I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Izland szigetei - Viðey

2017. október 31. 00:28 - iloveiceland

Az Izland körüli szigetek száma nehezen meghatározható, csak Breiðafjörður szigetvilágát 2700-ra becsülik. Van, amelyik örténelmi viharok színtere volt századokon át, míg másikról azt tartják, hogy ott megállt az idő. Van, amelyen 5000 ember él, míg másikon egyetlen család gazdálkodik. Van közöttük több millió éves, s olyan, amelyik 1963-ban született. Bejegyzés-sorozatunkban néhány érdekesebb szigetet mutatunk be, kezdjük először a Reykjavíkhoz legközelebb esővel, Viðey szigetével.

Viðey Reykjavíktól északra fekszik alig 1 kilométerre. A kb. margitszigetnyi terület történelmével tűnik ki a szigetek közül. mert már a 10. században lakott volt. 1226-ban Ágoston-rendi kolostort alapítottak, melynek tekintélyét fokozta, hogy Snorri Sturluson is megfordult falai között. 1751-ben Skuli Magnusson birtoka lett és az 1755-ben elkészült háza Izland legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt épülete. Skúli a szigeten is halt meg.

 

A 20. század első felében egy kb. 100 tagú halászközösség lakta, de a másik felében elnéptelenedett és 1986-ban ismét Reykjavík város tulajdonába került. Azóta a sziget a fővárosiak kedvelt kirándulóhelye, a hajóforgalom főleg nyáron sűrű, étterem is található a szigeten.

A hajóút ára 1200ISK, óránként megy a Skarfabakki kikötőből.

A szigeten John Lennon-ra emlékezve felállították az Imagine Peace Tower-t, ami egy hatalmas reflektor és minden évben Október 9 (Lennon születése) és December 8 (Lennon halála) között látható. https://imaginepeacetower.com

Forrás: S. László Katalin - Izland, Wikipédia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr1113908906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása