I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Izland télen? Hát persze! Néhány meggyőző érv

2017. november 23. 22:59 - iloveiceland

Szinte naponta megkapjuk a kérdést, hogy mikor érdemes Izlandra menni, érdemes-e egyáltalán a főszezonon kívül (októbertől márciusig) utazni – a téli időszakban. A válasz határozottan az, hogy igen! Sőt! néhány meggyőző érv következik ennek alátámasztására.

1. Sarki Fény!

Télen rövidebbek a nappalok, hosszabbak az éjszakák, ezért ilyenkor van a legnagyobb esélye, hogy órákig tudjuk csodálni a Sarki fényt / Északi fényt / AURORA BOREALIS-t. Természetesen szerencse kérdése is, hogy az időjárás (felhő) és a naptevékenység is kedvező legyen, de a téli időszak a “szezonja” fotózni vágyók számára pedig a behavazott tájakkal együtt csodálatos élmény.

2. Csodálatos havas tájak. Téli meseország. Befagyott vízesések. Jégbarlangok.

Télen Izland teljesen más arcát mutatja. A nyári időszak zöldes, sárgás, színes tájai átfordulnak fehérré és feketévé, kiemelve ezzel a vulkanikus táj zord de egyben lenyűgöző természeti csodáit. Ha lemegyünk pl. a híres Reynisfjara (Fekete tengerpart) és körbenézünk a behavazott hegyekre és glecserre az egész tájkép fekete fehér – szürreális látvány. A vízesések, gleccserek, lávamezők is a téli arcukat mutatják, néhol megfagyott vízeséseket és csodálatos behavazott lávadombokat találunk. Téli programok: ilyenkor lehet menni jégbarlang túrára. kutyaszánozni, hómobilozni, síelni.

3. Nem annyira hideg, mint azt elsőre gondolnánk!

Sőt, megkockáztatjuk, Magyarországon ebben az időszakban néha hidegebb van, mint Izlandon. Izland déli részét ugyanis melegíti a Golf-áramlat, ezért az átlaghőmérséklet 0 fok körül mozog és akár összehasonlítva New York-al, Londonnal vagy Amsterdammal, enyhébb a tél.

4. Kevesebb a turista

Az utóbbi időszakban Izland sláger úticéllá vált, nyári időszakban özönlenek a turisták és sok helyen már-már nagyon zavaró a tömeg, de a téli időszakban radikálisan lecsökken. A legnépszerűbb helyeken számíthat ez, ahol szeretnénk egyedi fotókat készíteni, és nem kell azzal bajlódnunk, hogy mindig valaki belesétál a képünkbe :). A szálláshelyek is kevésbé zsúfoltak, szinte mindenhol találni szobákat, hoszteleket és az árak ilyenkor érezhetően kedvezőbbek.

5. Téli fények – egésznap naplemente

A téli időszakban a Nap nem emelkedik magasra a horizont fölé, ezért a beeső fény szöge mindig olyan, mintha napfelkeltében vagy napnyugtában fotóznánk. Fotózás szerelmeseinek ez maga a Paradicsom.

6. Jégbarlangok és gleccsertúrák

Télen a gleccserolvadás veszít intenzitásából, ilyenkor lehet biztonságosan ellátogatni egy-egy kéken csillogó meseszerű jégbarlangba és túrázni a gyönyörű gleccsereken. A látogatást szakemberrel, tapasztalt gleccserguide-k segítségével szabad csak, mert rengeteg veszélyt is rejthet, és érdemes megtervezni/foglalni előtte 1-2 hónappal, mert népszerű túrák ezek.

7. Olcsóbb

Fontos szempont, főleg skandináv országok viszonyait ismerve, hogy a téli szezonban minden turisztikai szolgáltatás kedvezőbb árú. Olcsóbbak a szállodák, vendégházak, programok, az autóbérlések, éttermek, egyszóval minden amire gy utazónak szüksége van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr3713360371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása