I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Benzinkutak Izlandon - hogyan tankoljunk?

2016. április 04. 15:53 - iloveiceland

A benzinkút-kultúra Izlandon érdekes jelenség. A távolabbi régiókban szó szerint a mindennapok egyetlen kikapcsolódási lehetősége, és egyben a közösségi élet középpontjai a benzinkutak, melyek néha élelmiszer és iparcikk boltok is egyben. A családok ide járnak hétvégi ebédre, esténként pedig az italozás helyszíne is. Az egyszerű utazó is itt tud meleg ételhez jutni, mely leginkább hamburger, rántott hal, vagy bárányleves. A legtöbb benzinkúton ehetünk napi menüt is.

Izlandon több benzinkút-hálózat is van, a legelterjedtebb az N1 (www.n1.is), Orkan (www.orkan.is), Olis (www.olis.is). A távoli vagy kevésbé lakott vidékeken csak automata benzinkutakat telepítettek, ezért nem mindegy, hogyan készülünk fel hosszabb útra.

A nagyobb településeken személyzettel ellátott kutak vannak és hagyományos módokon tudunk fizetni, készpénzzel, bankkártyával. Dombornyomott VISA és Mastercardot mindenhol elfogadnak.

Az automata benzinkutaknál bankkártyával, vagy előre megvásárolható (pre-paid) kártyákkal lehet fizetni. A pre-paid kártyák 3000, 5000, 10000 izlandi korona értékűek, és mindig annyit enged tankolni, amennyi rajta található. Ha kevesebbet tankolunk, akkor a következő tankolásnál letankolhatjuk a maradék összeget, szóval nem kell félni, hogy feleslegesen rajta marad pénz.

A mi jól bevált módszerünk, hogy készpénzért (euro vagy izlandi koronáért) veszünk előre benzinkártyákat az N1-nél és azokat használjuk, mert a bankkártyás fizetés a kettős valutakonverzió következtében szolgálhat meglepetéssel a banki könyvelésekben ha éppen az árfolyam változik.

N1-es kutak térképe: https://www.n1.is/en/locations/ Orkan kutak térképe: http://www.orkan.is/eldsneytisverd/olia.is Olis kutak térképe: http://www.olis.is/english/stations

Benzinárak naprakész infója: http://www.bensinverd.is/gsmbensin_web.php?

Tankolás a Felföldön

A Felföldön mindössze 1 benzinkút van, Hveravellirnél, illetve az utolsó lehetőség F26 (Sprengisandur)-os úton a Hrauneyjar Highland Center -nél. Szóval aki nekivág a Felföldnek, az mindenképpen teli tankkal tegye és ha van lehetősége és helye, vigyen magával 1-2 benzinkannát is a biztonság kedvéért.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr7913908840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása