I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

6 látnivaló Izlandon, amit nem javaslunk

2020. április 29. 18:37 - iloveiceland

Sokat agyaltunk, de végül csak leírjuk, hogy szerintünk mit NE nézzetek meg Izlandon. Vagy azért mert felesleges időtöltés, vagy azért mert ár-értékben vállalhatatlan. A lista szubjektív nyilván, nem beszélünk le senkit konkrétan ezekről, ha valakinek ezek fontosak, menjen, csinálja, nézze, fizessen.

1. Kék Lagúna. (megnézni érdemes - sőt ajánlott, mert nagyon szép, de befizetni, fürdeni véleményünk szerint túl drága és nem hoz akkora élményt....csodás fürdők vannak Izland-szerte, amelyek szebbek, jobbak, kevésbé turistásodott helyek.

2. Lezuhant repülő a Sólheimasanduron. Másfél órás gyaloglás oda-vissza az 1-es főútról (bár most már van kisbuszos transzfer a parkolóból pénzért). Totál időpocsékolás, a környéken (Dél-Izland) sokkal szebb és izgalmasabb látnivalók vannak, nem éri meg azt a másfél órát.

3. Bálnales Reykjavíkból. Lehet próbálkozni, télen egyáltalán ne menjetek, nyáron valamivel sikeresebbek, de az igazi bálnalesek északon vannak. Dalvík, Akureyri, Húsavík, Hauganes

4. Hvitsekur-szikla. Eléggé kiesik a főúttól, nem állítjuk hogy nem érdekes a tengerben egy szikla :) de annyi más izgalmasabb és jól megközelíthetőbb és méretében is nagyobb ilyen képződmény van, hogy felesleges. Szerintünk azért van túlértékelve, mert a környékén nem nagyon van más kiemelt attrakció.

5. "Híd a két kontinens között". Reykjanes-félszigeten van egy jelképes híd ami két kőzetlemez találkozását köti össze. Teljesen érdektelen (kb. 10 méter), mondjuk sok időt nem vesz el, de ha látványosabb törésvonalat akarjátok megfigyelni, Thingvellir Nemzeti Parkba kell menni.

6. Seljavallalaug-fürdő. Ez az egyik legrégebbi termálfürdő Dél-Izlandon, egy épített betonmedence, ami ugyan gyönyörű szép helyen található egy folyóvölgyben, de köszönhetően annak, hogy ingyenes és délen van, rengetegen keresik fel. Ezért eléggé koszos és kiábrándító maga a medence, és ráadásul nem is annyira meleg, inkább langyos.

7. Most, hogy nem lehet még egy darabig Izlandra menni, az előző 6 pont teljesen érvényét vesztette, bárcsak láthatnánk ezeket is :(

1 komment

9 hasznos tipp a téli vezetéshez Izlandon

2020. január 03. 10:14 - iloveiceland

Izlandon vezetni egész évben élmény. A téli időszakban, az időjárási körülmények következtében, az utak állapota sokkal nagyobb odafigyelést igényel, és inkább készüljünk fel előre, hogy az álomutazásunk ne váljon rémálommá. Több tízezer kilométer vezetés van mögöttünk Izlandon, néhány hasznos tapasztalat és tipp tőlünk. Néhány ezek közül bármilyen autós utazásnál szükséges, de jó, ha most is leírjuk :)

1. Induláskor mindig csekkoljuk az úrviszonyokat arra, amerre menni szeretnénk.

Számos hasznos weboldal van, ami akár óránkénti frissítésekkel ad tájékoztatást az utak állapotáról. Ilyen oldal a www.road.is, vagy a www.safetravel.is. Ezeken az oldalakon bőven adnak tájékoztatást az utak különféle jellemzőiről (jeges, friss hó, jégfoltok stb.). Lezárt útra szigorúan tilos menni, még akkor se ha nincs ott senki aki ellenőrizné ezt, az életetek múlhat rajta.

2. Időjárás

Ugyanezt tegyétek az időjárással. A www.vedur.is oldalon friss infókat találtok a várható időjárási körülményekről (szélhelyzet, csapadék). Nyilván kellemesebb tiszta időben, csapadékmentesen autókázni, de ne rettentsen el senki azért mert (főleg télen) rossz az idő, Izlandon minden előfordulhat. Legyünk óvatosak és figyelmesek.

3. Tartsuk be a szabályokat!

Mindig tartsuk be a vonatkozó sebességkorlátozásokat, sőt akár lassabban is haladhatunk, ha úgy érezzük ez szükséges. Télen érdemes jobban figyelni a követési távolságra, a lefagyott utakon a fékút hosszabb.

4. Fogjuk erősen az ajtókat!

Erős szélnél, amikor ki akarunk szállni az autóból, fogjuk az ajtót, könnyen kitépheti a kezünkből. Extra tipp: parkoljunk a kocsi orrával a széllel szemben :)

5.  Ne állj meg az út közepén fotózni

Ez minden évszakra érvényes, de télen fokozottan figyeljünk arra, hogy ha megállunk a semmi közepén, húzodjunk le az útról, még akkor is ha se közel se távol nem látható más autós. A rossz látási viszonyokban ez életveszély lehet. Vezetés közben meg pláne ne fotózgass (mármint a sofőr), extrém veszélyes.

6. Ablaktörlő lapátokat és gumikat mindig csekkoljátok indulás előtt

Ez a két alapvető fontosságú tartozékot nem árt rendszeresen indulás előtt ellenőrizni: gumikat, hogy megfelelő nyomás van bennük és az ablaktörlő lapátokat, hogy törölnek-e rendesen :)

7. Hidak

Az egysávos hidaknál csökkentsük a sebességünket, az az autó haladhat át először amelyik előbb odaér :), de az előzékenység és türelem itt sem hátrány.

8. Ráérsz.

Soha ne rohanj. Ráérsz. Odaérsz. Megvár.

9. Ha elakadtál

Ha lecsúsznál, kicsúsznál, bennragadsz, ütközöl... először is ne ess pánikba. Ha nagy a baj (sérülés van) elsőként a 112-őt hívd, ha kicsi akkor először az autókölcsönzőt, hogy mi a teendő. (pl. minket). Legtöbbször az arra járó turisták, farmerek, a közelben lévő lakosok is tudnak segíteni, hozzá vannak szokva.

Egyéb kérdéseiddel fordulj hozzánk bizalommal az info@iloveiceland.hu email-en, vagy telefonon is akár, ha szeretnél tőlünk bérelni autót kedvezőbb áron, letéti díj és bankkártya nélkül, keresd fel az oldalunkat és írj, mikor milyen autóra van szükséged. www.iloveiceland.hu/carrental

highway-mountains-road-14594-min.jpg

 

Szólj hozzá!

Autóbérlés Izlandon magyaroknak - olcsóbban, mindenféle trükk nélkül

2019. december 14. 11:07 - iloveiceland

Az I Love Iceland sok-sok éves izlandi autós tapasztalatával a háta mögött büszkén indítja útjára autóbérlési szolgáltatását. Partnerünk az MMS Car Rental, melynek flottájában minden kategóriájú autó megtalálható, a kisebb személyautóktól egészen a 9 fős mikrobuszokig.

Miért nálunk bérelj autót?

  • NEM KELL bankkártya (se debit, se credit)
  • NINCS letéti díj (deposit)
  • Reptéri parkolóból elhozod - lerakod. Örülsz
  • Teljes körű biztosítás
  • Sokkal kedvezőbb áron adjuk, mint a nagy izlandi kölcsönzők
  • Olyan autókat ajánlunk, amiknek alacsony a fogyasztásuk, tekintettel az izlandi benzinárakra...
  • Ha valami baj van, utánad megyünk csereautóval.

Ezeket az autókat választhatod 

Renault Trafic 2013, 1.9L diesel, manuális váltó, 8+1 személy, fogyasztás: kb. 7.5l/100 km
Renault Trafic 2012, 1.9L diesel, manuális váltó, 8+1 személy, fogyasztás: kb. 7.5l/100 km
Volkswagen Caravelle 2013, 2.0L diesel, manuális váltó, 4x4 meghajtású, 8+1 személy, fogyasztás: kb. 8-9L
Renault Megane 2013, 1.5L diesel, automata váltós, fogyasztás: kb. 5-6L/100 km
Renault Megane 2012, 1.5L diesel, automata váltós, fogyasztás: kb. 5-6L/100 km
Mazda 5, 2008, 7 üléses, 2.0L, benzin, automata váltós, fogyasztás: kb. 8-9L/100km
VW Polo 2012, 1.2L benzin, manuális váltó, fogyasztás: kb. 6-7L/100km
Mitsubishi Outlander 2006, 2.4L benzin, automata váltó, bőrülések, fogyasztás: kb. 10L/100km

Hogyan tudsz foglalni?

Nagyon egyszerű, írj ide egy emailt, hogy mikor melyik autóra van szükséged, és elmondjuk a további részleteket: info@iloveiceland.hu

Foglalj nálunk és kedvezményeket kapsz itt:

10% - jégbarlang és gleccsertúrák - ICE EXPLORERS - www.explorers.is
10% - lovaglás - STURLUREYKIR LOVASFARM - www.sturlureykirhorses.is
10% - szállás - HOTEL HUNI - www.hotelhuni.is

 

 

Szólj hozzá!

Izlandi uszodák - nem csak gyerekkel utazóknak

2019. augusztus 28. 14:39 - iloveiceland

Rengeteg helyi uszodát, fürdőt próbáltunk ki már egy 6 évessel Izland-szerte - a teljesség igényével, de persze még hátra van sok, mindenesetre megosztanánk a tapasztalatainkat, hátha hasznára válik azoknak akik gyerekkel utaznak Izlandra.

Reykjanes-félsziget


Gardur Swimming Pool

Személyes kedvencünk, általában az utazások végén szoktunk menni, ugyanis közel van a reptérhez és annyira kicsi, hogy valóban csak a helyiek járnak oda, ezért mindig szinte tök üres. Benti része nincs, a kinti medencék a szokásos 38 fokos és 42 fokos hot tub-ok, de van még egy kis medence gyerekeknek, csúszda, de persze van rendes úszómedence is. Gyerekkel ajánlott
Belépő felnőtteknek 900 ISK, 18 éves korig 400 ISK

Keflavík - Reykjanes Swimming Center / Waterworld

A Reykjanes-félsziget talán legnagyobb uszodája (Kék Lagúnát leszámítva). Van benti és kinti része, több forró (4) kismedence, 38, 42 fokosak. Nagyon gyermekbarát, benti részen külön gyerek játszós medence, kint pedig csúszda. Itt azért előfordulnak turisták, nem csak helyiek, mert ez az egyetlen Keflavíkban. (A közeli Njardvłkban bezárt az uszoda). Gyerekkel kifejezetten ajánlott.
Belépő felnőtteknek 900 ISK, 0-9 éveseknek ingyenes, 9-15 éveseknek 150 ISK

Grindavík Swimming Pool

Átlagos de viszonylag nagy uszoda. Benti része nincs, kint két hot tub (38 és 42), gyerek medence , csúszda, és úszómedence. Turistával nem szoktunk találkozni, mivel közeli Kék Lagúna elnyeli őket :). Gyerekkel ajánlott.
Belépő felnötteknek: 950 ISK, 0-6 éves korig ingynes, 6-18 éves korig 300 ISK

Kék Lagúna

Nem vagyunk Kék Lagúna ellenesek :), mivel tényleg egyedi és nagyon szép. Felnőtteknek nyilván nagy élmény, de rendkívül túlárazott és gyerekkel nem túl izgalmas.
Belépő: 55 EUR-tól

Reykjavík


Reykjavík városi fürdő (legrégebbi fürdő) - Sundhöll

Reykjavík központjában (közel a Hallgrimmskirkjahoz) található (Sundhöll Reykjavíkur) ez a patinás fürdő (1937-ben épült), amelyet előszeretettel szoktunk ajánlani mindenkinek. Benti, kinti beülős medencék, benti és kinti úszómedencék, gyerekmedence, számos fürdős szolgáltatás. Hátránya, hogy szinte mindig nagyon sokan vannak, mivel népszerű a helyiek és a turisták körében is, ezért javasolt vagy kora reggel, vagy napközben kora délután ellátogatni. Este reménytelenül megtelik emberrel. Gyerekkel ajánlott, de nem a legjobb Reykjavikban.
Belépő felnötteknek: 1000 ISK, 0-5 éves korig ingyenes, 6-17 éves korig 160 ISK

Laugardalslaug

Egyik legjobb fürdő Reykjavíkban, valószínű a méretének köszönhetően is. Az egész család számára ideális kikapcsolódási hely, rengeteg hot tub, benti és kinti úszómedencék, gyerekeknek többféle kismedence, csúszdák. Gyerekkel kifejezetten ez az ami legjobban ajánlott Reykjavíkban. Hátránya, hogy népszerű a helyiek és a turisták körében is, ezért még sosem voltunk magányosak, akárhányszor mentünk :) és kicsit kiesik a "belvárosból", de nem vészes.
Belépő felnötteknek: 1000 ISK, 0-5 éves korig ingyenes, 6-17 éves korig 160 ISK

Lágafellslaug - Mosfellsbær
A gyermek személyes kedvence ez a fürdő, mely ugyan Reykjavíkon kívül van, de megéri elautózni ide, mivel többféle csúszda és gyerekmedence van. Viszonylag kicsi a tömeg, hiszen ez az uszoda leginkább a helyieknek készült, a turisták nem nagyon állnak meg itt, ezért minden napszakban élvezhető. Kifejezetten ajánljuk gyermekkel.
Belépő felnőtteknek: 800 ISK, 0-5 éves korig ingyenes, 6-17 éves korig 160 ISK

Nyugat-Izland


Olafsvík Swimming Pool

Nagyon kicsi uszoda, lévén a település se túl nagy. Szokásos kinti meleg hot tub-ok, kicsi gyerekmedence medence csuszdával, viszont itt van benti úszómedence, mindenféle vízi játékkal. Nagyon hangulatos kis uszoda, ajánljuk szívesen.
Belépő felnőtteknek: 750 ISK, 0-9 éves korig ingyenes, 10-16 éves korig 300 ISK

Reykhólar Swimming Pool

Nagyon eldugott kicsi uszoda, mely a reykhólari kemping mellett található. Benti medencéje nincs, csak kinti. Van egy úszásra alkalmas medencéje és két kisebb meleg beülős hot tub-ja. Nagyon kevesen vannak mindig, és a fekvése gyönyörű, aki erre vetődik érdemes egyszer kipróbálni. (más lehetőség se távol se közel nincs amúgy sem :)
Belépő felnőtteknek: 800 ISK, 0-9 éves korig ingyenes, 10-16 éves korig 300 ISK

Birkimelur
Az egyik legszebb fekvésű fürdő, ahol jártunk. Nem klasszikus uszoda, hanem csak egy, a helyeik által épített úszómedence és természetes beülős termál medence található fantasztikus környezetben - a tengerparton.
Belépő nincs - becsületkasszás

Bolungarvik Swimming Pool

Átlagos városi fürdő, viszont a környezete gyönyörű. Bolungarvík a Nyugati-fjordok "zsákutcája", innentől már nem lehet messzebb menni, a város fölött impozáns hegyvonulatok emelkednek. Az uszodának van benti úszómedencéje, kinti részen egy tekergős csúszda és a szokásos forró hot tub-ok. Helyiek járnak ide főleg, kevés turista vetődik errefelé.
Belépő felnőtteknek: 950 ISK, 0-6 éves korig ingyenes, 7-16 éves korig 280 ISK

Sudureyri Swimming Pool

Kicsi uszoda, igazodva Sudureyri igényeihez, ezért leginkább szintén csak helybeliekkel fürdünk együtt. Benti része nincsen, kinti részen úszós medence két hot tub és egy gyerekmedence. A környezet gyönyörű itt is.
Belépő felnőtteknek: 850 ISK, 0-6 éves korig ingyenes

Heydalur

A Heydalur farm az egyik legcukibb hely, ahol valaha jártunk. Ez az eldugott farm a Nyugati-fjordokban fantasztikus környezetben, nagyon

 

 


Akranes Swimming Pool
Akureyri Swimming Pool (Sundlaug Akureyrar)
Akureyri Þelamörk Swimming Pool
Myvatn Nature Bath
Geosea Husavík
Egilsstadir Swimming Pool
Eskifjordur Swimig Pool
Hofn Swimming Pool
Kirkjubaerklaustur Swimming Pool
Seljavallalaug
Selfoss Swimming Pool
Secret Lagoon
Seltjararnes Swimming Pool
Nauthólsvi

Szólj hozzá!

Mikor érdemes Izlandra utazni, valójában.

2019. augusztus 23. 16:17 - iloveiceland

Bármikor :) Na de. Nagyon sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy Izlandra melyik évszakban menjünk. Persze azon túl, hogy Izlandra mindig érdemes (előző bejegyzésünkben már kifejtettük), összeszedtük minden hónap előnyét és hátrányát az eddigi utazásaink tapasztalatai alapján. Olvassátok szeretettel.

JANUÁR

Az izlandi tél természetesen hideg, bár a déli területek néha produkálnak érdekes időjárási körülményeket köszönhetően a Golf-áramlatnak, nem ritka januárban 0 vagy akár plusz 5-6-8 fok. Januárban csak Izland partvonala mentén tudunk barangolni, a belső területek megközelíthetetlenek.

Előnyök: a téli hónapokban (októbertől-márciusig) van a legtöbb esélyünk sarki fényre, hiszen kevés a napos órák száma (kb. 5-6 óra), a szállások és autóbérlések költsége kedvezőbb, jóval kevesebb a turista, a fotósok számára pedig egész nap gyönyörű fények vannak (mivel a napsugarak beesési szöge alacsony). Ilyenkor próbálhatjuk ki a téli izlandi kalandokat: gleccsertúrákat, jégbarlangokat, kutyaszánozást, hómobilozást.

Hátrányok: kevés a nappali órák száma, tehát alaposan meg kell terveznünk az utunkat, hogy időben (még világosban) odaérjünk a látványosságokhoz. A táj kevésbé színes, inkább minden fekete, szürke és fehér de persze az is tud varázslatos lenni. A madár- és állatvilág is szegényesebb ilyenkor, hiszen sok az (el)költöző madár, az izlandi lovakon és birkákon kívül más állattal nem fogunk találkozni utunk során. Esetleg északon fókákkal, keleten rénszarvasokkal, akik ilyenkor  az élelem hiányában a tengerpart felé vándorolnak.

AJÁNLOTT KÖRUTAZÁSUNK: Iceland Winter Circle – Teljes kör a téli Izlandon

FEBRUÁR

Nincs jelentős különbség januárhoz képest, sarki fény, behavazott táj, északon hidegek, déli partszakaszon melegebb idő, bár az évek alatt azért többször előfordult, hogy az enyhe január után hidegebb februárunk volt. Sokszor tapasztaltuk, hogy januárban és februárban is délen melegebb az idő mint Magyarországon, ám a szinte állandó szél miatt az enyhébb fokokat is hidegebbnek érezzük. Bálnalesek nincsenek télen, ezért a téli sportok kerülnek előtérbe: gleccsertúrák, kutyaszánozás, síelés stb. A téli hónapokban kiemelten ajánljuk a változatos meleg fürdőket (természetes hot potok, városi fürdők, kiépített termáélfürdők), mert jól esik a zord hideg elől elmenekülve, megmártózni egy-egy forró fürdőben.

Előnyök: a téli hónapok előnyei (kedvezőbb árak, kisebb tömeg, behavazott szépséges tájak, jeges programok, sarki fény)

Hátrányok: a nappali órák száma még mindig elég szűkös, és átlagosan azért hideg van, de kiszámíthatóbb az idő, mint a következő hónapban...

AJÁNLOTT KÖRUTAZÁSUNK: Iceland Winter Circle // Február – Teljes kör a téli Izlandon

MÁRCIUS

Márciusban még inkább a téli jellemzőkre számítsunk, a hónap vége felé kezd éledni a természet, ezért nagyon kiszámíthatatlan milyen körülmények várnak ránk. Az átlaghőmérséklet -2 és +3 között mozog. Sarki fény ekkor még szintén nagyon esélyes, és újra van lehetőségünk bálnalesre befizetni (amit egyébként Húsavíkból, Akureyriből vagy Dalvíkból ajánlunk). A napos órák száma kezd növekedni, a hónap vége felé már 10-11 órát is lehet világos.

Előnyök: a téli hónapok előnyei (kedvezőbb árak, kisebb tömeg, behavazott szépséges tájak, jeges programok, sarki fény). Március 1-én van a Nemzeti Sörnap :), amikor legtöbb étteremben kedvezőbb áron adják a söröket.

Hátrányok: még lehetnek lezárt utak, előfordulhatnak hóviharok, a nagy hideg elleni öltözék javasolt még mindig.

ÁPRILIS

Ebben a hónapban már enyhébb idő várható, de még kiszámíthatatlanul szélsőséges is lehet. Izlandon nincs igazából tavasz, a tél és nyár között az átmenet igen gyors. Áprilisban mi tapasztaltunk már enyhe és gyönyörű napsütéses időt, de egészen zord, kegyetlen hózivatart is. A dél-izlandi területek kezdenek kiszabadulni a hó fogságából, de északon még számíthatunk kemény télre, a Felföldön is még tombol a tél. Jökulsárlón gleccserlagúnájában a hónap végén elindulnak a kétéltű hajók. A madárvilág kezd megélénkülni és a melegebb részeken a virágok is kezdenek kinyílni.

Előnyök: átlagosan melegebb a hőmérséklet, de hófoltok még előfordulnak. már 13-15 órán keresztül van világos, ami azért már kényelmesebb utazástervezésre is lehetőséget ad.

Hátrányok: nincs különösebb hátránya, ha csak nem akarunk melegebb időt. Április a kompromisszumos megoldás, mert még szezon előtt, de már enyhébb idő, kevesebb turista, de már a sarki fényre kicsi az esély.

MÁJUS

Május közepétől indul be általában a főszezon, ekkortól beszélhetünk izlandi nyárról. A déli és északi területekről visszahúzódik a hó és kezdenek a nappalok nagyon hosszúak lenni, a hónap vége fele már szinte le sem megy a Nap. A felföldi utak ilyenkor még általában járhatatlanok. A turisták száma látványosan megugrik és a szolgáltatások árai is erősen megemelkednek. Az időjárás kiszámíthatóbb - melegebb lesz (izlandi viszonylatban). Számos fesztiválra érdmes ellátogatni májusban, pl. RAFLOST: Icelandic Festival of Electronic Arts, Saga Fest, de ilyenkor tartják az Izlandi Lovak Nemzetközi Napját is.

Előnyök: indul a nyár! az enyhébb idő mindenkinek jobban esik, de persze megszűnnek a téli fakultatív programok (már nagyon olvadnak a gleccserek (jégbarlangozás vagy gleccserséta már nem lehetséges). Hónap elején megérkeznek a lundák.

Hátrányok: ugrásszerűen növekszik a turisták száma, a főbb látványosságokat érdemes nem napközben felkeresni, ha van rá módunk, hanem kora reggel vagy este 7-8 után, mert még világos van, de a nagy csoportok már eltűnnek.

JÚNIUS

Június már igazi nyárnak számít, kifoghatunk végig gyönyörű napsütést és Izlandi viszonylatban meleg időt (15-20fok), Egyfolytában világos van. 1-2 órára tűnik csak el a horizont mögé a Nap. A táj a szürkés-halványzöldről átvált élénk zölddé és sárgává, a madárvilág változatos lesz, a lundák is visszatérnek. A táj sokfelé lilás színűbe vált a mindfelé elterjedt csillagfürt virágtól. Minden látványosság könnyen megközelíthető, de sok turistával fogunk találkozni. A kempingek megtelnek, a szállások nagyon drágák lesznek, és még így is nehezen lehet találni. Ezért ha valaki a nyáron tervezi az Izlandi útját, akkor jó előre nézzen szállás után. A felföldi utak jellemzően június közepén nyílnak meg. Lehet menni bálnalesre, orkalesre, lundalesre, és a különféle aktív extrémsport lehetőségekre. Júniusban tartják mindig a Secret Solstice zenei fesztivált, ami az Iceland Airwaves-hez hasonlóan, nemzetközi hírű zenei esemény. Szintén jőnius második felében szokott lenni a Viking Fesztivál hafnarfjördurban.

Előnyök: jó idő, hosszú nappalok, éjféli nap, kiszámíthatóbb időjárás

Hátrányok: nincs sarki fényre esély :( drágább költségvetés kell az utazáshoz, a repülőjegyek is magasabbak

JÚLIUS

Hasonló júniushoz, átlagosan még melegebb idő, virágzó természet, sokszínű madárvilág. Rengetegen lovagolnak, horgásznak és túráznak országszerte, a felföldi utak megnyílnak és jól járhatóak lesznek, a Westfjords híres, érintetlen rezervátumába (Hornstrandir Nature Reserve) is ebben az időszakban lehet ellátogatni.

Előnyök: tombol a nyár, átlaghőmérséklet 15-20 fok körül mozog, hosszú nappalok

Hátrányok: drágább árak, még több turista

AUGUSZTUS

Legmelegebb hónap, de ebből következően a legdrágább is. Minden szállás tele van, a déli híres látványosságok már-már az élvezhetetlenség határát súrolják, ezért mi is inkább erre az időszakra szervezzük a felföldi és a nyugati (Westfjords) körútunkat, nem csinálunk körutat a part mentén. A hónap vége fele már hosszabb ideig van sötét, és mi már sokszor láttunk sarki fényt augusztus végén.

Előnyök: tombol a nyár, átlaghőmérséklet 15-20 fok körül mozog, hosszú nappalok

Hátrányok: drágább árak, még több turista

SZEPTEMBER

A hónap eleje még nyár a javából, még lehet menni a Felföldre is. Ilyenkor futhatunk bele az izlandi farmerek legfontosabb ünnepébe, az évenként egyszer megtartott birkabegyűjtő és -szétválogató fesztiválokba (Réttir). A hónap közepétől kezdhet rohamosan romlani az időjárás. az éjszakák egyre hosszabbak, és már a sarki fény észelésére is van bőven esély (mi már többször láttunk komoly erősségű fényt szeptemberben). A lundák a hónap közepén már elköltöznek, viszont még jó eséllyel látunk fókát, bálnát. Híres fesztivál szeptemberben, a The Night of Lights Festival (fényfesztivál) és ilyenkor szokták tartani a Reykjavík Filmfesztivált is.

Előnyök: Az időjárás izlandi viszonylatban kedvezőbb, fogynak a tusiták, a repülőjegy árak is csökkennek.

Hátrányok: nincs igazából, ha kifogjuk a jó időt ez minden szempontból kellemes hónap, mindenre lesz lehetőségünk.

OKTÓBER

A nyár októberre már véget ér és kezd minden rohamosan átalakulni téllé. De, ahogy a március és április, az október és a november is teljesen kiszámíthatatlan, sokszor nagyon szeles és csapadékos, de előfordulhat kellemesen enyhe "ősz" is, bár tavaszhoz hasonlóan izlandi őszről nem szoktunk beszélni. A felföldi utakat lezárják, mert ellepi a hó a magasan fekvő részeket. A turizmus csökken, visszaváltanak a szolgáltatók szezonion kívüli árakra és kapacitásokra (sok izlandi szállásadó bezár a téli hónapokra és elmegy nyaralni Spanyolországba :) ). A táj még színes, de a madárvilág ritkul. Az izlandi tájból eltűnnek a birkák, már csak a szélsőséges körülményekkel dacoló izlandi lovak láthatóak szabadon.

Előnyök: Csökken a turizmus, kedvezőbbek az árak, sarki fényre sok esély van, már lehet jeges programokat kitalálni

Hátrányok: kiszámíthatatlan az időjárás, de a tájak gyönyörűek (jó az mindig)

AJÁNLOTT KÖRUTAZÁSUNK: Iceland Ring October II. – Kiscsoportos körút az őszi szünetben

NOVEMBER

A november - azontúl, hogy kissé kiszámíthatatlan - már kemény havazások és lezárt utakat hozhat magával országszerte, de főleg északon és a Westfjords-ban. A táj az élénkzöldes-sárgáról szürkébbre vált, beindulnak a téli sportok, Jökulsárlónnál leáll a hajókázás. Sarki fényre nagy esély nyílik, hiszen sokat van már sötét, és egyre kevesebb a turista. Novemberben tartják Izland legfontosabb zenei fesztiválját, az Iceland Airwaves-t.

Előnyök: A zord időjárás sok turistát elriaszt, pedig már lehetnek gyönyörű téli tájak. Kedvezőbbek az árak, sarki fényre sok esély van, jeges programok mindenhol igénybe vehetőek, a bálnalesek november végén abbamaradnak

Hátrányok: Kiszámíthatatlan az időjárás. Kevés a nappali órák száma, viszont szépek a fények.

AJÁNLOTT KÖRUTAZÁSUNK: Iceland Ring November – Novemberi kiscsoportos körút Izlandon

DECEMBER

Igazi tél Izlandon, de a déli részeken sokszor tapasztaltunk 8-10 fokot decemberben is. Mindenfelé lehetnek havazások, de tapasztalatunk alapján délen inkább esős és szeles, az északi országrészben viszont szinte állandó havazás és lefagyott utak a meghatározó élményeink. Programokban leginkább a téli sportok kerülnek előtérbe: síelés, hómobilozás, kutyaszánozás, lovaglás. Sarki fény a többi téli hónaphoz hasonlóan rendkívül esélyes, a nappalok kb. 5-6 órát tartanak csak.

Előnyök: Hangulatos tájak, hangulatos reykjavíki utcák, a Szilveszter kiemelt jelentőségű esemény, érdemes ott tölteni

Hátrányok: Hideg lehet, amúgy mi nagyon szeretjük ezt az időszakot (is)

AJÁNLOTT KÖRUTAZÁSUNK: Iceland Szilveszter

Amint az láthattuk Izlandon minden hónapra és évszakra vannak izgalmas lehetőségek, más-más arcát mutatja, mi nem vennénk a bátorságot, hogy eldöntsük melyik a "legjobb-legszebb". Szeretjük a nyarat Izlandon, szerettük a zordabb telet is a sarki fénnyel. Gyere velünk te is! Izland bármikor.

IZLANDI KÖRUTAZÁSAINK RÉSZLETEIT ITT TALÁLJÁTOK

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása