legalább olyan izgalmasak, mint a szendergő Laki vulkán. De vajon mire számíthat az egyszeri utazó, amikor a tűzhányó lábánál, vagy a Vatnajökull végtelennek tűnő jégmezőin tett túra után betér egy étterembe?

Skötuselur, þorskur, villtur lax

Természetesen nem az izlandi sagák hőseiről lesz szó, ezek ugyanis az ördöghal, tőkehal és a vadlazac nevei. Széles termőföldek helyett az izlandiak a tenger „terméseit” aratják, mely műveletet szinte tökélyre fejlesztettek. Az egyik legnépszerűbb halsnack az ún. Harðfiskur, mely a szupermarketek polcain éppúgy elérhető, mint a piaci standokon. A foltos tőkehalat szabad levegőn szárítják, míg egészen vékony szalagokra nem válik szét. Az így előállított snacket fűszeres vajjal kínálják. A változatos halételek mellett különféle rákok és kagylók alkotják az izlandi Frutti di mare-konyha alapját, valamint az étlapra kerülnek a természetfilmekben megcsodált tengeri madarak, a lundák és alkák is. 

Hangikjöt

A partoktól kissé eltávolodva, a viking megszállással érkező birkák jutnak különleges szerephez az izlandi kultúrában. Mivel a faj többi populációjától elszigetelten fejlődtek, alkalmazkodva a helyi körülményekhez, az állatok gyapjának minősége és a húsuk is különlegességnek számít. A helyi birkahús nagyon jellegzetes, „tiszta” íze annak köszönhető, hogy a birkákat nyáron szabadon legeltetik és így az állatok nemcsak vegyszermentes fűhöz, de vadon termő fűszernövények legeléséhez is hozzájutnak.

1.jpg

A birkahús számtalan füstölt és sült változatát kóstolhatjuk meg Izlandon, amit azonban nem szabad kihagyni a menüből, az a hangikjöt, a tradicionális izlandi füstölt bárány. A jellemzően karácsonyi fogásként, besamel mártással, zöldborsóval, vöröskáposztával tálalt ételhez laufabrauðot, levélkenyeret esznek a helyiek. A füstölt báránynak gazdagon fűszerezett és sok zöldséggel készített leves verziója is létezik, ez a kötsjúpa.

Aki valami hétköznapibb ételre vágyik, annak a szigetországban sem kell nélkülöznie például a hot dogot, igaz, ezt is füstölt bárányhúsból készítik a helyiek, mégpedig pirított hagymakarikával (pylsa). Kérhetünk hozzá ketchupot vagy mustárt is, ám az igazi élmény a Remoulade-mártással meglocsolt pylsa. 

Az izlandi pékáruk

A hagyományos laposkenyér (flatbrauð/flatkökur) rozs- és teljes kiőrlésű búzalisztből készül, nevét pedig a lapos sütővasnak köszönheti, amivel kisütik. Gyakran füstölt bárány, lazac vagy pisztráng szeletekkel tálalják.

A laufabrauð szintén tradicionális izlandi kenyérféle, a karácsonyi fogásokhoz készítik el és kézzel, vagy sárgarézből készült görgővel levél vagy geometrikus mintákkal díszítik. A laufabrauð elkészítésének hagyománya és a minták rajzolása összehozza a generációkat, hiszen minden családnál közösségi esemény. Éppúgy kapható frissen a piacokon és pékségekben, mint előkészített formában a boltok polcain.

12.jpg

Mindezek mellett, ha valami édes finomságra vágyunk a kávé mellé, a fahéjas pönnukökur (izlandi palacsinta), a kleinru, azaz csavart fánk tökéletes választás lehet, ám vétek lenne kihagyni a ástarpungart, ami tipikus vendégváró falatka Izlandon.

Fermentált cápa és a fekete halál

Az egyik leghajmeresztőbb izlandi fogás, az erjesztett (fermentált) cápa, azaz a grönlandi cápa húsából készített hákarl, ami, a legenyhébb kifejezéssel élve: megdöbbentően aromás. A kavicsos homokban 6-12 hétig rothasztott cápahúst utóbb sózzák, majd még szűk fél évig szárítják. A kontinens lakói és egyéb gasztrokalandorok számára igazi kihívás, amelynek teljesítéséhez orrcsipesz használata is javasolt. Az étel szaga ugyanis lényegesen sokkolóbb élmény, mint az íze. A japán fuguhoz hasonlóképpen a hákarl fogyasztása is egyfajta bátorságpróba, hiszen a hosszadalmas erjesztés éppen azt a célt szolgálja, hogy a cápahús mérgeit kiszívassák a földdel.

A bátrak számára, a hákarl ízének szétcsapatásához egy helyi italkülönlegességet, a svarti dauði-nak, azaz fekete halálnak becézett Brennivínt szokták ajánlani. A mi 40-70 fokos pálinkáinkhoz képest ugyan enyhe italról van szó, de a jellemzően köménymaggal, kakukkfűvel és ánizzsal ízesített, krumpliból erjesztett pálinka alkalmas lehet a hákarl legyőzésére.

Aki kevésbé fűszeres italokra vágyik, annak sem kell kétségbeesnie, hiszen a helyi szesz- és sörfőzdékben igen jó minőségű kézműves vodka, whiskey és sörkülönlegességek – Egils, a Gull, a Thule és a Viking- várják a melegségre vágyó utazókat.

Ammenyiben Te is belekóstolnál Izland-ba, akkor a repjegy.hu oldalán remek ajánlatokat találsz

Fotók: icelandtravel.is

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr3214435676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása