I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Láthatsz-e jegesmedvét Izlandon?

2017. március 31. 09:00 - Kajlamano

Képzeletünk határtalan, főleg, ha északi sarkkör közelében lévő és nagyon távolinak tűnő északi vidékre gondolunk.  Fantáziánk erőre kap és már elképzeljük a vígan halászó jegesmedvét a szemünk előtt úszó jégtáblákon. A kérdésre a választ már a cikkünk elején lelőjük: Izlandon alapvetően nincsen jegesmedve, így nem kell tartanunk egy esetleges támadástól. Van viszont számos olyan állat, mellyel szívesebben is találkozunk és jóval barátságosabbak.

Nézzük is őket végig! 

10773005_m.jpg

Állatvilág Izlandon

Lunda (Puffin)

Már a neve is jópofa, hát még ha élőben meglátjuk! Ez a kb. 30cm hosszú madár Izland jellegzetes madara. Fekete-fehér, pingvinszerű testével, harsogóan színes csőrével már messziről is felismerhető. Tavasztól őszig bármikor-bárhol felbukkanhat, viszont ahhoz, hogy biztosan lássuk legalább egyet, mi el szoktunk menni a fészkeikhez, persze óvatosan, hogy ne zavarjuk őket.

Rénszarvas

izland-0174.jpg

Annak ellenére, hogy Izlandon kevés erdős terület található, a szigeten rénszarvast (főleg a keleti területeken) sűrűn lehet látni. Lehet, hogy pont amiatt, mert nem bújnak el az erdőben? :-)
Ezek a fenséges állatok az út mellett is sűrűn legelésznek, így pompás látványt nyújtanak a fekete, zord sziklák tövében. Az autók ajtajának csapódására megijednek, de az elhaladó autókkal nem foglalkoznak, így lassú tempó mellett még fotózni is lehet őket.

Sarki róka

Bár eddig ritkán találkoztunk vele a természetben, de Izlandon is élnek sarki rókák, sőt! Azon kevés helyek egyike, amit minden sarki rókákkal foglalkozó szakirodalom kiemel. Télen jellemzően fehér tömött bundájukról lehet felismerni őket, a színük nyárra kicsit bebarnul. Sajnos eme rejtélyes faj sok kárt tesz az izlandi birkatenyésztők állományaiban, ezért Izlandon a sarki rókát szükséges esetekben a farmerek vadásszák.

Fóka

Másik jellegzetes északi állat a fóka, így Izlandra is jut belőle bőven. Bárhol felbukkanhatnak, akár többen, akár egyedül. A borjaik a sarki rókák tavaszi menüjében gyakran előfordulnak.  Szinte biztos, hogy ha szemfülesek vagyunk, Jokursárlon gleccserlagúnájában látni fogunk pár példányt, de vannak kifejezetten fókatelepek is, ahol csapatban is megfigyelhetjük őket.

Bálna

Sok halászfalu hirdet hajós bálnaleseket, főként a tavaszi-őszi időszak között. Teszi ezt azért, mert nagyon nagy eséllyel találkozunk bálnával Izland közelében hajózva. Ha valaki bálnalesre szeretne menni, a legjobban ezt talán Húsavikból teheti meg. No, nem azért, mert máshonnan nem indulnak hajók, de a legtöbb esély arra, hogy lássuk ezeket a hatalmas teremtményeket, az az északi területeken van – köszönhetően az áramlatoknak.  A part közelébe a bálnák ritkán jönnek, ezért ha látni szeretnénk a 23 közelben előforduló bálnafaj egyikét (vagy akár többet is), nekünk kell a nyomukba erednünk.

Izlandi lovak

Képzeljünk el egy pónilovat, növeljük meg a méretét kb. 30%-kal és máris magunk elé képzelhetjük azt, ahogy az izlandi lovak kinéznek.  Alacsony, robosztus, szívós termettel, hosszú sörénnyel az izlandi táj elmaradhatatlan „kellékei”. Ha megállsz mellettük, nem félnek, sőt! Közel jönnek, hogy elkaphasd őket egy-egy simi vagy fotó erejéig is. Több mint 40 különböző színvariációban is találkozhatsz velük.

izland-1094.jpg

Birkák…

…Igen, ők is fellelhetőek Izlandon, de külön nem mesélünk róluk, hiszen pont olyan bikák, mint a többi világon élő hasonszőrű.  Két dolgot kell róluk tudni:  1. Izlandon a nyári időszakban annyi birka van, ameddig a szem ellát. 2. Két fontos tulajdonságuk miatt tartják őket: a gyapjú miatt és a húsukért. Nyamm! :-)

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr9612388313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dogfaceboy 2017.10.20. 14:26:05

Sziasztok! Izland állatvilágával kapcsolatban szeretnék választ kapni néhány kérdésre. (lehet, hogy tök alap, de nem egyszerű utána kutatni)
A posztban felsorolt emlősökön kívül úgy tudom élnek még a szigeten erdei egerek és betelepített nyércek. Tudtok még egyéb kisemlősökről, rágcsálókról? Esetleg farkas, vadkutya? Hüllők megélnek egyáltalán abban a környezetben? Rovarok? Köszönöm előre is!

Strombus 2018.03.03. 15:43:10

@Dogfaceboy: hüllők, kétéltűek nincsenek. Szúnyog sincs!
süti beállítások módosítása