I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Izland Felföld Túra 2016. // 0. Nap

2016. augusztus 18. 11:03 - iloveiceland

1 hét múlva indulunk a nyár végi Dél-Izland & Izland Felföld fotótúránkra. Szeretnénk - reméljük sikerül - naponta beszámolni nektek a történésekről és az új felfedezéseinkről. Most elöljáróban csak összeírtuk, mi az ami szükséges egy ilyen utazáshoz, hogy aki maga vág neki mire figyeljen, reméljük hasznát veszitek.

Kijutás - Hazajutás

Izlandra Budapestről már lehetőség van közvetlen járattal eljutni, a Wizzair (www.wizzair.hu) működtet heti két járatot (szerdán és vasárnap). Ezért mi is és az útitársaink többsége ezzel a szerda délutáni járattal jön-megy, ugyanakkor a nyár folyamán olyannyira megdrágult a jegy, hogy valaki lecsúszott a kedvezményes árú jegyekről és kénytelenek voltak az olcsóbb, de hosszabb Reykjavík-Koppenhága-Budapest útvonalat választani.

Felkészülés az időjárásra és útviszonyokra.

Rengeteg weboldal segíti a felkészülést, jóllehet Izland időjárása eléggé kiszámíthatatlan. Érdemes ezeket az oldalakat 1 héttel előtte böngészni, de igazán 2-3 nappal előtte ad már olyan előrejelzést, ami nagyjából meg fog felelni a valóságnak.

http://en.vedur.is - időjárás
http://www.road.is - útviszonyok
http://www.safetravel.is - útviszonyok
http://www.livefromiceland.is - webkamerák

Izland időjárása augusztusban egyébként melegnek számít, ugye ez most a nyár időszaka, az átlaghőmérséklet 12-16 fok körül mozog, de a sokszor intenzív szél a hőérzetet csökkenti, és a magasabban fekvő felföldi területeken persze azért ez rohamosan csökken.

Ruházat

Sokszor felmerül, mennyire kell meleg ruházatot vinnünk magunkkal, mi mindig azt mondjuk, legyünk felkészülve a legrosszabbra. A nyári időszakban ha nem is kell nagyon vastag ruházat (pl. síkabát), de érdemes berakni egy bélelt kabátot, vagy egy aláöltözet-softshell kombinációt. Ami fontos, hogy mindenképpen legyen nálunk vízálló ruházat, mert nemcsak kifoghatunk egy nagyon csapadékos hetet, hanem sok izgalmas látnivalónál (vízesések, tengerpart) alapból sok a nedvesség.

Sapka, sál, kesztyű simán előkerülhet még ilyenkor is. Cipőre mindenképpen strapabíró, túracipő javasolt.

Szállásaink

A mostani túránk során pár éjszakát Dél-Izlandon - rendhagyó módon - fix helyen töltünk az Úlfljótsvatn-tó partján egy igényes vendégházban, onnan fogjuk bejárni Dél-Izlandot, majd terepjáróra váltunk és 3 napot a Felföldön barangolunk, ahol kisebb komfortfoozatú bungalókban fogunk lakni (hogy hol, arról majd egy későbbi bejegyzésben). (Felföldön szinte csak ilyen típusú szállásokra van lehetőség, lévén minimálisan vagy egyáltalán nincs infrastruktúra kiépítve. A Felföldi bungalókról és utakról (Hut) bővebb infót itt találtok:
http://www.nat.is/travelguideeng/driving_in_highland_of_iceland.htm http://www.nat.is/fjallaskalareng/accommodations_in_highland_Kort.htm

accommodations_in_highland_Kort.htm_txt_kort_skalar_2

Étkezés

Ez is mindig felmerül, hogyan oldjuk meg az étkezést, vigyünk-e itthonról élelmiszert, vagy mindent Izlandon szerezzünk-e be. Ez mindenkinek a saját döntése, azt tudni kell, hogy Izland magyar mércével (is) mérve drága ország, ha kint szeretnénk bevásárolni, vagy akár vásárlás nélkül meleg ételt enni benzinkutakon, éttermekben enni, akkor minden 2x vagy 3x olyan drága. Legtöbbször olyan szállásokat választunk, ahol meg lehet mindent magunknak főzni, így aki akar ezen spórolni, hozhat otthonról mindent és elkészítheti magának. Az útunk során mindig kerítünk alkalmat helybeli finomságok kipróbálására is (farmok, üvegházak, helyi éttermek), tehát aki csak így szeretne étkezni, lehetősége van erre is.

Jövő csütörtökön jelentkezünk az érkezés és az első nap képes beszámolójával...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr5213908872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása