I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

22 csoda a Westfjordsban - kedvcsináló az augusztusi körutazásunkhoz

2018. február 12. 09:23 - iloveiceland

A Westfjords Izland legtávolabbi és ezért a legérintetlenebb régiója. Eljutni oda szárazföldön embert próbáló feladat: kanyargós fjordok mentén, változó minőségű utakon, kicsit rövidítve Stykkisholmúr felől komppal, de repülőgéppel csak Reykjavíkból lehet. A táj izlandi mércével mérve is nagyon pazar, fjordokkal szabdalt hegyvonulatok szegélyezik, csodás vízesések, rengeteg fürdőzhető termálforrás, gazdag állat- és növényvilág jellemzi a régiót. Ide fogunk ellátogatni augusztusban kiscsoportos utazásunk keretében. A posztban 22 csodát szedtünk össze, amely a Westfjordsban található és természetesen a mi programunkban is szerepel...

1. Ísafjörður

Ísafjörður a Westfjords legnagyobb lakott települése, a fővárosa. Régi kereskedelmi központ és jelentős halászfalu volt már a 19. században is. Ma a régió halászati központja, saját repülőtérrel.

Ísafjörður is the biggest town in the West Fjords.

 

2. Hornstrandir

A Hornstrandir a legészaknyugatibb része a Westfjordsnak és egyben a legmegközelíthetetlenebb. Elzárt és érintetlen világ, ahova hajójárattal lehet eljutni, vagy csak jó sok gyaloglással, szárazföldi út nem visz oda. Az elzártsága miatt igen gazdag madár- és növényvilága van. Hlöðuvík at Hornstrandir

3. Hesteyri

Hornstrandirhoz hasonlóan Hesteyri is évszázadok óta el volt zárva a külvilágtól. Hajójárattal lehet eljutni a gyéren lakott településhez, ahol azonban egy vendégházban meg is lehet szállni, de kemping is van. Túrázók paradicsoma ez is, számos túraútvonal található a fjordok között.
Most of the houses, or what remains of them, at ...

4. Bolafjall

Bolungarvík település Isafjördurtól észak-nyugatra található. A kis halászfalu fölött húzódik a Bolafjall-hegy, melyre keskeny úton lehet felautózni és pazar látványban gyönyörködni. Tiszta időben akár Grönlandig is ellátni.
The view from Bolafjall is amazing.

5. Vigur-sziget

Ísafjörðurból lehet áthajózni erre a kicsi magán szigetre, mely az egyik legnépszerűbb turistacélpont a környéken. Több ezer madár található, kacsák, lundák.
http://www.ismennt.is/not/jonasg/0landid/jg04/vigur-snaefjallast/vigur-snaefjallast7915.jpg

6. Flateyri és Súðavík

Kis halászfaluk Westfjords keleti részén, melyek leginkább arról híresek, hogy többször is lavinakatasztrófa áldozatai lettek. Flateyri manapság divatos a izlandi hipszterek körében, sokan vásároltak nyaralót a környéken, de így is kevesebb, mint 200 ember él a településeken.
Flateyri has over the last years become a holiday destination ...

7. Hajózás a környéken

Számos cég ajánl hajóstúrákat a Westfjordsban. Akár kajakkal, akár valamelyik helyi halász hajójával indulunk neki, kiváló alkalom kicsit átérezni a helyiek életét, akiknek a halászat és a tenger a mindennapok része.
https://cdn.mbl.is/frimg/9/59/959538.jpg

8. Valagil-hasadék

Valagil egy szűk hasadék Álftafjörður-ban, nem messze Súðavíktól, melyben magas vízesés is található. A hasadék neve "valur" szóból ered, mely sólymot jelent izlandiul.
https://www.westfjords.is/static/toy/images/valagil.jpg

9. Þingeyri

Þingeyri egy kicsi halászfalu, ahol be lehet fizetni egy ősi viking hajózásra :)
https://cdn.mbl.is/frimg/9/59/959540.jpg

10. Izlandi Tengeri Lények Múzeuma

Az izlandi folklórban a tengerészek által mesélt történetek a különféle szörnyekről és tengeri lényekről igen változatosak. A Bildudalurban található múzeum ezeknek a történeteknek állít emléket rajzokkal, multimédia eszközökkel egy izgalmas kiállítás keretében.

11. Samúel Jónsson’s Art Museum

Selárdalur a neves szobrászművész, Samúel Jónsson (1884-1969) korábbi lakhelye volt. Szobrai mai is a völgyet díszítik.
http://handpickediceland.is/wp-content/uploads/2014/06/e8617d8c6bf7bd4d-1.jpg

12. Dynjandi vízesés

A Dynjandi vízesés egyike Izland legtöbbször fotózott és ikonikus vízeséseinek, de a Westfjords régióban ez a legnagyobb. Legnagyobb vízesése a Fjalfoss, ami mintegy 100 métert zuhan a völgy aljáig. A vízesés felső részén harminc, alsó részén hatvan méter széles. Nyáron 2-8 m³/s közt váltakozik vízhozama, míg télen ennek nagyjából a fele. A Fjalfoss alatti folyószakaszon még öt kisebb zuhatag található: Hundafoss-vízesés, Göngufoss-vízesés, Háifoss-vízesés, Úðafoss-vízesés, Bæjarfoss-vízesés.
https://static1.squarespace.com/static/542036ade4b02579387899a0/t/5653ebcae4b0141c1d6cd15a/1448340452451/Dynjandi

13. Látrabjarg sziklaszirt

Valószínűleg a leghíresebb sziklaszirt Izlandon. Ez Izland legnyugatibb pontja, 14km hosszú és 440 méter magas partszakasz. Nyári időszakban rengeteg madárfajt lehet megfigyelni, az ornitológusok egyik közkedvelt úticélja.
Látrabjarg is the home of an astounding amount of puffins ...

14. Rauðisandur

Izlandon viszonylag kevés olyan tengerpart van, ahol nem fekete homok, vagy fekete kövek lennének. Nagy kiterjedésű homokos tengerpart ritka, de az egyik legszebb a Rauðisandur.
https://cdn.mbl.is/frimg/9/59/959546.jpg

15. Vatnsfjörður

A Vatnsfjörður egy természetvédelmi terület, mely zártságának (melegebb klíma) köszönhetően gazdag madárvilággal rendelkezik. 1975 óta fokozottan védett terület.
https://hiticeland.com/sites/default/files/styles/thumbnail/public/photoalbum/vatnsfjordur.jpg?itok=-vUjKdw_

16. Birds and seaweed at Reykhólar

Reykhólar szintén a gazdag madárvilágáról nevezetes, valamint arról, hogy a környéken termelik az éttermekben is előszeretettel fogyasztott tengeri algát.
https://cdn.mbl.is/frimg/9/59/959549.jpg

17. Flatey-sziget

Ha komppal utazunk a Westfjordsba, a komp érinti Flatey-szigetét. A szigeten a legtöbb ház csak a nyár folyamán népesül be, télen a sziget teljes népessége kb. öt ember. Ennek ellenére Flatey volt Izland egyik legfontosabb kulturális központja, amelyen egy 1172-ben alapított kolostor állt, mint a tudás világítótornya. 1777-től kezdve a múlt század második feléig Flatey népessége növekedett, a mérethez képest sokan laktak a szigeten. A társadalmi változások és a munkahelyi igények miatt az állandó népessége azonban mára már lecsökkent. A szigetnek csak egyetlen útja van, amely a komphajóktól az úgynevezett "régi faluba" vezet, amely a sziget eredeti lakóinak felújított és hagyományosan festett régi házaiból áll. A birkákon kívül a Flatey természetes életének nagy része többnyire vándorló madarakból áll, különösen lundákból.
Flatey is a small island on Breyðafjörður.

Strandir Strandir a Westfjords keleti része, és leggyérebben lakott, csak két település található.

18. A természet

Nehéz felsorolni a természeti szépségeit. Hatalmas csipkés hegyvonulatok, vízesések, izgalmas sziklaszirtek és uszadékfákkal teli tengerpartok jellemzik.
Drangaskörð in Strandir.

19. Drangsnes termálfürdő

Drangsnes egy kicsiny halászfalu, legérdekesebb látványossága a tengerparton található termálfürdő, mely csodás látvány nyújt a messzi tengerre.
There are just over 100 people living in Drangsnes.

20. Krossneslaug

Krossneslaug pedig egy úszómedence szintén a tengeparton, mely Drangsneshez vagy az észak-izlandi Hofsóshoz hasonlóan pazar látvánnyal várja az itt fürdőzőket.
It feels like swimming in the ocean, except it's warm!

21. Varázslás és Boszorkányság Múzeuma

Hólmavikban található ez a múzeum és hasonlóan a tengeri szörnyek múzeumához, itt is az izlandi folklór, hiedelmekről, mágikus rúnákról találunk kiállítást.
Weboldal Kotbýli kuklarans, the sorcerers home.

22. Djúpavík

1935-ben Izland legnagyobb épülete Djúpavíkban volt található, mely egy heringek feldolgozásával foglalkozó gyár volt. 1954-ben bezárták, és ezért Djúpavík városa elnéptelendett. Manapság pár házat találunk csak, egy kisebb szállodát és az elhagyatott gyárat, amely visszarepít minket a múltba, amikor még virágzott az ipar a környéken. Djúpavík seen in late summer evening sun.

Gyere velünk augusztusban te is ide, Izland legrejtettebb régiójába, a Westfjordsba! A 10 napos utazás során ezeket mind megfogjuk látogatni, de még számos olyan látványosságot, amit ez a lista nem tartalmaz. Részletekért kattints ide. Szeretettel várunk ezen a kiscsoportos izlandi utazásunkon is!

 

A bejegyzés eredetije: https://icelandmonitor.mbl.is/news/nature_and_travel/2017/04/24/top_22_things_to_see_and_do_in_the_west_fjords/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr2113908932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása