I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Téli Izlandi Kör – 4. nap – Észak-Izland vulkánjai és vízesései

2016. február 06. 19:33 - iloveiceland

Negyedik napunk nagyon sűrűre sikeredett. Hajnali indulás megint, hogy napfelkeltére elérjünk a Dettifoss vízeséshez. Útközben viszont a már sokat tapasztalt izlandi túrázóink is megkönnyezték a napfelkelte és a Hold látványát:

IMG_0623 IMG_0641

 

A Dettifoss vízesést Európa legnagyobb vízeséseként tartják számon. Téli időszakban nehezen megközelíthető területen fekszik, két alsóbbrendű út is vezet az 1-es főútról, jelenleg az egyik (keleti oldal) teljesen járhatatlan, de a másikat, ahol mi is próbálkoztunk, szerencsénkre letakarították. A vízesés teljesen más arcát mutatja ilyenkor, nagy részén befagyva, behavazva de így is tekintélyt parancsoló. Érdekesség a közelmúltból: itt forgatták Prometheus c. film több jelenetét is.

IMG_0682

Következett Myvatn-tó aktív geotermikus környékének felfedezése. A tó és környezete számos gőzkitörést, fortyogót rejt magában, ezek közül a leghíresebb a Hvellir

IMG_0724 IMG_0745 IMG_0765 IMG_0778

A tó környéke izgalmas filmhelyszín. A láva maradványok és vukáni sziklaformáció rengeteg filmest ihletett meg. Sok jelenetet forgattak itt a Trónok Harcához, a legújabb Star Wars-hoz. Egyik ilyen kiemelt filmes helyszín a Dimmuborgir lávakúpjai.

IMG_0816

Napunkat a környék másik izgalmas vízesésével, a Godafoss (Istenek vízesése) -al zártuk. Ez a vízesés is a megszokott arca helyett a téli arcát mutatta, befagyott zúgókkal, jégcsapokkal, de így is pazar látványt nyújtott.

IMG_0821

Innen indultunk a szállásunkra Izland északi fővárosának mondott Akureyribe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr6613908822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása