I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

7 érdekes tény Izland legismertebb templomáról, a Hallgrimskirkja-ról

2017. november 21. 10:15 - iloveiceland

1. A legmagasabb épület Reykjavíkban, a 6. legmagasabb építmény Izlandon

A maga 74.5 méteres magasságával a legnagyobb reykjavíki épület és második legnagyobb Izlandon (Egyébként a legmagasabb épület Izlandon a Smáralind bevásárlóközpont Kopavogurban - 77.6m). Izland legmagasabb ember alkotta szerkezetei: Eiðarban (Kelet-Izland) található rádióantenna (220 m), Naval rádióátjátszó Grindavíkban (244m) és a Gufuskálar rádióantenna a Snæfellsnes-félszigeten (412m)

2. 41 évig építették

A templomot 1937-ben tervezte Guðjón Samuelsson, és miután évekig gondolkodtak hol építsék meg és kiről nevezzék el (Hallgrímur Pétursson, az egyik legismertebb költő), 1945-ben kezdődhetett el az építése. Nagyon lassan épült, a végleges átadása egészen 1986-ig húzódott.

3. A design-jához az izlandi természet adta az inspirációt

Guðjón Samúelsson az izlandi táj jellegzetes formáit és a skandináv modernizmust akarta ötvözni a templom formájában, elsősorban az Izland-szerte található, lávafolyások alakította bazaltoszlopok egyedi szépsége ihlette meg.

4. A Hallgrimskirkja egy grandiózusabb terv egyetlen darabja csak

Guðjón Samúelsson eredeti tervein az egész tér mint "az izlandi kultúra citadellája" szerepelt, körbevéve a templomot egyetemekkel, művészeti intézményekkel, a Helsinki-i Szenátus tér mintájára. Végül ebből a grandiózus tervből nem lett semmi, a templom körüli tér beépítésére egészen az 1990-es évekig nem volt elfogadott terv.

5. Az építkezés nagyon ellentmondásos volt

Néha azt mondják, hogy az izlandiak semmit sem szeretnek jobban, mint vitatkozni az épületekről, az építésről és a területrendezésről. Minden izlandi nagy építési projektet ezért országos vitára bocsájtanak. A Hallgrímskirkja sem volt ez alól kivétel. Nem csak az építése tartott sokáig (41 év), hanem jelentős költségkiadásokkal járt, és még akkor sem fejeződött be, amikor nagyszabású javításokat kellett elvégezni a tornyon 1983-ban. Kiderült, hogy a beton hibás volt, a torony tetejének komoly pusztulásával és visszaépítésével járt. Ez és a túlzott költségek okoztak némi frusztrációt az izlandiak körében.

6. A Hallgrímskirkja a világ egyik legkülönösebb helye az istentiszteletre.

A templom a világ legfurcsább épületeinek listáján szerepel szinte mindig. 2012-ben például a dán Politiken nevű napilap a világ tíz legfurább, vagy "leghírhedtebb" egyházi intézménye közé választotta, és 2014-ben a Strange Buildings weboldalán a világ egyik legfurcsább épületének választották. A Boredpanda weboldal 4520 látogatója a világ 33 legkülönösebb épületei közül a 24. legfurcsábbra rangsorolta

7. NEM Reykjavík katedrálisa

Mérete és tekintélyt parancsoló elhelyezkedése miatt a sok külföldről idelátogató, de még néhány helyi lakos is azt feltételezi, hogy ez Reykjavík székesegyháza. De technikailag nem, ez csak egy nagyon nagy templom! A Hallgrímskirkja Hallgrímur Pétursson-ról kapta a nevét, aki egy 17. században élt pap és Izland egyik legkedveltebb költője. Reykjavík tényleges katedrálisa (Dómkirkjan í Reykjavík) a belvárosban található, a Parlamenttel szemben.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr5513908912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása