I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Sarki fény mítoszok és hiedelmek

2016. május 17. 22:51 - iloveiceland

Az Aurora Borealis a görög szó "Aurora", azaz "napfelkelte" és "Boreas"  "szél" -ből származik. Az ókori görögök korában, ahhoz hogy észleljék a fényeket, hatalmas napkitörésnek és erős naptevékenységnek kellett lennie, mert ennyire délre szinte ismeretlen a jelenség. A görögök úgy vélték, hogy Aurora Helios és Seline (Nap és a Hold) testvére volt, aki a sokszínű szekerével átrohant a hajnali égbolton, hogy figyelmeztesse testvéreit az új nap érkezésére. A rómaiak - ebből eredően - a hajnal istennőjét Auroranak hívták.

green-mountains_2220833b

A sarki fényhez a történelem során számos hiedelem és mítosz kapcsolódott. A leghangsúlyosabb szerepet természetesen a skandináv mitológiában kapta, de része a régi eszkimó, kínai és japán folklórnak is. Az Ószövetség is említi a sarki fényt, illetve foglalkozik a jelenséggel Arisztotelész, Galilei, Goethe, Halley és Descartes is.

Skandináv mitológia

A skandináv mitológia szerint az északi fény a Valkűrök pajzsáról visszaverődő fény, ahogy vágtatnak az égen a Valhalla felé. (Valkűrök: Odin szolgálói, a feladatuk az volt, hogy kiválasszák a csatában elesettek közül a leghősiesebbeket, és a Valhallába vigyék őket, hogy einherjarok (csatamezőn hősként elhunyt harcosok szellemei) legyenek belőlük. Az einherjarokra Odinnak volt szüksége, hogy az oldalán küzdjenek a világvégén (Ragnarök) elkövetkező előre megjósolt csatában.

Az Aurora Borealis néha a vérontás metaforája is volt. Amikor a fény nem zöldben, hanem lilás - pirosasban jelent meg, a ritka és ijesztő látvány az emberek hiedelmében a vérontás eljövetelét jelentette. Egy héttel a francia forradalom kitörése előtt drámai vörös északi fény volt látható Skóciában és Angliában, és az emberek hatalmas seregek harcát vélték hallani és látni az égen.

Az északi fény, mint a jó szerencse hírnöke.

Sokan hisznek abban, hogy az északi fény általánosan valaminek a jó előjele. Pl:
  • Skandinávia szerte úgy gondolták, hogy az északi fény a tengerben lévő hatalmas heringkolóniák tükörképe és hamarosan jó fogás várható.  Svédországban úgy vélték, hogy ha télen sokszor van északi fény, akkor nyáron bőséges termény lesz.
  • A kanadai eszkimók szerint a fény a vadászat istene

Az északi fény és a szexualitás

A kínai és japán kultúrában az Aurora Borealis termékenységgel és a születéssel is kapcsolatba hozzák. Manapság is sokan úgy gondolják, hogy annak a gyermeknek, amelyik az északi fény alatt fogant, áldott jó lesz a szerencséje.

A régi izlandi folklórban azt is hitték, hogy az északi fény enyhíti a fájdalmat a szüléskor, de másfelől az izlandi babona szerint, ha egy terhes nő meglátja az északi fényt, kancsal gyermeke születik.

Az északi fény, mint a rossz szerencse hírnöke.

Amellett, hogy kancsal szemű gyerekektől való félelem, a jólét vagy a pusztítás jelének gondolták, az északi fény sok más, kevésbé vidám mítoszokkal is kapcsolatos volt.

Északon a legismertebb „no-no” (nem-nem), azaz mit nem szabad: ne integess, ne fütyülj az északi fénynek. Ha valaki ezt teszi, akkor a szellemek lejönnek és elviszik őket, bár manapság már sokan nem hisznek ebben. A szellemeket egyébként tapsolással lehet elűzni.

Lappföldön a családokat és gyerekeket zárt helyiségben tartották a jelenségkor, vagy ha kint voltak, akkor próbálták takarni a fénytől. Az alaszkai inuitok is hasonlóan féltek az északi fénytől: elbújtak mindig, illetve néha kutya ürüléket és vizeletet dobtak a levegőbe, hogy "elijesszék" a fényt.

Ez itt egy szuper cikk még kiegészítésként - https://www.theaurorazone.com/about-the-aurora/aurora-legends

És egy a témába vágó, szuper videó a Sarki Fényről

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr4013908858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása