I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Finom ételek, amiket ki kell próbálni Izlandon

2016. július 21. 10:40 - iloveiceland

!Vegetáriánusok és állatvédők ne olvassák el ezt a posztot :)

Füstölt bárány (Hangikjöt) Izlandiak kedvelt étele, különösen finom bárányhús, köszönhetően az izlandi állattartásnak. Az állatok szabadon engedve a vadonban nem csak füveket legelnek, hanem virágokat, gyógynövényeket és egész évben kint vannak, mindenféle szabályozás nélkül. A húsuk így egész életükben "pácolás alatt vannak". A füstölt bárányt leginkább főtt burgonyával, besamel-szósszal, céklával, zöldborsóval tálalják.

*** Local Caption *** hangikjt hangikjt

Skyr, az izlandi "joghurt" csoda A Skyr leginkább joghurtra hasonlító, de technikailag inkább sajt, proteinben nagyon gazdag tejtermék. Kocsonyásodott túróból készítik, többféle ízesítésben kapható. 12% protein, 3% szénhidrát és csak 0,5% zsírt tartalmaz, gazdag kalciumban és vitaminokban. Szuper egészséges és szuper finom.
4430cfcacd477cf1f20ac66440b94e38

Izlandi halak (az összes) Rengeteg fajta halat esznek Izlandon, mindegyik friss és jóízű, érdemes szinte bármilyen halas ételt kipróbálni.

Van két érdekes hagyományos izlandi halas csemege, a szárított hal.

Saltfiskur (Bacalao): Sózott és szárított hal. Története több mint 500 évre nyúlik vissza és Skandinávia szerte elterjedt, és legnagyobb exportcikk volt, a hűtőgépek megjelenése előtt.
iceland-1-2_166

Harðfiskur (Stockfish): Ez leginkább a szárított marhahúsra (beef jerky) hasonlít, csak halból (fish jerky). A hideg levegőn szárítják, hogy a levegő baktériumai erjesszék (fermentálják), hasonlóan sajtok erjesztéséhez. Finom, vajjal szokták enni.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Kjötsúpa  (bárányleves) A híres és tradícionális izlandi bárányleves. Szinte mindenhol kínálják - eltérő minőségben, de érdemes megkóstolni. A bárányhúson kívül legtöbbször tartalmaz: rizst, burgonyát, fehér és sárgarépát, hagymát. Hosszan főzik mielőtt tálalják és sok izlandi szerint hagyni kell kihűlni, és újramelegíteni, akkor a legjobb.
ítölsk-kjötsupa

“Ein með öllu” - az Izlandi hot dog Egyik legtipikusabb izlandi kaja, a Pylsa hot dog, bár egész Skandináviában elterjedt. Bárányból készült virslit tartalmaz, de lényeg a szószban van amivel leöntik: ez ketchup, barnaszósz, piritott hagyma és remulád mártás
img_2555-1

Bálna :( (Hvalur) Hát sokan biztos most felhördülnek, de a bálna nagyon finom étel. Hasonlít a sötétvörös marhahúsra, csak kis halas beütéssel. Sok étteremben árulják, aki csak meg szeretné kóstolni, menjen a Seagreiffin büfébe Reykjavíki kikötőben. http://www.saegreifinn.is
val

Homárleves (Humar súpa) Nem tipikus izlandi étel, de az izlandiak közkedvelt levese, legtöbb étterem kínálja a menüjében. Mi eddig a legjobbat Akureyriben ettünk, de országszerte nagyon finoman főzik. Meg kell kóstolni
SEA_6069

Füstölt lunda :( (Puffin) Az izlandiak nemzeti kismadara a puffin (lunda) nem csak nagyon szép és aranyos, hanem vesztére nagyon finom is. Kevés helyen árulják, leginkább a Westfjords régióban lehet vele találkozni. Füstölt és grillezett módon tálalják áfonyaszósszal legtöbbször.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr8313908866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása