I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

A jégbarlangokról

2016. február 18. 19:44 - iloveiceland

Sok kérdést kapunk a jégbarlangokról, főleg a Vatnajökull gleccser jégbarlangjairól, hol vannak, hogyan közelíthetőek meg, mikor érdemes menni. Csokorba szedtük a tudnivalókat.

1. A jégbarlangok "szezonja" viszonylag rövid, nagyjából novembertől márciusig tart. A pontos lelőhelyüket azért nem lehet megmondani, mert ezek folyamatosan változnak, formálódnak, nem véletlen, hogy földi halandó csak szervezett túra keretében tudja látogatni ezeket a csodálatos képződményeket. A túrát szervező cégek tudják pontosan hova és mikor szabad menni.

2. Veszélyes. A mi tanácsunk az, hogy ne induljunk neki profi vezető nélkül, mert számos veszély leselkedhet ránk a gleccseren, jégmászáshoz amúgy is tapasztalat kell, nem tudhatjuk mely részei biztonságosak.

USFWdVP

3. A legtöbb és nagyobb jégbarlangok a Vatnajökull gleccsernél találhatóak, de kisebbek előfordulnak a Solheimajökull, Skeidararjökull, Svinafellsjökull, Breidamerkurjökull, Kverkfjoll gleccsereken is. Pontos GPS koordinátákat a fent említett okokból nem lehet meghatározni.

4. Jégbarlang túrát szervező cégek

Local Guide - www.localguide.is

Glacier Guides - www.glacierguides.is Ők leginkább Skaftfellből és Jökulsárlónból inditanak túrákat

Extreme Iceland - www.extremeiceland.is Ők Reykjavíkból is indítanak jégbarlang túrákat.

Ice Guide - www.iceguide.is

Glacier Adventure - www.glacieradventure.is

Végére pedig egy érdekes túrabeszámoló jégbarlangokról a Grapevine újság oldalán (angolul)
http://grapevine.is/travel/travel-featured/2015/03/11/under-the-ice-beneath-the-vatnajokull-glacier-lies-a-photographers-paradise/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr3313908834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása