I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Milyen az izlandi Húsvét?

2017. április 16. 19:43 - Kajlamano

Az ünnepre való készülődés során tegyünk egy kis kitérőt Izlandra és nézzük meg, hogy az izlandiak hogyan ünnepelnek. Bizony, van mire irigykednünk most is.

Izlandon a Húsvét ugyanis 5 napos, csütörtöktől péntekig tart. Ekkor az iskolák, munkahelyek zárva tartanak és több bolt is becsukja ajtaját az ünnepekre való tekintettel.

Azt már tudjuk, hogy az izlandiak szeretnek inni, a Húsvét pedig különösen tökéletes alkalom az ünneplésre és így bizony az ivászatra is. A Húsvét alatt több zenei fesztivál és a sípályákon megrendezésre kerülő különböző aktivitások is ezt támogatják, így a legtöbb izlandi elutazik otthonról kikapcsolódni. És persze hova máshova, mint Izland egyik legtávolabbi régiójának, a Westfjordsnak a legnagyobb városába, Ísafjörðurba.

Mielőtt még leírnánk, hogy miért pont oda mennek, fontos elmondanunk, hogy az észak-nyugati Westfjords régió elszigetelt, távol van az 1-es főúttól, ezért nagyon gyéren lakott. A turizmus alig éri el, pedig látnivalóban nem nyújt kevesebbet, mint más, kedveltebb környék. Csodálatos fjordok között hihetetlen vízesések, állatvilág és ősi vulkánok nyomai várják, hogy az odatévedő turista tátott szájjal csodálkozzon rá a természet, a csend világára, ahol valóban úgy érezheti, hogy ő az egyetlen ember a szigeten.
(Aktuális útjaink között megtalálható a Westfjords régió is. Ha már jártál Izlandon, de további felfedezésre vágysz, a westfjordsi utunkat melegen ajánljuk.)

 

No de térjünk is vissza az izlandi Húsvétra. Ísafjörðurben ekkor kerül megrendezésre egy nagy ingyenes zenei fesztivál és vele egy időben a sziget-szerte híres sífesztivál. A város megtelik élettel, a szálláshelyek betelnek, és sokszor a helyiek a saját otthonukat is kiadják - és kihasználják az időt arra, hogy meglátogassák a családjukat vagy külföldre utazzanak.

Húsvétkor nem csak a bulié a főszerep (kivéve Nagypénteken, és Húsvét Vasárnap – ugyanis több vallás ekkor tiltja a táncot, szerencsejátékot és az ivást is), hanem a csokié is. Az izlandi húsvéti tojás kicsit más, mint amit Izlandi húsvéti tojásmegszoktunk. Mindegyik virágokkal és csibével dekorált, bennük szivárványszínű édességekkel és a kínai szerencsesütikhez hasonló komoly és vicces üzenettel egyaránt, melyet a helyiek szeretnek alaposabban megvitatni.

A Húsvét Vasárnap pont ugyanúgy telik, mint máshol: tojásdekorálással, a hímes tojások elrejtésével, nagy családi lakomákkal. A bárány elmaradhatatlan étel az asztalon.

A Húsvét Hétfő leginkább pihenéssel, az ünnep utáni feltöltődéssel és a fáradalmak (szerk: ivászat) kipihenésével telik.

Az izlandiak számára a Húsvét ugyanakkor nem csak a bulit, a piát, csokit, az utazást, a hosszú hétvégét jelenti, hanem egy új élet kezdetét is. A hosszú tél után ugyanis ilyenkor beizzítják a kalandozós énjüket, hiszen a tavasz és a nyár már az ajtóban toporog. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a nap ekkor már több mint 15 órán át van fent az égen.  

A sok nap ne tévesszen meg senkit: Noha a nárcisz számukra is húsvéti virág, viszont ekkor az időjárás még nem kedvez a bimbózásnak, arra várni kell még egy picit.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván az I love Iceland csapata is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr6113908904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása