I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Aurora Borealis - Sarki fény Izlandon

2016. január 08. 02:50 - iloveiceland

Január végén 13. alkalommal indulunk Izlandra fotótúrázni. Szép kerek szám, és ennek apropóján elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy a fotótúrák tapasztalatait, élményeit és az általunk hasznosnak vélt információkat megosszuk Veletek. Mert utazás- és Izland-mániások vagyunk, bárkinek adunk szívesen tanácsot, aki ebbe a gyönyörű országba tervezi az útját. Akár egyénileg, akár kisebb csoportban, akár velünk. A most útjára induló blogunk persze nem kizárólag Izlandról fog szólni, igyekszünk a többi fotótúránkhoz kapcsolódó bejegyzéseket is írni.

Miről is szóljon az első bejegyzésünk? Tele van a fejünk rengeteg információval az izlandi látnivalókról, az odautazás módjairól, a helyi közlekedésről, a szállásokról, a kulturális életről, gasztronómiáról és sok egyéb kategorizálatlan praktikus tanáccsal. Ezekről folyamatosan fogunk majd írni, de elsőként az egyik legizgalmasabb témát választottuk: tél van, Izlandon rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák, és ilyen időszakban látható legnagyobb eséllyel az Aurora Borealis, vagyis az északi fény.

IMG_0001

Mi az északi fény (sarki fény)?

Részletes tudományos leírásba nem bocsájtkoznánk, a lényeg, ahogy a Wikipedia is írja:

“A Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenség. A töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak (napszél). A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogenmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek”

Mikor látható ez a csoda?

Izlandon a jelenség leginkább október elejétől március végéig esélyes, de legutóbb mi szeptember elején is fotóztuk. Ahhoz hogy északi fényt lássunk, négy tényező szükséges: legyen megfelelően sötét, kevés fényszennyezés, ne legyen felhős az ég, és napkitörés (napszél) megfelelő erősségű legyen. A napkitörés ereje 1-10 ig terjedő skálán mérik, a 3-astól van értelme az eget kémlelni.

Hogyan tudunk felkészülni az északi fényre?

Hála a tudománynak, ma már szinte percre pontosan tudják előrejelezni, hogy hol, mikor és milyen erősségű lesz az északi fény. Mi ezeket szoktuk használni:

Befizessünk-e északi fény túrára Izlandon?

Hát erről senkit nem beszélünk le, de nagyon rá se :) A cégek akik ilyen túrát hirdetnek Reykjavikban se tudják garantálni, hogy 100% ban látunk északi fényt, annyit tudnak segíteni, hogy elviszik az utasokat kevésbé fényszennyezett területre (vagyis Reykjavikon kívülre). Ha nem sikerül észlelni a fényt, ezek a cégek mindig felajánlják, hogy legközelebb ingyen részt vehetünk a túrán :)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr3413908808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása