I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Dél-Izland tündérvízesése - Gljúfrabúi

2017. december 10. 11:47 - iloveiceland

Dél-Izland kiemelt látványosságai közé tartoznak a páratlan szépségű és hatalmas vízesések (Seljalandfoss, Skógafoss), mégis sokan nem tudják, hogy ezeken kívűl számos izgalmas és különleges vízesés található ugyanott ahol a legnépszerűbbek is vannak. Jó példa erre a Gljúfrabúi.

Ezt a vízesés az izlandi vízesések közül mi biztosan a top 5-be tennénk (bár nehéz egy ilyen listát összeállítani) A Gljúfrabúi egy rövid sétára (kb. 500méter) van a Seljalandsfoss-tól és ugyanarról a szikláról ömlik a mélybe, mégis a két vízesés között meglepő különbségek vannak: a Gljúfrabúi egy barlangszerű hasadékba zuhan mintegy 40 méter magasból. A repedés keskeny, és a bejárata szeszélyes. Nem könnyű bemenni, köveken kell lépkedni a patakban, de ha sikerült, talán az egyik legkülönlegesebb élményben lesz részünk. Olyan mintha egy másik világ teremtményeinek templomába lépnénk, a mesékben nem tudnak szebbet rajzolni. A barlangban a lezúgó víz párája állandó, készüljünk fel, hogy vizesek leszünk, tehát megfelelő alsó és felsőruházat ajánlott. A barlang külső részén meredek csapáson felmászva, felülről is be/lenézhetünk a barlangba.

A Gljúfrabúi jelentése egyébként "hasadékban lakó". A név nem túl régi, Izland közkedvelt költője, Jónas Hallgrímsson nevezte el így, aki egyben természettudós is volt (nevét őrzi Reykjavíkban a híres templom (Hallgrimskirkja)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr6213908926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása