I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Izland Felföld 2016 / 3. Nap

2016. szeptember 19. 00:35 - iloveiceland

A harmadik napon vízesés-napot tartottunk :) és bejártuk Dél-Izland legismertebb és leglátványosabb vízeséseit. Kezdtük az Urriðafoss-nál, ami mellett elég sokan elmennek, pedig az 1-es főútról könnyen elérhető egy rövid kitérővel. A Þjórsá folyón található, de nem egy magas vízesés, viszont szépen tagolt. Megéri a kitérőt mindenképpen.

A

Az 1-es úton délkelet felé tovább utazva, felkerestük az egyik híres izlandi történelmi helyet, a már a Njáll Sagában is megemlített farmot, Keldurt (900-1000 körül). A mintegy 20 fűtetős házból és egy kicsiny kápolnából álló farm a 12. és 13. században is az egyik legnagyobb hatalommal bíró kolónia volt. Bővebb infót itt találtok róla: https://guidetoiceland.is/connect-with-locals/regina/keldur-turf-houses-in-south-iceland

Farm Keldur Iceland

Következett a híres Seljalandsfoss vízesés, mely egyike Dél-Izland legismertebb vízeséseinek. Az Eyjafjallajökull gleccserből táplálkozó folyó mintegy 60 méter magasról zuhan alá és jellemzője, hogy kiépített ösvényen a zuhatag mögé lehet sétálni.

39-jpg

Közvetlenül a Seljalandsfoss mellett  - kevésbé a figyelem középpontjában (szerencsére) - található az egyik legkülönlegesebb izlandi vízesés. A Gljúfurárfoss fátyolszerűen zuhan egy felül nyitott  barlangba, melyet egy szűk hasadékon és patakon keresztül lehet megközelíteni. A barlangban a látvány a legmerészebb tündérmeséket is felülmúlja :)

8034989213_0acfb30fc6_b

A nap végére hagytuk a másik legismertebb vízesést a déli részen, a Skógafosst. Ez a vízesés is mintegy 60 méter magas, egybefüggő bővizű zuhataga már messziről igen látványos. Keleti oldalán indul az egyik legizgalmasabb túraútvonal Þórsmörk-be és Landmannalaugar-ba.

0fr0rmh_j2k9ay

A Skógafoss mellett egy rövid kanyonban felfedezhetünk egy másik csodálatos vízesést, a Kvernufoss-t, mely mögé szintén be lehet sétálni. Kevesen tudnak róla, ezért szinte alig van turista, a nap végére nagyon kellemes program megpihenni a festői kanyon nyugalmában.

7615655498_46689686b5_b

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr2113908880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása