I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Birkagyűjtés ünnepe Izlandon - a híres Réttir

2016. július 13. 13:53 - iloveiceland

Tavaly ősszel azon szerencsések közé tartoztunk, akik részt vehettek és fotózhatták az izlandiak hagyományos éves birkaterelés ünnepét (Sheep Gathering - Sheep Round-up, izlandiul Réttir). A réttir az izlandi farmercsaládok éves ünnepe, a nyárra a hegyekbe kihajtott jószágokat a tél közeledtével (ezért már szeptemberben) be kell gyűjteniük és szét kell válogatniuk a gazdáknak. A birkagyűjtés 2-3 napos program, egész évben készülnek rá, családok, rokonok jönnek messzebbről, este tradicionális ételeket főznek és ősi dalokat énekelnek.

IMG_6617

IMG_6339 IMG_6346 IMG_6427 IMG_6435 IMG_6473 IMG_6477 IMG_6626

Minden régióban tartanak réttireket, általában egy-egy kisebb faluhoz köthetőek. Mi a Fludir település melletti Hruni birkabegyüjtésén vehetünk részt, a Hrunaréttiren. Az egyes réttirek helyszínét és időpontját egyébként ezen az oldalon lehet megtalálni, megközelítőleg 175 Réttir van szerte az országban:

fjarrettir-tjorvi-2014Réttir helyszínek

Hogyan zajlik a válogatás?

A birkákat először ömlesztve egy elkerített részre terelik, ahonnan kisebb adagokban a kör alakú karám közepébe engedik őket. A karám közepében már várják őket a gazdáik, akik nekiállnak megkeresni a birkák közt a sajátjaikat. Ha egyet megtaláltak, akkor beteszik a körkarám hozzájuk tartozó, elszeparált cikkelyébe. Persze ez művelet nem megy annyira könnyen, :) mert a kör közepe zsúfolásig van birkával és pásztorral, a birkák meg nem annyira együttműködőek. Komoly fizikai felkészültséget igényel egy-egy birka befogása és “lehalászása”

DSCN1158

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr3613908860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása