I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Izlandra télen vagy nyáron?

2016. január 08. 12:11 - iloveiceland

Mindig! Izlandon két évszak van. Nyár és tél. A nyár április közepétől szeptember végéig tart, szeptembertől pedig a tél. Általánosan jellemző hogy a nyár hideg, a hőmérséklet ritkán emelkedik 18-20 fok fölé, ugyanakkor a tél a déli részeken - köszönhetően a Golf-áramlatnak enyhe, 1-3 fok átlagosan. Az izlandi időjárás megér majd egy külön bejegyzést, részletesebben írunk majd róla.

Utazás nyári szezonban

A nyári szezon - ami a fő szezonnak is számít - alkalmas arra, hogy Izland bármely részére utazhassunk, ilyenkor nyitják meg az Izlandi Felföldre vezető utakat is. Éppen ezért nyáron jóval több az Izlandra látogató turista, a főbb látnivalók zsúfoltabbak, a szállások és autóbérlések, de minden turizmusra épülő szolgáltatás drágább. Ha valaki nyáron szeretne Izlandra utazni az alábbi tanácsokat fogadja meg:
  1. Jó előre találjuk ki az időpontot és foglaljunk szállást. Néha akár egy évre előre érdemes gondolkozni, mert a kevésbé látogatott helyeken egész egyszerűen hamar elfogynak a szobák.
  2. Ugyanez a helyzet az autóbérléssel is. Érdemes nem utolsó pillanatban autót foglalni, aki jó előre foglal, kedvezményre is számíthat. Az autóbérlés praktikus tanácsairól is lesz később egy bejegyzésünk.
  3. A Felföldi utakon ne töltsünk 1 v 2 napnál többet, és ne spóroljunk a terepjárón.
  4. Készüljünk fel arra, hogy a napos órák száma megnövekszik, ez fizikálisan és mentálisan is kihathat az emberre, a nyár közepén alig pár órára, az északabbra fekvő részeken soha nem megy le a nap
  5. Nyár végén, leginkább szeptemberben zajlanak az izlandiak tradícionális eseményei a birkabegyűjtések (Réttir). Későbbi cikkben írunk erről is :) Érdemes erre a időszakra időzíteni a látogatást.

Izland télen

Télen kevesebb a turista, a szolgáltatások olcsóbbak, és rengeteg téli sportnak hódolhatunk, pl. gleccsersiízés, kutyaszánhúzás, hómobilozás.

A napfényes órák száma ilyenkor 4-6, ezért a legtöbb tevékenységünket erre a kevésre kell korlátoznunk, de ilyenkor láthatunk nagyobb eséllyel északi fényt, fotós szempontból pedig a beeső fény szöge ilyenkor a legkedvezőbb, szinte egész nap minta napnyugtában fotóznánk.

Praktikus tanács:

  1. Ne spóroljunk az autón. Télen a jeges és havas utakon egy gyengén felszerelt autóval elakadni nagyon kellemetlen lehet, összkerék meghajtású autó előnyben.
  2. A főbb utakat rendszeresen takarítják, útkategóriától függően naponta-kétnaponta. Mindenképpen tájékozódjunk az aktuális hóhelyzetről
  3. Télen keveset süt a nap, ami szintén megterhelő lehet fizikálisan és mentálisan is.

    www.road.is http://www.road.is/media/um-vegagerdina/Iceland_Snow-and-Ice-Databook-2013-v01.pdf

 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr9513908810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása