I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Izland Felföld 2016 // 2. nap

2016. szeptember 07. 21:28 - iloveiceland

Második nap úgy döntöttünk, hogy felfedezünk egy eddig általunk ismeretlen útvonalat. Eddig valamiért az utazásaink során mindig kimaradt a híres F550-es (Kaldidalur) út mely felvezet minket a Þingvellir Nemzeti Parkból a Langjökull gleccserhez. A Kaldidalur a legrövidebb felföldi út, ezért is nevezik viccesen "Felföld kezdőknek". A Þingvellir Nemzeti Parktól indul észak felé, elhalad a Þorisjökull gleccser és az OK vulkán között. Északon Húsafell érintésével Hvammstanginál ér véget (Ekkor már F578-as út). Nem kifejezetten F-es út, jól járható, nincs szükség terepjáróra, mégis a legtöbb autóbérlős cég nem engedi a normál (értsd: kétkerék hajtású) autókkal a ráhajtást.

14020278915_bc14f3f603_b 14460705417_fe21e4b52d_k

1180 - Fra Thingvellir e la Kaldidalur

A csapattal reggel Laugarvatn-nál a tankolást követően megnéztünk - egy korábbi utazásokkor szintén kihagyott - nevezetességet, egy barlangot (Laugarvatnshellir). Ez az egyik legrégebbi ember vájta barlang, mely lakás és menedék céljául szolgált. 1910-11 között egy fiatal pár élt itt, 1922-ben egy férfi találta meg itt otthonát, majd pedig egy házaspár élt itt sokáig, akik itt nevelték fel lányukat is.

stock-photo-79185357

A barlang után elindultunk a Langjökull gleccserhez a Kaldidalur-on. ( szó jelentése egyébként Hideg Völgy). Az út meglehetősen kopár holdbéli tájon vezet keresztül, de gyönyörű látvány nyílik az út jobb oldalán a gleccserekre (Þorisjökull, Geitlandsjökull). Egészen a Langjökull gleccser lábáig lehet autózni. Innen viszik fel a gleccserre a hatalmas gleccserterepjáró szörnyek az utasokat, illetve itt lehet befizetni a jégbarlang túrára (https://intotheglacier.is/)

gallery_langjoekull_007 ice-cave-tunnel-tour-from-langjokull-glacier-2

intotheglacier

A napunk végén az egyik legszebb izlandi vízesést ejtettük útba, a Hraunfossart (Láva vízesés) és a Barnafoss-t. A Hraunfossar a Langjökull alatti vulkánok kitöréseiből származó megkövült lávamező (Hallmundarhraun) alól tör a felszínre, mintegy 50 kisebb vízesés formájában. Pazar látvány. A Barnafoss jelentése "Gyermekek vízesése". A legenda szerint a közeli farmról elkóborolt gyermekek a vízesés fölött húzódó természetes sziklahídról lelték halálukat, és az apjuk gyászában szétrombolta a boltívet.

8135443201_d1ee93cd48_b

dsc_0062

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr9713908876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása