I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Izland Felföld - Sprengisandur (F26-os út)

2016. augusztus 15. 01:15 - iloveiceland

Az F26-os út a leghosszabb felföldi út mely észak-dél irányba átszeli Izlandot a Hofsjökull és Vatnajökull gleccserek közt elhaladva. Az út története nagyon régre nyúlik vissza, már a Njál Saga (13. század) is említi Gásasandur néven (Goose Sand), egy rózsaszín lábú libafajtáról elnevezve amely nyáron a Þjórsá folyón mentén költött.

sprengisandur (2 of 8)

A Sprengisandur 240km teljes hosszában, nagyrésze zord kősivatag, emiatt teljesen lakatlan. Az emberek az ősidőkben sokkal babonásabbak voltak Izlandon, hittek a manók, szellemek létezésében ezért az elhagyatott úton is igyekeztek minél gyorsabban áthaladni, akár lovaik teljes kimerüléséig. Izlandiul a kimerült szó "Sprengja", (Sandleið - homokos út) innen az F26-os út elnevezése.

Az ősi út a középkorban fontos szerepet töltött be távoli területek összekötésére, főleg nyáron amikor az évenkénti Parlament (Alþingi) összeült Þingvellir-ben. Végigmenni rajta minden évszakban erőt próbáló dolog volt: télen hófödte táj, majd hatalmas olvadások-áradások nehezítették, nyáron pedig túl száraz volt ahhoz hogy lóval könnyen átszeljék. A 20. században kezdték el csak gyakrabban használni, az első autós átkelés 1933-ban volt.

Fontos tudnivalók

1. Az utolsó benzinkút (a következő kb 240km-e) és alapvető felszerlések beszerzése délen a Hrauneyjar Highland Center. Hotel és étterem is egyben.
http://www.hrauneyjar.is

2. Természetesen kizárólag 4x4 meghajtású terepjáróval vágjunk neki. A Public Roads Administration folyamtosan ellenőrzi az utak állapotát. (tel. 354-1777; www.vegag.is; May-Oct 8am-4pm; Nov-Apr 8am-5pm)

3. Veiðivötn. A pisztránghalászok kedvelt vidéke, a mintegy 50 kisebb krátertóból álló tórendszer. Az F228-as úton közelíthető meg. A horgászengedély 2000ISK/nap, hálózsákos szállás kb. 2500ISK
http://www.landmannahellir.is http://www.visiticeland.com/plan-your-trip/travel-search/details/veidivotn-lakes?type=place http://www.veidivotn.is/

4. Nýidalur. 100km-re Hrauneyjartól, a sivatag közepén éjszakázási lehetőség.
http://www.northiceland.is/en/what-to-see-do/service/nyidalur-iceland-touring-association

5. Busszal is lehet menni. A Reykjavík Excursions (tel. 562-1011; www.re.is) indít járatokat Landmannalaugar és Mývatn között Július 1-től August 24-ig. A teljes út (csak oda) 10 órán át tart és 8.000 ISK-ba kerül ($128/£64), megállással: Hrauneyjar, Nýidalur, Skútustaðir, Aldeyjarfoss és Goðafoss vízeséseknél.

sprengisandur (1 of 8)  sprengisandur (3 of 8) sprengisandur (4 of 8) sprengisandur (5 of 8) sprengisandur (6 of 8) sprengisandur (7 of 8) sprengisandur (8 of 8)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr2013908870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása