!Vegetáriánusok és állatvédők ne olvassák el ezt a posztot :)
Füstölt bárány (Hangikjöt)
Izlandiak kedvelt étele, különösen finom bárányhús, köszönhetően az izlandi állattartásnak. Az állatok szabadon engedve a vadonban nem csak füveket legelnek, hanem virágokat, gyógynövényeket és egész évben kint vannak, mindenféle szabályozás nélkül. A húsuk így egész életükben "pácolás alatt vannak". A füstölt bárányt leginkább főtt burgonyával, besamel-szósszal, céklával, zöldborsóval tálalják.
Skyr, az izlandi "joghurt" csoda
A Skyr leginkább joghurtra hasonlító, de technikailag inkább sajt, proteinben nagyon gazdag tejtermék. Kocsonyásodott túróból készítik, többféle ízesítésben kapható. 12% protein, 3% szénhidrát és csak 0,5% zsírt tartalmaz, gazdag kalciumban és vitaminokban. Szuper egészséges és szuper finom.
Izlandi halak (az összes)
Rengeteg fajta halat esznek Izlandon, mindegyik friss és jóízű, érdemes szinte bármilyen halas ételt kipróbálni.
Van két érdekes hagyományos izlandi halas csemege, a szárított hal.
Saltfiskur (Bacalao): Sózott és szárított hal. Története több mint 500 évre nyúlik vissza és Skandinávia szerte elterjedt, és legnagyobb exportcikk volt, a hűtőgépek megjelenése előtt.
Harðfiskur (Stockfish): Ez leginkább a szárított marhahúsra (beef jerky) hasonlít, csak halból (fish jerky). A hideg levegőn szárítják, hogy a levegő baktériumai erjesszék (fermentálják), hasonlóan sajtok erjesztéséhez. Finom, vajjal szokták enni.
“Ein með öllu” - az Izlandi hot dog
Egyik legtipikusabb izlandi kaja, a Pylsa hot dog, bár egész Skandináviában elterjedt. Bárányból készült virslit tartalmaz, de lényeg a szószban van amivel leöntik: ez ketchup, barnaszósz, piritott hagyma és remulád mártás
Bálna :( (Hvalur)
Hát sokan biztos most felhördülnek, de a bálna nagyon finom étel. Hasonlít a sötétvörös marhahúsra, csak kis halas beütéssel. Sok étteremben árulják, aki csak meg szeretné kóstolni, menjen a Seagreiffin büfébe Reykjavíki kikötőben. http://www.saegreifinn.is
Homárleves (Humar súpa)
Nem tipikus izlandi étel, de az izlandiak közkedvelt levese, legtöbb étterem kínálja a menüjében. Mi eddig a legjobbat Akureyriben ettünk, de országszerte nagyon finoman főzik. Meg kell kóstolni
Füstölt lunda :( (Puffin)
Az izlandiak nemzeti kismadara a puffin (lunda) nem csak nagyon szép és aranyos, hanem vesztére nagyon finom is. Kevés helyen árulják, leginkább a Westfjords régióban lehet vele találkozni. Füstölt és grillezett módon tálalják áfonyaszósszal legtöbbször.