I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

A nagy viking felfedezők farmja - Eiríksstaðir

2017. december 11. 10:53 - iloveiceland

Eiríksstaðir Nyugat-Izland egyik farmja, ahol Vörös Erik nevelkedett felnőttkoráig. Vörös Erik az izlandi sagák talán leghíresebb szereplője, aki Norvégia déli részén született, de családja Izlandon telepedett le, miután apját, Torvald Asvalddsont gyilkosságért száműzték Norvégiából. Magát Eriket 982-ben szintén gyilkosságért száműzték Izlandról három évre. Ekkor felfedezőútra indult abba az irányba, ahol Gunnbjorn Olafsson ötven évvel korábban látni vélt néhány szigetet.

Ebben az irányban Erik addig ismeretlen földet fedezett fel, a mai Grönlandot. Három évet töltött el a szigeten. 985-ben száműzetésének ideje lejárt, ezért hazatért Izlandra. Itt azonban túl sok volt az ellensége, ezért elhatározta, új települést hoz létre az általa felfedezett földön, és azt éghajlata ellenére Grönlandnak („zöld föld”) nevezte el, így próbálta csábító úticélként lefesteni társai előtt.

Az izlandi farmon született Erik második fia, Leif, aki később Leif Erikssonként valóban felfedezte Amerikát (de manapság már ebben is vannak tudományos viták). A Grönlandiak sagája szerint Leif 1000 körül szállt vízre kb. 35 fős legénységgel és az első szárazföldet, amit találtak, lapos sziklák borították – ez valószínűleg a mai Baffin-sziget lehetett. Ezután egy erdővel borított, sík földre érkeztek, amelyet erdőiről Marklandnak nevezett el – ez lehetett a mai Labrador. A következő helyen, ahol partra szálltak, meg is telepedtek. Az időjárás enyhe volt, a patakokban pisztrángok és a mezőkön dús fű. Itt maradtak egész télen át. Az egyik ember szőlőt is talált, erről nevezték el a földet Vínlandnak .

Az Eiríksstaðir múzeumban egy olyan házat találunk, amelyhez hasonlóan Erik és felesége, Þjóðhildur éltek a 10. században, mielőtt Grönlandra költöztek. Az Eiríksstaðirben 1998-ban az ásatások során az eredeti romokat is megtalálálták és dokumentálták. Akit érdekel a történelem, mindenképpen látogasson el ide, mert szépen bemutatja, hogyan is éltek Izlandon az emberek a ebben a korszakban.

http://www.eiriksstadir.is https://www.west.is/en/inspiration/services/eiriksstadir-living-museum

 

 

A szöveg eredeti forrása: HitIceland.com és Wikipédia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr6813908928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása