I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Minden, amit az izlandi szállásokról tudnod kell

2017. március 19. 20:41 - iloveiceland

Régi adósságunkat szeretnénk törleszteni ezzel a bejegyzéssel. Akár egyedül mész, akár szervezetten, nem árt, ha szerzel előtte pár információt. Mivel mi már kitapasztaltuk a szokásokat, lehetőségeket, ezért itt az idő, hogy meséljünk az izlandi szálláslehetőségekről.
Fontos azonban hozzátennünk, hogy bizonyos kategóriákon belül is eltérő különbségek lehetnek,  ezért nagyon alapos további hozzájárásra lesz szükséged, ha tapasztalat és helyismeret nélkül vágsz neki a izlandi utad szervezéséhez.

Milyenek az izlandi szállások?

Mi 6 kategóriába tudjuk sorolni a különféle szállásfajtákat:
1) sátrazás, kempingek 2) turistaházak/hostelek 3) vendégházak/farmok/panziók 4) szállodák, luxusapartmanok 5) kulcsosházak 6) camperbérlés - autóban alvás

1) Sátrazás és kempingezés Izlandon

Nyilvánvaló, hogy a legköltséghatékonyabb módszer ha viszünk sátrat magunkkal, amit vagy egy kialakított kempingben állítunk fel, vagy bárhol, ahol szeretnénk, ugyanis Izlandon elvileg bárhol sátrazhatunk, ahol nem zavarunk senkit, és a terület tulajdonosa sem küld el minket. Ugyanakkor mi inkább azt javasoljuk, hogy használjuk ki a kialakított kempinghelyeket, mert ha nekünk lenne saját földünk, telkünk, mi sem szeretnénk kerülgetni idegeneket. A törvény tehát engedi, de abban biztosak vagyunk, hogy ez még akkor született amikor nem volt több millió turista Izlandon, és nem lepődnénk meg ha hamarosan ez változna. Az erre vonatkozó törvényi passzust itt találjuk: http://www.ust.is/the-environment-agency-of-iceland/tourist-information/notes-for-visitors/

Izland-szerte rengeteg (kb. 170) campsite (kempingezésre kijelölt hely) van, mosdóval, illemhellyel, zuhanyzási lehetőséggel. Egy éjszaka átlagosan 3-6 Euro között mozog, de ha sokat kempingezünk érdemes kiváltani a kempingkártyát (http://www.campingcard.is), amellyel sokat spórolhatunk és benzinkutakon is kedvezményt adnak.

Izlandi kempingek listája: https://en.camping.info/iceland/campsites http://www.tjalda.is/ https://www.iceland-camping-equipment.com/blogs/camping-iceland/28739715-download-this-list-of-camping-around-iceland

Sátor és felszerelések kölcsönzése: https://www.iceland-camping-equipment.com

2) Turistaházak/hostelek

Ha kényelmünket egy szinttel feljebb szeretnénk emelni, de a költségvetésünket szűkebbre terveztük, akkor a hostelek és turistaházak jönnek szóba. Jellemzőjük, ahogy bárhol máshol a világon, a közös zuhanyzó és a sok ágyas szoba (12-16 fős akár), ezért legtöbbször nem túl szerencsés, ha az idegen lakótárssal nem jössz ki (csoportban sem éppen kellemes, ezért ha szervezetten mész, mindig nézd meg, hogy más utak milyen szállásokat tartalmaznak).
Sok hostelben lehetőségünk van saját szobát foglalni, sőt pár helyen (Akranes, Borgarnes, Grundarfjörður, Laugarvatn, Reyðarfjörður, Reykjavík, Seyðisfjörður) még saját zuhanyzós szoba is van. Az árak 35-40 Euro-tól indulnak, függően attól hogyan szeretnénk a hostelben aludni és melyik szezonban vagyunk.

Weboldal: http://www.hostel.is

3) Vendégházak/farmok/panziók

Ez az a kategória, ahova mi a szállásokat szervezzük kiscsoportos izlandi utak esetén. Ebbe a kategóriába azokat a vendégházakat, farmházakat soroljuk ahol színvonalas körülmények között, 2-3 ágyas szobákat foglalhatunk, jól felszerelt konyhával, közös zuhanyzóval, sőt sok helyen rendelhetünk a háziaktól reggelit és vacsorát is. Nagyon sok lehetőségünk van ilyen szállásból Izlandon, de az ország északi és keleti részén ezek száma is csökken, nehéz jó helyet találni (a kapcsolatrendszerünknek köszönhetően ezt mi simán orvosolni tudjuk ;-)). Egy éjszaka ára viszonylag széles skálán mozog, laktunk már 70-80 Eurós vendégházban, de nem ritka (főleg a népszerű látványosságok környékén a 180-200 Eurós szállás sem). Számos helyen találunk bungalókat, kabinházakat. Ezek általában nagyobb csoportoknak (6-8-10) fenntartott faházak, kevés szolgáltatással, viszont nagyobb társaságok számára egy jó kompromisszum lehet.

Népszerű farmház-lánc a Farm Holidays www.farmholidays.is (ami most már új néven, https://www.heyiceland.is/) működik). Ezek leginkább működő gazdaságok, farmok ahol kialakítottak igényesebb szállásokat a turistáknak. Áraikat tekintve nem különbözik jelentősen a vendégházaktól, jellemzően közös zuhanyzós, reggelit is adó szállások, előnyük, hogy közelebbi kapcsolatba kerülhetünk a helybeliek mindennapos életével.

4) Szállodák

Aki izlandi utazását maximális kényelemben szeretné eltölteni, természetesen országszerte rendelkezésre állnak a hagyományos szállodák, szállodaláncok, de itt is az a jellemző, hogy az ország keleti és északi régiójában kevesebbet találunk. Érdemes jó előre körbenézni, mert hamar betelnek. Jellemzőjük, hogy kétágyas szobákat találunk saját fürdőszobával, reggelivel, vacsorával. Áruk persze igen magasan kezdődik kb 200 Eurótól 500-ig.
Népszerű szállodalánc a Icelandair Hotels (http://www.icehotel.is), Edda Hotels (http://www.hoteledda.is), Fosshotel (http://www.fosshotel.is), Kea Hotels (http://www.hotelkea.is).

5) Kulcsosházak

Ez a fajta szállástípus leginkább a Felföldre jellemző. Ezek az ún. Mountain Hut-ok a Felföld különböző részein, leginkább túraútvonalak mentén találhatóak. Kb. 70 kulcsosház van Izland szerte az Izlandi Turisztikai Szövetség üzemeltetésében. Jellemzőjük, hogy túl sok felszerelés nincsen, leginkább ágyhelyek vannak, jó esetben gázpalack főzéshez. Szóval hálózsákot és minden mást nekünk kell vinni. Befogadóképességük különböző, találunk kisebb kulcsosházakat (10-12 fő) és nagyobbakat (31-35) is. Foglalni és fizetni legtöbbször online kell. Honlap keresgéléshez es foglaláshoz: http://www.nat.is/

6) Camperezés

Sokan azt választják kompromisszumos megoldásként spórolásra, hogy összekötik az autóbérlést és az alvást: campert bérelnek (olyan autót amiben aludni is lehet). Ha már úgyis költünk benzinre, miért ne lehetne az autóban aludni, kényelmesebb mint a sátor de olcsóbb mint egy hostel/vendégház és nagyon nagy szabadságot ad. Milyen jól hangzik, ugye? Nem vagyunk kötve helyekhez, nem kell aggódni a foglalásokon és a vendégházak minőségén. A camperautókkal ugyanúgy megállhatunk kempingeknél, illetve a speciálisan camperautóknak kijelölt helyeken is. De bárhol az út mellett, ha csak nem látunk erre utaló tiltó táblát.
Ez a megoldás tényleg csakis edzett, rutinos hátizsákos turistáknak való, hiszen rengeteg hátránya van: kényelem, főzési lehetőség korlátolt és ne feledjük: Izlandon az időjárás nem mindig olyan idili, mint a képeslapokon és meleg időjárásra még nyáron se várjunk túl sokat.

Camperbérlős cégek:

http://www.campericeland.is http://www.gocampers.is http://www.kukucampers.is http://www.happycampers.is http://www.icelandminicampers.is http://www.js.is http://www.campeasy.com http://www.camperrentaliceland.com http://www.caravan.is http://www.driveandsleep.is

 

Bárhogy is döntesz, figyelj arra, hogy mindig nézd meg az apróbetűs részeket is, járj alaposan utána, hogy hol van az adott szállás, mit kapsz a pénzedért és hogy mennyire megközelíthető. A nyári időszakon kívül sok út járhatatlan, ezért hiába foglalsz (és fizetsz) szállást, ha egy váratlan akadály a szabad ég alá kényszerít.

Ha mindenképpen egyedül és nem szervezetten akarsz utazni, legyen jó előre pár alternatív megoldásod váratlan helyzetekre (a mi túráinkon pl. mindig van több vendégház is befoglalva, hogy biztosan ne hagyjuk utasainkat kint az éjszakában).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr2513908882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása