I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Þakgil - a felföldi csoda az 1-es út mentén (Kerlingardalsvegur)

2017. április 11. 15:10 - iloveiceland

Izlandra látogatva a turisták jellemzően nem hagyják el az 1-es utat, ami rossz időjárás és a téli időszak esetén nem is baj (főleg, hogy az 1-es út is bőven tartogat fantasztikumokat). Viszont érdemes erről az útról néha-néha, főleg a nyári időszakban letérni.
Korábban írtunk már pár útvonalról, ezért következzék most egy újabb, mely a Felföld peremére vezet!
Dél-Izlandon, Vík települést elhagyva keleti irányba, pár kilométer után indul egy út Þakgil-ba, ezért most ezen megyünk végig, hogy Felföld szélét is megismerjük.
Rövidesen elérkezünk a Hotel Höfdabrekka szállodához. Innen földúton folytatjuk tovább utunkat egy, a Felföld szélén lévő kempinghelyhez. Az út ugyan földút (214-es), de nem F minősítésű, tehát járható normál autóval is, a fokozott odafigyelés viszont javasolt.

 

A mintegy 15 km-es út a Höfdabrekkurafréttur régióban kanyarog, a Múlakvísl (Sandvatn mellékága) gleccserfolyam szerteágazó ágai mentén. Az 1-es útról letérve, és érintve a Reynisbrekka farmot, csodálatos zöld moha és fekete vulkáni homok borította tájba csöppenünk, izgalmas sziklaformációkkal és barlangokkal. Az út hamarosan leér a folyamhoz, ahol egy fahídon át vezet az út a völgybe. (itt felfedezhetjük a régi hídnak a nyomait is, melyet egy 1955-ös vulkáni aktivitás okozta áradat elsodort).

Észak-nyugati irányba vezet tovább a nyomvonal a kanyonba, melynek a végén Þakgil-t találjuk és egy pazar kempingező helyet. A kempinget 2002-ben nyitották meg, illemhely és mosdó áll az utazók rendelkezésére. A legtöbb idelátogató azonban a kempinghely déli sarkában lévő barlangra kíváncsi, amely kiváló menedék lehet a zord időjárás esetén. Asztalokat, padokat építettek a barlangba, a tetején pedig füstelvezető cső segít abban, ha esetleg grillezni szeretnénk füstmérgezés nélkül.

Þakgil környékén számos kiváló gyalogtúra útvonal is van, mely elvezet a Myrdalsjökull gleccser lábához. Egy másik túraútvonalon pedig Rjúpnafell hegyhez jutunk, ahonnan páratlan látvány nyílik a Hafursey vonulatra.

Þakgil elérhetősége: http://www.thakgil.is

Aki teheti és meg tudja szakítani az 1-es úton az utazását, tegyen kitérőt Þakgil ba, oda-vissza kb. 1,5 óra. Megéri nagyon. Legtöbbször, amikor az időjárás kegyes hozzánk és nyitott egy kis kitérőre a csapat, mi is elnézünk arrafelé. :-)

Bízunk abban, hogy a júniusi túránkon erre lesz lehetőségünk. Ne maradj le róla te sem!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr7013908898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása