I Love Iceland Blog

Minden, amit Izlandról tudni akarsz

Kedvenc titkos helyeink Izlandon

2018. október 09. 14:35 - iloveiceland

Mondhatjuk, hogy minden nap kapunk olyan kérdéseket, hogy milyen látványosságot ajánlunk, ami kevésbé van elturistásodva, javasoljunk titkos, rejtett helyeket, melyek nincsenek annyira szem előtt. Sok ilyen van, és hát ha őszinték akarunk lenni, nehezen szoktuk ezeket publikálni és kiadni, hiszen azontúl, hogy a blogunk célja népszerűsíteni Izlandot, valamit kell azoknak az utasoknak is nyújtanunk, akik velünk jönnek el Izlandra :). De azért, ebben a posztban most összeírtunk egy-egy helyet Izland minden részéből, amely viszonylag kevesen ismernek és ajánljuk figyelmetekbe ha arra jártok :)

Dél-Izland

A déli részen, ahol az 1-es főút mellett jobbra-balra letérve találkozhatunk a csodákkal, és ahol legtöbb turista mozog, nehéz rejtett dolgokat mondani, szinte minden izgalmas hely népszerű és jól dokumentált :). Ahhoz, hogy lássunk rejtettebb kincseket kicsit beljebb kell húzódnunk a partvonaltól.

TIPP: 214-es út Thakgil. Nekünk egyik kedvencünk ez kb 14-km es, jól járható földút. Az út - szegélyezve fekete-zöld lávamezővel és mohás tájjal egy gyönyörű gleccservölgybe vezet minket a Thakgil camping-ig (ahol bungalót is lehet bérelni) - Ez már a Felföld széle, fölöttünk a Myrdalsjökull gleccser található. Szuper túraútvonalak indulnak innen a gleccser lábához. Télen persze nincs esélyünk erre az útra, májustól szeptemberig ajánljuk.

img_5937_1_copy.jpg

Kelet-Izland

A keleti fjordok (is) lenyűgőzőek, és a távolság miatt persze jóval kevesebben jutnak el ide, de ajánlani minden fjordot tudnánk. Kisebb-nagyobb halászfalvak vannak szinte minden fjord végében, és jó pár izgalmas, rejtett vízesés, termálfürdő, tengerpartot találunk keleten, mégis mi egy fantasztikus kiállítást ajánlunk figyelmetekbe.

TIPP: Stöðvarfjörður-ban Petra néni Ásványgyűjteménye. Ezen a kicsi halászfalucskán gyorsan átsuhan az ember, a táj persze elvonja a figyelmét, de ha van több időnk, nagyon érdemes megállni Petra néni ásványgyűjteményénél. Ljósbjörg Petra María 80 év munkájának gyümölcsét (ásványait) láthatjuk itt kiállítva, melyet az évtizedek során a környező hegyekben és fjordokban gyűjtögetett. A kiállítás szabadtéri és beltéri egyaránt, a ház pedig (ami Petra néni lakóháza volt korábban) kedves kávézóvá lett alakítva.
website: https://www.steinapetra.is/

6137065850_ea7b33fffd_b_copy.jpgfotó: Stefan Skalla

Észak-Izland

Észak-Izland tájai sokkal kopárabbak és ridegebbek mint a déli részek, mégis káprázatos látványosságokat találunk, hiszen az egyik legaktívabb vulkanikus terület a Myvatn-tó környéke. Hatalmas vízesések (dettifoss, Godafoss), kanyonok (Jökulsárgljúfur), vulkáni kráterek váltják egymást, nehéz kiválasztanunk, hogy mi legyen az a kevésbé szem előtt lévő csoda, amit ajánlunk.

TIPP: Asbyrgi kanyon. Az egyik kedvenc helyünk mindenképpen az Ásbyrgi, mely a rideg, sziklás tájban egy kellemes felüdülés jelent. A jégkorszak vájta, patkó alakú, zárt kanyon buja növényzete meglepő ezen a tájon, ahol érdemes megállni egy kellemes sétára az erdőben és a tó partján.

33297502421_49fe83a392_b_1_copy.jpgfotó:  Lisa Turner

Nyugat-Izland

Az ország nyugati felében is lépten-nyomon váltják egymást a vízesések, kráterek, lávamezők, népszerű útvonal vezet a lávavízesésekhez (Hraunfossar). Ezen az útvonalon ajánlunk egy kellemes megállót.

TIPP. Sturlureykir lovasfarm. Ez a Reykholt előtt található farm igazi betekintést enged az izlandi lovaskultúra mindennapjaiba. Istállót lehet látogatni, ki lehet bérelni a szupercuki lovakat több órára vagy akár egész napra. A farm végében pedig saját termálforrás bugyog, amivel fűtik az istállókat és aminek gőzében sütik a híres gejzírkenyeret. Egyszóval a farm egyben kulturális- és kicsit gasztro-élmény is egyben.
website: https://www.west.is/en/inspiration/services/sturlureykirhorses-visiting-horsefram

42719933474_aef58c15d9_z_copy.jpg

Snaefellsness-félsziget

Egyre többen fedezik fel a Snaefellsnes-félszigetet is, amely szintén bővelkedik látnivalóban. Hosszasan tudnánk sorolni a szebbnél szebb megállókat, de neekünk kiemelt kedvencünk egy szép világítótorony és sziklapart.

TIPP: Svörtuloft világítótorony. A félszigeten körbevezető főútról az 574-esre kell letérni és egy kb 5,5 km-es autókázás után jutunk ki a tengerpartra a világítótoronyhoz. Ide nem árt azért ha terepjárónk van, de azért teljesíthető normál kocsival is, csak óvatosan. A földút elhalad Skardsvik sárga homokos tengerpartja mellett is, mely szintén megér egy kiszállást és gyönyörködést.

18348350020_e1bf665a14_b_copy.jpgfotó: Jonas Ottos

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izland.blog.hu/api/trackback/id/tr1114290051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.10.09. 19:57:08

Izland nagyon gáz, többször voltam (3szor) soha többet!!!

iloveiceland 2018.10.10. 11:11:36

@Burgermeister: egyetértünk. pusztulat minden :( senki se menjen ha teheti
süti beállítások módosítása