I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Bálnales Izlandon

2016. január 09. 20:43 - iloveiceland

Izland partszakaszai a hideg sarkvidéki tenger és a melegebb atlanti-óceáni áramlatok találkozásának köszönhetően a bálnák kedvenc táplálkozási területe. Az ugrásszerűen növekvő izlandi turizmusipar ezt kihasználva 1991 óta szervezi a bálnák csoportos megfigyelését, ami jelenleg is virágzik: az Izlandra látogatók mintegy negyede befizet bálna-, delfinlesre.

9428129962_cef4a657fd_b

Izland körül mintegy 23 féle bálnafaj úszkál a vizekben. Sikeres bálnamegfigyelésre a statisztikák szerint 90%-al nagyobb esély van a nyári időszakban mint télen. Délen a fővárosból, Reykjavikból és Grindavikból indulnak hajók bálnalesre, északon Húsavik, Dalvik illetve Akureyri kikötőjéből. Ahogy az alábbi térképen is látszik a bálnák leginkább e városokhoz közeli partszakaszon lelhetőek fel (forrás: The Whale Watching Association - www.ifaw.org)

veidikort0305

A kikötőkben megtalálható minden bálnalest szervező cég irodája ahol befizethetünk az éppen induló utakra, de érdemes előre lefoglalni a helyünket, mert egy-egy időpontra néha betelnek a hajók. A bálnalesek időtartama, függően az eredményes megfigyeléstől 2,5 - 3 órásak.

Személyes tapasztalataink

Senkit nem beszélünk rá illetve le a bálnalesről. Átlagosan 50 EUR egy út. Aki érdeklődik az efféle kaland iránt, ne hagyja ki, de számoljon vele, hogy nem lesz sikeres a bálnales. A csoportjaink változó élményekről számoltak be, volt amikor egy bálna sem mutatkozott, de volt amikor többféle bálnát illetve delfint tudtak megfigyelni, és valóban a nyári időszakban voltak a sikeresebb megfigyelések. Ha nem látunk bálnát, a legtöbb szervezőcég felajánlja, hogy egy másik időpontban ingyen részt vehetünk újra a túrán.

Bővebben a bálnákról

Aki többet szeretne az Izlandi bálnákról olvasgatni és tudni, javasoljuk keresse fel Bálna Múzeum honlapját (http://www.whalesoficeland.is), illetve ha ideje engedi mindenképpen látogasson el Reykjaviki kikötőben található kiállításukra (Cím: Whales of Iceland - Fiskislóð 23, 101 Reykjavík)

Húsavikban szintén található egy Bálna Múzeum, ide is érdemes ellátogatni. (http://www.whalemuseum.is)

Bálnales szervező cégek - Reykjavik

WHALE SAFARI Ægisgarður 7, 101 Reykjavík www.whalesafari.is

SPECIAL TOURS Reykjavik’s Old Harbour, 101 Reykjavík www.specialtours.is

ELDING ADVENTURES AT SEA Ægisgarður 5, 101 Reykjavík www.elding.is

Bálnales szervező cégek - Észak-Izland

SALKA WHALE WATCHING Garðarsbraut 6, 640 Husavik salkawhalewatching.is

NORTH SAILING Hafnarstett 11, 640 Husavik www.northsailing.is

LÁKI TOURS Nesvegur 6, 350 Grundarfjörður www.lakitours.is

GENTLE GIANTS Harbour Side, 640 Húsavík www.gentlegiants.is

ARCTIC SEA TOURS Svarfaðarbraut 14, 620 Dalvík www.arcticseatours.is

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr8713908812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása